Gazete Oksijen’in en sevilen yazarlarından Elif Ergu’yu takip ediyorsanız kadınlarla ilgili her türlü konuda en ön saflarda olduğu gözünüze çarpmıştır. Hiç üşenmez, Türkiye’nin öbür ucuna gider. Bu yeni bir şey de değil üstelik,onun kendini ifade etme biçimi. “20’li yaşlarımdan itibaren kadın hareketinin içindeyim. Lise yıllarında annemin elime tutuşturduğu kitaplar, İzmir’den Ankara’ya üniversite eğitimi için gittiğimde girdiğim ortamlar, 20’li yaşlarda kadın derneklerinde çalışmaya başlamam hayatıma yön verdi. Beni her zaman en çok heyecanlandıran kadınların yarattıkları değişime şahitlik etmek oldu. Yıllardan beri toplumsal dönüşümün kadınlar hayatın her alanında olmasıyla gerçekleşeceğine inandığımı söylüyorum,” diyerek anlatıyor bu konudaki adanmışlığını Elif.
Elimizdeki dördüncü kitabı Sınırları Aşan Kadınlar da (Hümanist Kitabevi’nden çıktı) Elif’in bu hayat görüşünün eseri. Soru sorma konusunda uzman olarak nasıl olsa birileri, “Bu proje nasıl oluştu”yu soracaktır demiş kitabın önsöz’ünde baştan yanıtını vermiş. “Türkiye’de kadın olmak hep zordu, ancak pandemide daha da zor oldu. Bu dönemde Meta Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu önüme geldi. Rapora göre Türkiye’deki kadınların yüzde 64’ü gelir elde etmek için hiçbir şey yapmıyordu. Meta Türkiye sayesinde yolum Sınırları Aşan Kadınlar’la kesişti. Onlar da benim gibi durmayan, üreten, ayakta kalma mücadelesi veren kadınlardı. İşini kuran,
dijitalleşen, kendini yenileyen kadınların yolculuklarını izlemeye devam ettim. Ve hep birlikte koşarken hayata bir de not düştük.”
Binlerce kadın arasından 10 kadın hikayesi örnek olarak seçilmiş kitap için. Kadınların hiçbiri cirosu yüksek bir şirketin CEO’su değil. Son yıllarda el emeklerini önce yakın çevrelerine, sonra Facebook üzerinden daha geniş kitlelere ulaştırmışlar. Instagram’ın satış ağını kullanarak ise yurt dışına açılmışlar.
Öğrenmeye açıklar ve dünyayı izliyorlar
Kim bu ‘senin benim gibi sıradan’ kadınlar ve neden onlar seçildi? “İş yaşamında başarı deyince ilk akla gelen şirket ne kadar büyüdü, cirosu vs olur... Bu kadınlar büyük ciroları yöneten kadınlar değiller. Ama bence bu kitabın kahramanları başarı ve başarısızlığın kardeş olduğunu çok iyi biliyorlar. Onlarla sohbetlerimin sonunda bana bıraktıkları izlerden biri bu oldu. Bunu da çok önemsiyorum. Kibirli değiller, öğrenmeye açıklar, yeni dünyayı izliyor, kendilerini yeniliyorlar ve dayanışmayı biliyorlar. Karşılaştıkları zorlukları aşma gücünü önce kendilerinde bulmuş kadınlar. Ben o 10 kadında binlerce kadını gördüm. Sıfırdan başlama gücü bulmalarından, farklı yollarda yürümelerinden, ailelerinde yaşadıkları sorunlar ya da kayıplara rağmen hayata sarılmalarından, kendilerini yenilemelerinden etkilendim. Kitabın okuyucularının da etkileneceğini düşünüyorum.” Girişimci kadınlarla Elif Ergu’yu biraraya getiren Meta Türkiye, bu projenin mimarı. Kitabın gelirinin aktarılacağı adres ise kadın yoksulluğunu önlemek için çalışan, kadınların kabuklarından çıkması ve toplumsal hayatın her alanına katılmaları için onları örgütleyen Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı. İş hayatının içindeki ya da belki işe atılmak için cesaretini toplayan bir kadın neden okumalı bu kitabı? “Yalnız olmadıklarını görmek için okusunlar. İş hayatında ya da girişimcilik yolculuğuna çıktıklarında karşılaştıkları engelleri nasıl aşacaklarını öğrenmek, odaklanarak iş yapmanın nasıl fark yarattığını görmek için okusunlar. Bu kadınlar hem kendi yollarını açan kadınlar hem de çevrelerindeki kadınlara ilham veren, kadınlarla çalışan kadın girişimciler.” Elif aynı zamanda tam zamanlı bir anne ve belki de geleceğin önemli bir girişimcisine büyürken yardım ediyor. Annesinin yaşadıklarını, mücadelesini, sevinçlerini, üzüntülerini ve çabasını görüyor kızı Ela. Hatta bazen annesiyle ilgili en çarpıcı yorumları yapan da o oluyor.
“Aslında bakarsanız ‘vazgeçmemek’ konusunda belki kendisi de farkında değil ama bana çok şey öğretti. Vazgeçmek bazen en kolay yoldur, bazen de vazgeçmek seçimdir, hatta özgürlüktür. Bunları da konuşuyoruz. ” Tıpkı Elif Ergu gibi, “Soluk aldığımız sürece mücadeleye devam. Bin kere düşşek de bin birde yine ayağa kalkarız,” diyen tüm kadınlar için bir hafta sonu okuması Sınırları Aşan Kadınlar. Evinizde götürüp bir sehpanın üzerine koyun, eminim görünce sayfalarını karıştırmak isteyenler olacaktır.
Kim bu kadınlar?
Gizem Şalcığil - WhiteTurkish Coffee Lady “2009’dan beri bir sosyal girişimci olarak kâr amacı gütmeyen ‘Gezici Türk Kahvesi Evi’ ile dünyayı dolaşıp zengin Türk kahvesi kültürümüzü yurt dışında daha etkili tanıtmayı misyon edindim. 12 yıllık tecrübe sonunda Türkiye’nin 500 yıllık kahve kültürünün dünyaya kattığı değer hakkında farkındalık yaratan bir kadın girişimcilik hikayesi olarak Turkish Coffee Lady markasına dönüştü.”
Yaselin Korkut - Anadolu Gıda “Aydın’ın bir köyünden Türkiye’nin her yerine ürün gönderir duruma geldik. Tarımsal kalkınma projesi gerçekleştirdik. Eskiden beri yapılagelenin dışında işlere imza attık. Bölgenin değerli ürünü, Ege’nin gözbebeği Aydın’ın incirini çok güzel değerlendirdik. Bununla beraber sınırları daha da zorlamak, işlerimizi daha çok geliştirmek istiyorum.” Bilge Can - Anatolian Craft “Bir yandan kültürümüzü, geleneklerimizi günümüze taşımak, bir yandan da başka insanlara gelir kapısı oluşturmak inanılmaz bir mutluluk kaynağı. Ben küçükken anneannemin
çeyiz sandığının içindekiler beni kendimden geçirirdi. Örtüler, iğne oyaları, yastık kılıfları, hepsi işlemeli ve bir de bir çift ayakkabı. Aslında her şey o sandıkla başladı.”