Kitapseverler ve turistlerin uğrak noktaları: İlginç mimarili kütüphaneler

Türkiye'de ve dünyada sıra dışı mimarisiyle öne çıkan kütüphaneler, kitap okumayı sevenlerin yanı sıra turistlerin de ilgisini çekiyor. Farklı mimarileriyle özdeşleşen kütüphaneler, okura sundukları eserler kadar, özgün mimari ve tasarımlarıyla da adından söz ettiriyor

Almanya'nın Stuttgart kentindeki Şehir Kütüphanesi de ilginç tasarımıyla öne çıkan kütüphaneler arasında yer alıyor.
Almanya'nın Stuttgart kentindeki Şehir Kütüphanesi de ilginç tasarımıyla öne çıkan kütüphaneler arasında yer alıyor. Eski Roma tapınakları Pantheon'lardan esinlenerek dizayn edilmiş küp şeklindeki 9 katlı kütüphanede, kitaplar hariç her şeyin beyaz olması, ziyaretçilere göz alıcı bir güzellik sunuyor.

Villanueva Kütüphanesi

Kolombiya’nın en meşhur kütüphanelerinden biri olan, ülkenin kuzeyindeki La Guajira bölgesindeki Villanueva Halk Kütüphanesi, bölge halkı tarafından, yerel malzemeler kullanılarak inşa edildi. Mimarlığını Carlos Meza, Alejandro Pinol, German Ramirez ve Miguel Torres'in üstlendiği yapı 2006'da hizmete girdi. Kütüphanenin yapımında kullanılan taşlar, bölgede bulunan bir nehirden alındı. Binanın ahşap kısmı ise kütüphanenin yakınlarındaki ağaçlardan elde edilerek yapıldı.

Jose Vasconcelos Kütüphanesi

Meksika'da beton ve camdan oluşan Jose Vasconcelos Kütüphanesi'ndeki raflar, farklı tasarımı ile havada asılı duruyor ve yere değmiyor izlenimi veriyor. 21. yüzyılın en iyi binalarından biri olarak gösterilen yapının ortasındaki büyük balina iskeleti de turistlerin büyük ilgisini görüyor.

 Trinity Üniversitesi Kütüphanesi

İrlanda'nın başkenti Dublin'de yer alan ve yüzyıllardır ülkenin en büyük kütüphanesi olma vasfını sürdüren Trinity Üniversitesi Kütüphanesi, yalnızca içerisindeki binlerce tarihi kitabı barındırmasıyla değil, aynı zamanda eşsiz mimari özellikleri ve iç dekorasyonu ile de dünya çapında ilgi görüyor. Trinity Üniversitesi'nin kurulduğu 1592'de inşa edilen kütüphanede, dergi, el yazması, harita ve müzik koleksiyonunu içeren 6 milyondan fazla basılı eser mevcut. Hıristiyan Yeni Ahit'in dört müjdesinin aydınlatıldığı el yazması olarak bilinen Kells Kitabı ve Batı Avrupa'da eski dönemden bugüne aktarılan en eski İncil'den biri olarak bilinen Durrow Kitabı da burada korunuyor.

Liyuan Kütüphanesi

Çin'in başkenti Pekin yakınlarında inşa edilen tek katlı ve dışı tamamen ahşapla kaplı Liyuan Kütüphanesi, sıra dışı mimarili yapıların en önemlileri arasında yer alıyor. Geliştirilmiş soğutma sistemiyle üzerindeki gölden soğuk hava alan kütüphane, geri dönüşümlü materyallerden yapılmış olmasıyla da çevre dostu bir mekan olarak ilgi görüyor.

Kosova Milli Kütüphanesi Pjeter Bogdani

Kosova Milli Kütüphanesi Pjeter Bogdani, kubbelerle örtülü mimarisiyle başkent Priştine'nin en ilginç sembol yapılarından birini teşkil ediyor. İnşası 1974'te başlayan kütüphane, Hırvat mimar Andrija Mutnjakovic tarafından modern tarzda tasarlandı. İyi ve yeterli aydınlatma sağlayan, çelik iskelet membranlarla çevrili kubbeler, Balkanlar'daki çoğu yapıda görülüyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphanesi

Artvin'de Çoruh Üniversitesi şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphanesi, kitap şeklindeki mimarisiyle yerel halkın ve turistlerin oldukça ilgi çekiyor. Bir masa üzerinde üst üste konmuş 3 kitap görüntüsü veren sıra dışı kütüphane, akşam vakitlerinde yeşil, sarı ve mavi renkle ışıklandırılarak renkli bir görüntü oluşturuyor. Yapımına 2015'te başlanan kütüphane 3 yılda tamamlanarak okuyucunun hizmetine sunuldu.

Kuala Lumpur Ulusal Kütüphanesi

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Ulusal Kütüphane, ülkenin en kapsamlı kütüphanesi olarak biliniyor. İnşası 1966'da biten yapının ana binası, Malay kültüründe bilgeliği simgeleyen geleneksel tengkolok adlı şapkaya benzer bir şekilde tasarlanmasıyla dikkat çekiyor.

Elbası Kütüphanesi

Kazakistan’ın başkenti Astana'da yer alan Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi (Elbası Kütüphanesi) gökyüzüne bakan göz şeklindeki mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Her gün çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin uğrak yeri olan kütüphane, aynı zamanda Nazarbayev Merkezi olarak da biliniyor. Çelik çatılı yapı, Kazakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in girişimiyle ünlü mimar Norman Foster tarafından projelendirilerek 2014'te hizmete sunuldu. Çatının camla kaplı olması ise binanın önemli ölçüde güneş ışığı alabilmesine olanak sağlıyor.

Bayburt Üniversitesi Kütüphanesi

Bayburt Üniversitesi tarafından Baberti Külliyesi'nde kurulan ve mimari yapısıyla gün ışığından azami yararlanma imkanı sunan Bayburt Üniversitesi Kütüphanesi, öğrencilerin yanı sıra kitapseverlere de hizmet veriyor. Üniversitenin yeni yerleşim alanı olan Demirözü yolu üzerindeki külliyede 11 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan kütüphanede 104 bin matbu eserin yanı sıra 200 bini aşkın dijital veri bulunuyor.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar