Televizyonda 200. bölümü tamamlanan, sinema filmleri, lisanslı ürünleriyle çok sevilen, kitapları toplamda 6 milyonun üzerinde kişiye ulaşan Kral Şakir serisini ve yayımlanan yeni kitaplarını, yaratıcısı Varol Yaşaroğlu ile konuştuk.
Pandemi sürecinde hepimiz mikroplar ve virüsler konusunda çok daha hassas olduk. Kral Şakir ve arkadaşları da bu kez mikropların peşinde, üstelik bir salgınla karşı karşıyalar… Mikrop Avcıları adeta yaşadığımız sürecin yansıması gibi… Kral Şakir serisinin bu derece benimsenmesinin arkasında çocukları yetişkinler kadar ciddiye alıyor olmamız yatıyor belki de… Serinin dizilerinde ve sinema filmlerinde, başından itibaren “sürdürülebilir bir dünya” için, dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve bu konuda oldukça duyarlıyız. Kral Şakir- Mikrop Avcıları filminde pandemi sürecinde yaşanan kaosun parodisini ve yine eğlenceli bir macera ile vermek istediğimiz mesajları ve çıkarılacak dersleri çocuklara sunduk. Şu anda 3. sinema filmi olan Geri Dönüşüm’e hazırlanan Kral Şakir, bu filmde de dünyanın kirlenmesi sorununa ışık tutarak, sürdürülebilir bir dünya için geri dönüşümün önemini vurguluyor.
Çocuklar en çok neyi sevdi Kral Şakir’de, en çok neye gülüyorlar? İşin sırrı nedir sizce? Evrensel ölçüde de kabul görüp beğenilen, özenle seçilmiş renkleri, güçlü stilizasyon ve grafikleri ile son derece özenli ve sevimli karakter tasarımları, Kral Şakir karakterlerinin en büyük beğenilme nedenlerinden biri. Bu yüzden, yılların deneyimiyle sade çizgilere indirgenmiş karakterleri, çocuklar durmadan, sevgiyle çizerek bizimle paylaşıyorlar. Senaryolarımızda güçlü bir mizah var. Bu mizah sadece çocuğa “değin” esprilerden oluşmuyor. Aksine biz yetişkinlerden çok daha zeki bir kuşağa hitap eden esprilerden oluşuyor. Bu, çocuğun ebeveyni ile birlikte eğlenip gülebilmesini mümkün kılıyor. Hayvanları tüm insanlarla birlikte biz de çok seviyoruz. Bu hayvan sevgisi de Kral Şakir’in çok beğenilme nedenleri arasında. Kral Şakir’de güldürü kültürümüzde temel olan ‘akıllıyla şaşkının çatışmasını’ görmek mümkün. Hacivat ile Karagöz’de, Kavuklu’yla Pişekar’da hep bu tatlı çatışma var. Bu anlamda Fil Necati’nin temsil ettiği uçarılıktan, Şakir’in merak/macera duygusundan ve Canan’ın bilgeliğinden yola çıkıyoruz.
Kral Şakir karakteri size kişisel olarak ne ifade ediyor? Kral Şakir’i yaratırken kimlerden, nelerden ilham aldınız? Kral Şakir ömrümüz boyunca biriktirdiğimiz her şeyin karmasından yapılmıştır diyebilirim. İlk çizimlerimi yaptığım Pembe Panter’den, aile içindeki esprilerimizden, yaşama dair gözlemlerimizden çıkan bir sentez Kral Şakir… Birimizin babası, diğerinin mahallesindeki manavdır Fil Necati. Ayrıca senaryolarımızda Türk insanını anlattığımız için halkımız karakterlerle güçlü bir bağ kurup, hemen özdeşleştiler. Şakir, Canan, Necati, Remzi ve Kadriye gibi karakterlerimize ülkemizde sıkça rastlamanız mümkün. Hatta bir imza günümde, bir kadın yanıma gelip “Adım Kadriye, bu da kocam Remzi... Damadımızın adı da Şakir,” dedi. Prototip ailemiz zaten aramızdaymış.
Kral Şakir’in yurt dışı yolculuğu
Kral Şakir serisinin yurt dışı yolculuğu, diğer ülkelerde yayımlanması için çalışmalar var mı? Kral Şakir serisini Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 18 ülkede, Cartoon Network kanalında yayınlamaya başladık. Bu da dünya devlerinin yanı sıra, yayınlandığımız ülkelerin lokal yayınlarıyla da rekabet halinde olduğumuzu ortaya koyuyor. İşin mutluluk verici yanı; yakın zamanda bu bölgede yapılan bir araştırmanın sonucunda Kral Şakir’i en çok sevilen çocuk karakteri olarak gördük. Türkiye’den bu tür sonuçlar almaya alışığız ama uluslararası arenada aldığımız ilk çarpıcı sonuçtu bu.
- Kral Şakir – Mikrop Avcıları / Varol Yaşaroğlu / Eksik Parça Yayınları / 192 Sayfa
- Kral Şakir Mikrop Avcıları2 – Cumburlop / Varol Yaşaroğlu / Eksik Parça Yayınları / 192 Sayfa