Biden yönetiminden göçmenler için yeni hamle: Trump’ın sınır dışı etmesi zorlaşacak
Biden, görevi bırakmasına az bir süre kala Trump’ın göçmen politikalarına darbe indirmeyi hedefliyor. NYT’nin görüntülediği belgelere göre hükümet, yüz binlerce göçmenin Trump döneminde sona erecek olan göçmen statülerini uzatabilir
Hamed Aleaziz, Zolan Kanno-Youngs / New York Times
ABD'li yetkililere ve The New York Times tarafından incelenen belgelere göre Biden yönetimi, Trump yönetiminin ilk aylarında ABD'deki statüleri sona erecek olan yüz binlerce göçmen için korumaları uzatmayı düşünüyor. Bu hamle, seçilmiş Başkan Donald Trump'ın bu kişileri sınır dışı etmesini imkansız olmasa da zorlaştıracaktır. Ancak bu, Biden yönetiminin son haftalarında Trump'ın ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme işlemi olacağını vaat ettiği uygulamaya karşı bazı engeller oluşturmaya çalışabileceğinin de bir işareti.
1 milyon göçmen söz konusu
Söz konusu göçmenler, tehlikeli ve sorunlu ülkelerden gelen insanların Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal olarak yaşamalarına ve çalışmalarına olanak tanıyan Geçici Koruma Statüsü (TPS)’ne sahipler. Kongre Araştırma Servisi'ne göre bu yıl itibariyle 17 ülkeden TPS sahibi 1 milyon göçmen bulunuyor.
Trump ilk döneminde bu programdan kurtulmayı denedi ve danışmanları da yasal ve yasa dışı göçe yönelik geniş çaplı bir baskının parçası olarak bunu tekrar deneyeceğini açıkça belirttiler. Biden nispeten dar bir grup insan için bile olsa TPS'yi uzatırsa, Trump ya korumaların süresinin dolmasını beklemek ya da erken kesmek zorunda kalacak. Bu da neredeyse kesinlikle mahkemede itiraz edilecek bir şey.
Program, kısmen TPS'nin genellikle her 18 ayda bir olmak üzere düzenli uzatmalar gerektirmesi nedeniyle yıllar içinde eleştirilere maruz kaldı. Aralarında El Salvador, Honduras ve Nikaragua'nın da bulunduğu bazı ülkelerden gelen göçmenler yirmi yılı aşkın bir süredir bu korumadan yararlanabiliyor ve bu durum, programın insanların ABD'de süresiz olarak kalmalarına izin verdiğini söyleyen Cumhuriyetçilerin eleştirilerine neden oluyor.
Başkanlık seçimlerinden önce eylül ve ekim aylarında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İç Güvenlik Bakanlığı'na Ukrayna, Sudan ve Venezuela’dan gelen 300,000 kişi için nisan ayında sona erecek olan Geçici Koruma Statüsü’nün 18 ay uzatılmasını tavsiye eden bir dizi mektup gönderdi.
Blinken Venezuela ile ilgili mektubunda, daha fazla Venezuelalının bu statüden yararlanmasının Venezuela halkıyla “dayanışma” göstereceğini söyledi. Times tarafından görüntülenen yazışmanın bir kopyasına göre, Blinken ayrıca, bakanlığın diğer iki ülkeden daha fazla göçmeni de oradaki tehlikeli koşullar nedeniyle korumaya uygun hale getirmesi gerektiğini yazdı.
İki hükümet yetkilisi, Beyaz Saray'ın süre uzatımını değerlendirdiğini söyledi ancak henüz bir karar verilmediği konusunda uyarıda bulundu. Konu hakkında bilgi sahibi iki kişi, Beyaz Saray yetkililerinin aktivistlere ve iş dünyası liderlerine de ulaşarak, Biden'ın görevdeki son günlerinde alabileceği, geçici statünün diğer milletler için de uzatılması dahil olmak üzere çeşitli göçmenlik yardımları hakkındaki düşüncelerini sorduğunu söyledi. Bu kişilerin hepsi, yönetimin bakış açısını tartışmak için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular. Blinken ayrıca bu sonbaharda El Salvador'dan gelen göçmenler için korumaların uzatılmasını öneren bir mektup gönderdi. Bu korumaların süresi mart ayında doluyor.
Bir Beyaz Saray yetkilisi, Dışişleri Bakanlığı'nın değerlendirmesinin TPS'nin süresi dolduğunda standart bir sürecin parçası olduğunu söyledi. Göç Politikası Enstitüsü'nde ABD Göç Politikası Programı direktör yardımcısı Julia Gelatt, korumaların uzatılmasının Trump yönetiminin TPS ile ilgili eylemlerini engellemek için açık bir hareket olarak görüleceğini söyleyerek “TPS korumaları süreyle sınırlıdır, ancak göçmenlere her gün kaçtıkları ülkeye sınır dışı edilme tehdidi altında yaşamaktan bir miktar rahatlama sağlayabilir” dedi.
Trump'ın planları göçmen toplulukları arasında büyük bir endişeye neden oldu. 45 yaşındaki Sudanlı Bahaa Jacknoon'a 2012 yılında Geçici Koruma Statüsü verilmiş ve o zamandan beri ABD'de yaşıyor. Şu anda Washington, D.C.'de bir eğitim şirketinde çalışıyor. Kas distrofisi olan Jacknoon bir röportajında “Ne olacağından emin değilim. Her şeyimi kaybedecek miyim?” dedi. Kendisi korumaya sahip 1.000'den fazla Sudanlıdan biri.
Biden’ı göçmen savunucuları zorladı
Göçmen savunucuları Biden yönetimini, Trump ocak ayında göreve başlamadan hemen önce korumaları uzatma ve genişletme fırsatını değerlendirmeye zorladı. Biden görevde olduğu süre boyunca programın kullanımını büyük ölçüde arttırdı. Trump ise programı küçümsediğini gizlemedi. İlk döneminde aralarında Sudan, Haiti ve El Salvador'un da bulunduğu birçok ülke için TPS'yi kaldırmaya çalıştı ancak mahkemede engellendi. Yönetimi, bu ülkelerdeki koşulların geri dönüş için uygun olduğunu ve korumaların çok uzun süre uzatıldığını ve artık “geçici” olmadıklarını savundu. Kampanya sırasında Trump ve aday arkadaşı Senatör JD Vance, geçici korumalardan kurtulmak istediklerini söyledi. Vance Ekim ayında “Geçici Korumalı Statü için toplu hibe vermeyi durduracağız” dedi.
Yasal korumasından endişe ettiği için sadece ilk isminin kullanılmasını isteyen 27 yaşındaki Sudanlı Salma, 2 yaşından beri Geçici Koruma Statüsüne sahip olduğunu ve kendisini bir Amerikalı olarak gördüğünü söyleyerek “Burada arkadaşlarım var, burada ailem var, burada işim var, her şeyim burada. Dolayısıyla bu statüyü kaybetmenin genel olarak yaşam tarzımın yok olmasına neden olacağını düşünüyorum” dedi.
© 2024 The New York Times Company