Çocuk kitaplarının en çok sevilen, en üretken yazarlarından Mavisel Yener’le yeni yayımlanan serisini ve yazarlığını konuştuk... Son dönemde üç yeni kitabınız yayımlandı; Havlamak İsteyen Köpekbalığı, Mutlu Olmak İsteyen Dinozor ve Astronot Olmak İsteyen Kedi… Bu seriyi yazma fikri nasıl ortaya çıktı? Dört yaşındaki bir okurum, kitap fuarında “Senin neden köpekbalıklı kitabın yok?” sorusunu sorduğunda, serinin ilk tohumu belleğime düşmüştü. Okul öncesi yaş grubuna yazdığım bu bol resimli kitap serisinde ritmik bir dil kullandım.
Projeyi Bilgi Yayınevi’ne sunduğumda onlar da heyecanlandılar. Ressamımız Efecan Sezer’in, serinin ruhunu yansıtan eğlenceli çizgileri de eklenince, hayalimizi gerçekleştirdik.
İlk kitapta gelişen olaylar dizisinde, korkularını sonlandırıp kendini olduğu gibi kabul etmeyi başaran köpekbalığı ile tanışıyoruz. Hikaye bireyin kendi yeterlilikleriyle var olması, çevresiyle kalıcı ilişkiler kurabilmesi konusunda ipuçları barındırıyor.
İkinci kitapta ise çocuklara diyorum ki; “Mutluluk öğrenilebilir bir duygudur, haydi gelin bu konu üzerinde düşünelim.” Çocuklar bu kitap aracılığıyla, mutluluğu tanımaya yönelik deneyimlerini çeşitlendirecekler diye umuyorum.
Aslında dileğim, çocuklar için daha güzel bir dünya yaratabilmek, onların hayal güçlerinin elinden tutabilmek.
Astronot Olmak İsteyen Kedi’de çok sevimli bir hikâyeyle hayal edilenleri gerçekleştirmek için çalışkanlığın önemi vurgulanıyor. 150’den fazla kitabınız var, yazarlık yolculuğunuzda en çok hangisi önemliydi sizce? Çalıştıkça daha verimli çalışmayı öğreniyorsunuz. Yazma yolculuğum sırasında yaptığım okumalar, çalışmalarımın en önemli öğesi. Şimdilerde pek moda olan “çocuk kitabı yazma kursları”na bu nedenle sıcak bakmıyorum. Okumalar, gözlemler yapmadan, sığ kıyılarda dolanarak, kurslar aracılığıyla metin ortaya koyabilseniz bile, içinde gerçek anlamda “hikâye” bulunmadığı için kalıcı yapıtlar ortaya koyamazsınız.
O hikâyeyi anlatabilmek, derinlikli okuma/çalışma süreci, disiplinler arası çalışmaları gerektirir.
Sizce ideal bir çocuk kitabı nasıl olmalı? Elbette sanat yapıtlarında reçetelerden söz edemeyiz. Her çocuk kendi algı yeteneği, hayal gücü, beklentileri, merakları, deneyimleriyle kitaplarla ilişki kuracaktır. Bu değişkenin yanı sıra, değişmeyen birkaç genel ölçütten söz edeyim. Çocuğa okuma sevgisini, heyecanını vermeyi başarmalı. Kurgusu, resimleri ve tasarımıyla çocuğun dünyasına duygusal, düşünsel anlamlar katabilmeli, yetkin dille kaleme alınmış olmalı. Edebiyat dışı kaygılarla yazılmamalı!
- Havlamak İsteyen Köpekbalığı / Mavisel Yener / Resimleyen: Efecan Sezer / Bilgi Çocuk / 36 Sayfa
- Mutlu Olmak İsteyen Dinozor / Mavisel Yener / Resimleyen: Efecan Sezer / Bilgi Çocuk / 32 Sayfa
- Astronot Olmak İsteyen Kedi / Mavisel Yener / Resimleyen: Efecan Sezer / Bilgi Çocuk / 36 Sayfa