Ünlü tasarımcı, kariyerinin son 15 yılını, yani Gucci sonrası dönemini Tom Ford 002 adlı yeni kitabında anlattı. Mert Alaş ve Marcus Piggott ve Inez & Vinoodh gibi sanatçıların fotoğraflarını ve Anna Wintour’un önsözünü içeren kitapta yer verilen ünlüler listesinde Ford’un defilelerinde ön sıralarda yer alan Drake, Rihanna ve Jennifer Lopez gibi isimler var. Modacı, Hollywood’un da üst mertebesinde. Gucci grubuyla yollarını ayırdıktan sonra film yönettiği A Single Man (2009) ve Nocturnal Animals (2019) filmleri Oscar’a aday gösterildi. İkisi de keyifliydi.
Beş yaşında bir modacı: Jack
Ancak dokuz yaşındaki oğlu Jack ile birlikte yaşadığı evdeki hayatı bugün alt üst olmuş durumda. 35 yıllık partneri ve Jack’in diğer ebeveyni Richard Buckley, geçtiğimiz ağustos ayında öldü. Ford, “Richard kitabı gördüğünde, ‘Köprünün altında çok sular akmış’ deyip odadan çıkmıştı” diyor. Ford kitabına Jack’in bir fotoğrafını eklemiş. “Onun kamuoyuyla paylaştığım tek kare bu. Çekildiğinde beş yaşındaydı, bu yüzden kimse tanıyamaz” diyor. Kitapta Women’s Wear Daily’den Bridget Foley ile samimi bir soru-cevap bölümü de yer alıyor. Bu bölümde Ford, Gucci’den ayrılmasından golf kulübündeki tek eşcinsel çift olmaya kadar her şeyi anlatıyor.
Tasarımcı, Buckley-Ford ailesinin genlerindeki gelişmiş gözü vurgulamaktan da geri durmuyor:
“Bir keresinde, Jack beş yaşındayken okulda biri aklına gelebilecek en kötü şeyin ne olduğunu sormuş. Jack de ‘Siyah kemerle kahverengi ayakkabılar’ diye yanıt vermiş.”
Ünlü tasarımcı, Gucci’deyken düşünmeye zaman ayıramadığı dönemini “orta yaş krizi” diye tanımlıyor:
“Sürekli olarak üretmeniz beklenirken dönüp geriye bakmak zor.”
Politik doğruculuk takıntısına öfkeli
Tasarımcı, “politik doğruluk takıntısının” yeni nesil tasarımcılar için bir dezavantaja dönüştüğü fikrinde. “Boykot kültürü tasarımı engelliyor çünkü artık eğilim kendini özgür hissetmekten ziyade işe bir dizi kurala kilitlenmiş halde kilitlenmek. Eskiden farklı kültürleri övebiliyorduk. Şimdi bunu yapamazsın.” Amerika Moda Tasarımcıları Konseyi’nin başkanı ve belki de dünyanın en şık çevrecisi olan Ford, lüks dünyasının gezegen üzerindeki etkisini azaltmasına yönelik çağrıları memnuniyetle karşılıyor. Kendi üzerine düşeni de yaparak… “Alüminyum pipetlere geçtim, tek kullanımlık plastikten kurtuldum” diyor. 2017 yılında vegan olduğunu açıkladı. Yeme alışkanlıklarındaki değişime Netflix belgeseli What the Health'in ilham verdiğini söylüyor.
Instagram için giyiniyorlar
Ford’un zihnindeki gerçek lüks moda, doğası gereği sürdürülebilir. Yves Saint Laurent’teki görevi sırasında tasarladığı ve bir elbiseye kısa süre önce 90 bin dolar ödemiş. “Bu giysileri atılsınlar diye yapmıyoruz” diyor.
Modanın dijitalleşmesi, Ford’u hem büyülemiş hem de tiksindirmiş. “Modanın geleceği giderek daha da karikatürize oluyor” diyor. “Instagram kuralları yıktı. İnsanlar internette yayınlamak amacıyla kendi fotoğraflarını çekmek için giyiniyorlar, her şey abartılı, özellikle de kaşlar.” Kısa süre önce HBO’nun influencerlar hakkındaki belgeseli Fake Famous’i izlemiş ve Instagram kullanıcılarının “tamamen histerik” bir tavırla, uçakta
gibi görünmek için klozet kapaklarını kadraja aldığını öğrenmiş. “Senden yakın zamanda bir havaalanı selfie’si
görmeyi bekleyebilir miyiz?” diye soruyorum. “Asla!” diyor. “Ben çok özelim.” Ford’un klasını sürdüreceğine güvenebilirsiniz.