Bedelli askerlik

Bedelli askerlik nedir?

Bedelli askerliği, kanunda yer alan şartları yerine getiren kişilerin senelik olarak belirlenen ücreti ödeyerek yaptıkları kısa süreli askerlik hizmeti olarak tanımlamak mümkün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlayabilir.

Bedelli askerlikten kimler yararlanabilir?

Bedelli askerlik, zorunlu askerlik hizmeti yerine daha kısa süreli askerlik hizmetini tamamlamak isteyenler için oldukça uygun bir alternatif. Ancak bu alternatifi değerlendirerek askerlik hizmetini tamamlamanın belirli şartları bulunuyor. Askeralma Kanunu’nda yer alan bedelli askerlik müracaat şartları ise şu şekilde:

Kişilerin, askerlik çağına girmiş ancak herhangi bir yaş sınırlaması olmadan askerlik hizmetine başlamamış olması gerekir. Sağlık muayeneleri tamamlanmalı ve “Askerliğe elverişli” kararı alınmalıdır. Bedelli askerlik müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde belirlenen bedelli askerlik ücreti ödenmelidir. Tüm bu şartlar yerine getirildiği takdirde bedelli askerlik için başvuru yaparak kura ve sınıflandırma sürecine dahil olmak mümkün. Başvuru sürecinde bir eksik ya da hata olmadığı müddetçe bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır?

Müracaat şartlarını öğrendiğimize göre şimdi, bedelli askerlik için başvuru sürecini inceleyelim. Bedelli askerlik başvurusunu e-devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden bedelli askerlik hizmetine başvuru yapmak için öncelikle yoklama kaydınızın oluşturulması gerekir. Bunun için E-devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı sayfasına giriş yaparak “Askerliğim” bölümünden yoklama başvurusunu yapabilirsiniz.

Yoklama başvurusu için ilk adımı geçtikten sonra aile hekiminden muayene işlemlerini tamamlamalısınız. Bu aşamadan sonra ise başvurunuz ve sağlık muayene sonucunuz Askeralma Genel Müdürlüğü’ne iletilir. Genel Müdürlük değerlendirmesi ve onayı ile de yoklama başvuru süreciniz tamamlanır. Askerlik yoklama kaydındaki tüm bu aşamaları, Askerliğim sayfasındaki “Askerlik Yoklaması Süreç Takibi” bölümünden takip edebilirsiniz.

Yoklama kaydı oluşturulduktan sonra yine Askerliğim sayfası üzerinden “Askerlik Hizmet ve Celp Tercih İşlemleri”ni gerçekleştirmelisiniz. Bu adımda bedelli askerlik hizmet türünü seçerek askere gitmek istediğiniz döneme göre celp ve sevk tercih sıralamanızı yapmanız gerekir.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra ise bedelli askerlik yapacağınız için anlaşmalı kurumlara ücret ödemesini yapmalısınız.

Bedelli askerlik başvurusu ne zaman sonuçlanır?

Yukarıda belirttiğimiz tüm adımları tamamladıktan sonra bedelli askerlik hizmeti başvurunuz tamamlanır. Ancak şunu belirtelim: Askere gideceğiniz tarih, başvuru yaptığınız yıl içinde değil; bir sonraki yıl olarak belirlenir. Askere gideceğiniz yılın Ocak ayında kura çekimi ve sınıflandırma yapılarak askere gideceğiniz tarih ve yer belirlenir. Kura çekimi sonrası detaylı bilgiler tarafınıza bildirilir.

Örneğin 2023 yılında bedelli askerlik için başvuru yaptıysanız celp ve sevk tarihiniz 2024 yılında olacak demektir. Bu nedenle askere gitmek istediğiniz zamanı planladıktan sonra bedelli askerlik başvurusu yapmanızda fayda var.

Celp dönemi açıklandıktan sonra celp tarihi değiştirilebilir mi?

Tüm planları yapsanız bile kura sonuçları açıklandığında celp ve sevk tarihi, istediğiniz döneme denk gelmeyebilir. Ancak böyle bir durumda merak etmeyin, celp dönemini değiştirme talebinde bulunabilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru yaptığınız “Askerliğim” bölümüne giriş yaparak “Celp ve Sevk Dönemi / Bedelli Askerlik Celp ve Sevk Dönemi Değişikliği” alanından değişiklik talebinizi iletebilirsiniz.

Tabii ki celp ve sevk dönemi değiştirme işleminin belirli bir sınırı var. Sevk tarihinden 10 gün öncesine kadar ve en fazla 3 kere dönem değişikliği talebinde bulunabilirsiniz.

2024 bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyenlerin en çok merak ettikleri soruların başında “Bedelli askerlik ne kadar?” sorusu geliyor. Bu sorunun cevabını verebilmek için bedel tutarının hesaplama detayların öğrenmekte ve bu hesaplamaya göre her sene belirlenen güncel tutara bakmakta fayda var.

Askeralma Kanunu’nda da belirtildiği gibi bedelli askerlik ücreti, güncel memur aylık katsayısının 240.000’e çarpımı ile belirlenir. Bu hesaplama ise ocak ve temmuz ayında olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır. Ocak ayında belirlenen ücret, 30 Haziran’a kadar geçerli olurken temmuz ayında belirlenen ücret, 31 Aralık’a kadar geçerli olur.

Bu hesaplamaya göre bedelli askerlik için 1 Ocak – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında ödenecek tutar ise 182.608,92 TL olarak belirlendi.

Bedelli askerlik ücreti nereye ödenir?

Bedelli askerlik başvurusu yaptıktan sonra şartlarda da belirttiğimiz gibi yıllık olarak belirlenen bedelli askerlik ücretini ödemeniz gerekir. Bedelli askerlik ödemelerini ise anlaşmalı bankalar, defterdarlık ve malmüdürlükleri üzerinden T.C. kimlik numaranızı beyan ederek yapabilirsiniz. “Peki, anlaşmalı bankalar hangileri?” diye merak ediyorsanız hemen sıralayalım:

Vakıfbank
Ziraat Bankası
Halkbank
Vakıf Katılım Bankası
Ziraat Katılım Bankası
Emlak Katılım Bankası

Bedelli askerlik ücretine taksit yapılır mı?

Bedelli askerlik ödemelerinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, ücretin peşin olarak ödenmesi. Çünkü bedelli askerlik için belirlenen ücret için bir taksitlendirme seçeneği sunulmaz. Bunun için anlaşmalı bankalara, defterdarlık ve malmüdürlüklerine bedelli askerlik ödemesi yaparken tüm ücreti peşin olarak ödemelisiniz. Bedelli askerlik ücretini ödemek için yeterli nakdiniz yoksa da bankaların sunduğu bedelli askerlik kredi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Ödemenizi yaptıktan sonra da bedelli askerlik hizmetinden yararlanarak 28 günde askerlik görevinizi yerine getirebilirsiniz.

Bedelli askerlik açıklaması
Bedelli askerlik yerleri açıklandı