Mikrofonlar edebiyatta

Podcast, nam-ı diğer “sesli bloglama” son 20 yıldır tüm dünyada oldukça popüler. Türkiye’de de örneklerine rastlamak mümkündü ancak altın çağını son birkaç yıldır yaşıyor. “Canlı yayın” (broadcast) ve pod kelimelerinden türeyen podcast her bölümünde farklı bir konuyu ele alan sesli içeriklere karşılık geliyor, canlı olarak kaydedilen yayınlar istenilen zamanda, istenilen mecrada yayınlanıyor. Spotify ve iTunes, podcast formatının en popüler mecraları. SoundCloud, Google Podcasts ve podcast odaklı farklı uygulamalar da alternatif mecralar arasında. Peki ya podcast dünyasının sonsuz denizinde ‘edebiyatın da sesi var’ dedirten isimler kimler?

Korku, gerilim ve bilumum diğer ‘tekinsiz’ konular

Gerisi Hikaye / Demokan Atasoy & Galip Dursun & Işın Beril Tetik Demokan Atasoy, Galip Dursun ve Işın Beril Tetik’in 7 yıldır ara vermeden sürdürdüğü “Gerisi Hikaye”nin odağında popüler kültür, korku, gerilim, polisiye ve tekinsiz konular var. Çoğu zaman konuları türün yaratıcıları üzerine geliştiğinden Edgar Allan Poe, Agatha Christie, Alfred Hitchcock, George A. Romero gibi pek çok ünlü ve rahmetli yazar ve yönetmeni programımlarına ‘davetli’ olarak alıyorlar.

34 bölümdür kitaplar başrolde

Ben Okurum / Deniz Yüce Başarır Zülfü Livaneli ile Suç ve Ceza’yı, Hakan Günday ile Tutunamayanlar’ı, Hilmi Yavuz ile Behçet Necatigil şiirlerini konuştu. Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” kanalında 34 bölümdür odağına kitapları, yazarları alıyor. Her şeyin görselleştiğini ve görsel kirlilikle sonuçlanan bir dönemin ardından karanlıkta oturup birbirini dinleyen o ilk insanların doğallığına dönüldüğünü düşünüyor.

İstihbarattan şekere kadar her şey

Yeni Haller / Özgür Mumcu & Eray Özer Özgür Mumcu ve Eray Özer, “Yeni Haller”de zamanın ruhunu takip ediyor, K-Pop’tan post-truth’a geniş bir yelpazede konuları konuşuyorlar. Ve her bölümü mutlaka kitaplara ve yazarlara bağlayıp, okuma önerileri de yapıyorlar. Podcast yayıncılığında ve sesli kitap alanında bir patlama yaşandığına, sesin derin bir ilişki kurmak için daha uygun olduğuna inanıyorlar. Zaman kavramından şekere, istihbarat tarihine geniş bir konu yelpazeleri var. Dünyayı, insanı ve geleceği daha iyi kavrayabilmemize yardım etmeyi amaçlıyorlar.

Pek çok ünlü yazar ağırladı

Nilay Örnek en popüler podcast yayıncılarından. Her alandan konukların yer aldığı “Nasıl Olunur”da  Murathan Mungan, Gündüz Vassaf, Ece Temelkuran, Yılmaz Erdoğan, Mehmet Yılmaz gibi yazarları da ağırladı.

Hiç duyulmamış tarihi anlatıyor

Tarihe Karışanlar / Günce Akpamuk Yaklaşık 10 yıldır Tarih dergisinde yazarlık, editörlük yapan Günce Akpamuk, az bilinen tarih temasından yola çıkıyor. Hiç duyulmamış, “Böyle de bir şey mi varmış” diyeceğimiz konulara ağırlık veriyor. Büyük dedesi Afrikalı olan ve düello sonucu ölen Puşkin’in hayatı, Ahmet Ümit’le yaptığı Yunan mitolojisi bölümlerinin çok beğenildiğini belirtiyor. Ama en dikkat çeken isim Amin Maalouf olmuş.

Kahramanları konuşturuyorlar

Edebiyat Kılavuzu / Şeniz Baş & Pınar Akseki Şeniz Baş ve Pınar Akseki, kitapların hikayelerini editörleri, tasarımcıları, yazarları ve araştırmacılarıyla konuşuyor. Podcast dinleyicisinin daha içerik odaklı okurlardan oluştuğuna inanıyorlar. ‘Sayenizde bunu okudum, şunu öğrendim’ diyen, bir bölüm atlayınca hemen soran bir kitle oluşturduklarını söylüyorlar.
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız