Bekarlığın gizli maliyeti

Tek başına yaşamak, günlük hayatla ilgili harcamaları neredeyse üçte bir oranında artırıyor

Bekarlık sultanlık mıdır bilinmez ama saltanatın pahalıya mal olduğu kesin. Araştırmalar bekarlığın gizli maliyetlerinin olduğunu ortaya koyuyor. Kısa süre önce yapılan bir araştırma, ayrı yaşayan çiftlerin harcamalarının birlikte yaşayanlara göre yüzde 28 arttığını ortaya koydu. Bu hesaba ev satın almak, ev peşinatı ve taksiti ödemek gibi büyük harcamalardan kira, kreş, faturalar gibi günlük hayatın diğer genel giderlerine kadar birçok kalem dahil.  Üstelik yalnız yaşamak yükselen bir eğilim. Örneğin, ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun son çalışmasına  göre ülkede yaklaşık 36 milyon kişi yalnız yaşıyor. Bu da ABD'deki tüm hanelerin yüzde 28'ine denk geliyor. The Atlantic dergisinde Joe Pinsker'in yazdığı makaleye göre mevcut konut stokunun büyük kısmı birden çok kişinin yaşaması için tasarlanmış durumda.  Ailesiyle ya da bir başkasıyla yaşayanlar iş, barınma, alışveriş ve sağlık hizmetleri konularında daha hesaplı çözümlere ulaşıyor.  Ayrıca bazı malların fiyatı daha büyük miktarlarda satın alındığında düşüyor. Maliyeti en çok artıran kalem, gıda. Ancak yalnız yaşayanlar tuvalet kağıdı, kağıt havlu gibi bozulmayan ürünleri de daha küçük miktarlarda alma eğiliminde. Zaten nispeten küçük evlerde yalnız yaşayanlar, bu tür ürünlerin fazla yer kaplamamasını istiyor.  Yiyecek satın almak gibi yemek yapmak da tek yaşayanlar için daha maliyetli. Hatta yemek tarifleri bile tek kişilik değil. Dışarıda yemek konusundaysa maliyet dışında bir sorun var. Bazı restoranlar tek kişiye rezervasyon yapmak istemiyor.  Seyahatte de özellikle yakıt ve konaklama maliyetlerinde fark ortaya çıkıyor. Bazı sağlık prosedürleri de evde hastaya destek olacak bir kişinin varlığını gerektiriyor.

Yalnızsa çok çalışsın

Tüm bu maliyetlerle birlikte, “How We Live Now: Redefining Home and Family in the 21st Century” (21’inci Yüzyılda Evi ve Aileyi Yeniden Tanımlamak) kitabının yazarı Bella DePaulo, tek yaşayanların mutsuz olmadığını söylüyor: "Ne zaman kalkacağınıza, ne yiyeceğinize, ne zaman yiyeceğinize, Netflix'te ne izleyeceğinize, termostatı nasıl ayarlayacağınıza siz karar veriyorsunuz" diyor.  Fakat tek yaşayanlar için bir alternatif maliyet daha var. “Going Solo: The Extraordinary” (Tek Yaşamak: Sıra Dışı) kitabının yazarı Eric Klinenberg “Birçok kişi, evde aileleri olmadığı için ofiste kalabilecek veya fazladan iş üstlenecek zamanları olduğunun varsayılmasından şikayetçi” diyor.
Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi