1970’in ekim ayında son noktayı koydu Füruzan Parasız Yatılı’ya. Dört ay sonra, 1971’in şubat ayında aynı adlı öyküyle ilk kitabı çıkacak, 1972’de Sait Faik Hikâye Armağanı’nı alan ilk kadın yazar olacaktı. Yıllar sonra kendi başarısını değil, içinde yaşadığı karanlığı şöyle anlatacaktı: “Mayıs’ta Deniz Gezmiş’lerin idam kararı verildi. Sait Faik Ödülü haberiyle bu karar örtüşmüştü, ne acı! (…) İşte ben Türkiye’de, bu koşullar içinde Sait Faik Ödülü’nü aldım.” İşte başarısının, ilk oluşunun mutluluğunu, kıvancını değil de ülkenin içinde olduğu karanlığı düşünen Füruzan’ın Parasız Yatılı kitabı hâlâ çok okunuyor ve içinde bulunduğumuz 2021 yılında 50’nci yaşını kutluyor. Füruzan ise ezelden beri ortalıkta çok görünmeyi, konuşmayı, öykü kişilerini ya da bir öyküyü neden ve nasıl yazdığını anlatmayı sevmeyen bir yazar. 1972’de şair Ece Ayhan’ın sorularına verdiği yanıtlar hem Füruzan’ın edebiyatının hem de Parasız Yatılı’nın kıymetini gözler önüne seriyor. Ece Ayhan “Böylece bir yazarsın artık Füruzan. Bakalım şimdi ne yapacaksın?” diye soruyor, Füruzan ise “Ne yapacağım, aralıksız çalışıyorum, yazıyorum… Bir de havuzlarda çalışanların eline geçse diye düşünüyorum Parasız Yatılı. Yer minderleriyle çevrili odalara girse…” Ayhan kentlilerin, sınıf değiştirenlerin, zenginlerin Parasız Yatılı’yı sevmeme ihtimali olduğunu söylüyor. Füruzan ise “Ne yapalım sevmesinler. Bu doğruyu korur” diye yanıt veriyor.
Parasız Yatılı’nın 50’nci yılına özel 5 bin adet basılmış nüshası numaralandırılmış. 50 yıl önce yazmış Füruzan bu öyküleri. Yoksulların, eğitim için mücadele verenlerin, lahananın ucuz olduğu zamanları kollayanların, sosyoekonomik sınıflar arasındaki eşitsizliğin, sınıfların “alt-üst” oluşunun, beyaz soket çorabın öneminin, göçün, toprak ağasının, kadınların, kızlarının, ölü babadan kalan mavi çiçekli muşamba örtülerin, ‘kızlığını’ evleneceği adama saklaması gerektiğini bilmeyen ama kefaretini ödeyenlerin kitabı idi Parasız Yatılı.
50 yıl sonra bu öyküler ve öykü kişileri hâlâ yaşıyor, aynı yoksulluk ve yoksunlukla. Ve ne yazık ki kimse onları Füruzan gibi yazamadı, hâlâ. Parasız Yatılı – 50 Yaşında – Numaralı Özel Baskı/ Füruzan/ Yapı Kredi Yayınları.