Avatar: Suyun Yolu'nda tuvalet krizi
New York Times gişede rekorlarını alt üst eden Avatar: The Way of Water'ın (Suyun Yolu) neden olduğu krizi yazdı ve uyardı: Filmde birkaç defa tuvalete gitmek, bu yüzden bazı sahneleri kaçırmak kaçınılmaz. Üstelik bunun nedeni sadece sürenin uzun olması değil
Callie Holtermann / The New York Times
Alex Brizard bu ay sabah 09:30'da Avatar: Suyun Yolu filmini izlemeye gittiğinde bilerek içecek almadığı halde 3 saat 12 dakika süren film boyuncu üç kez tuvalete koşmak zorunda kaldı. Finans sektöründe çalışan 29 yaşındaki Brizard, durumu "Dürüst olmak gerekirse her şey suydu" diyerek özetledi.
Deniz filmden taşıyor
İzleyicileri resiflerde yaşayan Na'vi klanının zengin su dünyasına sokan James Cameron'ın Avatar devam filminde resmen deniz taşıyor, çağlıyor ve ekrana sıçrıyor. Gerçekçi okyanus sahneleri, birçok kişinin sinemalarda elinde soda şişeleriyle izlediği uzun bir destanın büyük bölümünü oluşturuyor. Bu durum sinemaseverlerin bir veya daha fazla tuvalet molası vermesi için bir ortam yaratıyor.
"Gerçekleşmesi gereken büyük sosyal paradigma değişimi”
Tuvalete ilk gidişinden sonra diğer izleyicileri rahatsız etmemek koridor tarafındaki bir koltuğa geçen Brizard'a göre, "Tüm o şarıltı sesleri, sürekli bir hatırlatma" dedi. Hayranlarını Avatar'ı sinemada izlemeye teşvik eden Cameron, bunun olacağını görmüştü. Empire dergisine verdiği bir röportajda "İşte gerçekleşmesi gereken büyük sosyal paradigma değişimi: Kalkıp işemeye gitmek sorun olmamalı" ifadelerini kullandı. Usta yönetmen insanlar aralıksız sekiz saat televizyon izlemeye son derece istekliyken kimsenin uzunluk konusunda sızlanmasını istemediğini de sözlerine ekledi. (Televizyonu durdurmanın sinemadaki bir filmi durdurmaktan daha kolay olduğuna değinilmeli)
Daha önce uyardı: İstedikleri zaman tuvalete gitsinler
Cameron kasım ayında The Hollywood Reporter'a verdiği demeçte de sinemaseverlerin film sırasında istedikleri zaman tuvalete gitmeleri gerektiğini söyledi. Yönetmen, "Kaçırdıkları sahneyi tekrar izlemeye geldiklerinde görebilirler" ifadesini kullandı. Suyun tam olarak isteneni yansıtması Cameron'ın en çok uğraştığı konulardan biriydi. Suyun uygun şekilde sulu görünmesini sağlamak için filmin oyuncularını yaklaşık 90 bin galon su alan yaklaşık 10 metre derinliğindeki bir tanka daldırdı. Oyuncular scuba sertifikaları aldılar ve bir serbest dalış eğitmeninden eğitim aldılar. Su altı arka plan seslerini yakalamak için tankta dört mikrofon sürekli çalışır halde tutuldu.
Akan suyun etkisi
Cameron'ın ayrıntılara gösterdiği özen, birçok sinema izleyicisinin tuvalet molası vermek zorunda kaldığını söylemesinin nedenlerinden biri olabilir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, akan suyun sesinin alt idrar yolu sorunları olan erkeklerde idrar akış hızını artırdığı görüldü. Akan su sesi aynı zamanda bebekler için tuvalet eğitiminin yaygın olarak önerilen bir bileşeni.
Sadece bir koşullanma mı?
Güney Carolina, West Columbia'daki Lexington Tıp Merkezi'nde ürolog olan Dr. Kent DeLay, "Teori, esasen bunun sadece bir koşullanma fenomeni olduğudur" dedi. Su sesi banyoda çok sık duyulduğundan, birçok kişi bu sesi idrar yapma ile ilişkilendiriyor. DeLay "Görselliğin de bir etkisi olduğuru düşünüyorum" ifadesini kullandı. Cameron gibi DeLay de mesane çevresindeki sinir yollarının zarar görmesini önlemek için sinemaseverleri gerektiğinde uzaklaşmaya teşvik etti. DeLay, "Çoğunlukla tuvalet yapma dürtünüz olduğunda, yapmalısınız" dedi. Pek çok kişi onun tavsiyesine uyuyor.
Bu filmi izliyorsanız bu kaçınılmaz
Gene Naumovsky, New York'un Manhattan ilçesindeki Batı 34. Cadde'de bulunan bir sinema salonuna pizza ve büyük boy Sprite'tan oluşan bir yemekle girdi. Yönetici asistanı olan 23 yaşındaki Naumovsky, durumu "İlk başta ne olacağını anladım, dalgaya kapılacağımı düşündüm. Ama bir buçuk saat içinde kaçınılmaz bir şey olduğunu da anladım" diye anlattı.
Sırayla tuvalet molasına
Filmin başrol oyuncuları Jake Sully (Sam Worthington) ve Neytiri (Zoe Saldaña) su klanını selamladığında kaçmaya karar verdi çünkü büyük bir aksiyon bölümü ya da olay örgüsünden ziyade uzun bir eğitim onları bekliyordu. Filmi Long Island'daki Nassau County'de bir sinemada izleyen 26 yaşındaki avukat Matthew Aryeh, evde ailesinin üzerinde konuştuğu filmi geri sarmak için sık sık ısrar ettiğini söyledi. Ancak uzun ve zaman zaman yavaş olarak tanımladığı film sırasında, bir buçuk dakikalık bir tuvalet molası için ayrıldı. Kardeşi de yaklaşık yarım saat sonra tuvalete gitti.
Film arası mı verilmeli, film mi kısaltılmalı?
Filmin uzunluğuna tepki olarak bazıları; filmlerin birden fazla film makarası kullanılarak gösterildiği zamanlarda yaygın bir özellik olan film aralarının geri getirilmesini önerdi. Rüzgar Gibi Geçti (3 saat, 42 dakika) ve Arabistanlı Lawrence (3 saat, 38 dakika) gibi uzun filmlerde aralara yer verildi. Naumovsky, Avatar'ın kısa bir aradan faydalanabileceğini söyledi. Aryeh aynı fikirde değil. Aryeh "Bence bu film için daha iyi bir çözüm 45 dakika kısaltmak olurdu" dedi.
© 2023 The New York Times Company