New York Times analizi: Fed ne kadar faiz düşürecek?

Fed'in dört yılın ardından ilk kez faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Ancak New York Times'a göre buradaki asıl soru faiz oranının ne kadar düşeceği

Jeanna Smialek / New York Times

Federal Rezerv yetkilileri, 2020 başından bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürerek enflasyona karşı yıllardır sürdürdükleri mücadelede önemli bir virajı dönmeye hazırlanıyor. Hamlenin ne kadar büyük olacağı belli değil. Yatırımcılar bunun çeyrek ya da yarım puan olabileceği üzerine bahis oynuyor. Ancak bu, merkez bankacılarının ekonomiyi yavaşlatmak ve hızlı fiyat artışlarını kontrol altına almak amacıyla borçlanma maliyetlerini yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkardıkları ve daha sonra bu seviyelerde tuttukları iki yıldan fazla bir sürenin ardından bir dönemin sonunun başlangıcı olacak.

Yetkililer ayrıca haziran ayından bu yana ilk kez yeni bir dizi ekonomik tahmin yayınlayacak. Yatırımcılar, faiz oranlarının bu yıl ve gelecek yıl ne kadar hızlı düşmesinin beklendiğine dair herhangi bir ipucu için bu tahminleri yakından izleyecekler. Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının saat 14:00'teki açıklamasından sonra bir basın toplantısı düzenleyecek ve bu da gelecekteki politikaya dair bir başka pencere sunacak.

Yatırımcılar indirimin oranına odaklandı

Fed'in faiz oranlarını düşüreceğine dair neredeyse hiçbir şüphe yok. Enflasyona daha duyarlı yetkilileri bile, enflasyonu istikrarlı ve istihdam piyasasını güçlü tutmak gibi iki büyük hedeflerini dengelemeye çalışırken indirimlere başlama zamanının geldiğinin sinyallerini verdi. Fed yıllardır esas olarak kontrolden çıkan fiyatlara odaklandı. Ancak enflasyon istikrarlı bir şekilde düşüyor. Tüketici fiyat endeksi ölçütü ağustos ayında %2,5 olarak gerçekleşerek 2022 yazında %9,1'e geriledi. Bu, pandemi öncesi normal olan %2'den hala biraz daha hızlı, ancak trend açıkça doğru yönde ilerliyor. Aynı zamanda, işgücü piyasası anlamlı bir şekilde soğuma belirtileri gösterdi. İşsizlik oranı %4,2'ye yükselerek geçen yılki %3,4'lük en düşük seviyenin oldukça üzerine çıktı. İşe alımlar daha yavaş ve daha az sayıda iş var. Bu kombinasyon göz önüne alındığında, Fed yetkilileri faiz oranlarını düşürmeye başlamak istiyor, bu da ekonomik freni bırakmak anlamına geliyor. Ancak asıl soru ne kadar gevşemeleri gerektiği. T. Rowe Price'ın baş ABD ekonomisti Blerina Uruci, "Bu çok, çok ince dengeli bir karar" dedi.

Politikayı çok az ayarlamak için bir argüman var. Faiz oranlarını çeyrek puan düşürmek ekonominin üzerindeki baskıyı azaltmaya başlayacaktır. Ancak sabırlı ve bilinçli bir şekilde hareket etmek de büyük bir ekonomik ivmeyi teşvik etmekten kaçınacaktır. Bu durum fiyatların artmaya devam etmesine ve enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Ancak bu ay faiz oranlarını her zamankinden daha büyük bir yarım puan düşürmek için de neden var. Faizlerin hızla düşürülmesi, Fed'in istihdam piyasasını korumaya hazır olduğuna dair net bir sinyal gönderebilir ve daha düşük borçlanma maliyetleri ekonomiyi daha fazla yavaşlamaya karşı koruyabilir. Uruci, "Şimdi bazı sigorta kesintileri yapıyorlar. Bence buna, ekonomi o kadar da zayıf görünmediği için bir dizi yarım puanlık kesintiye başlamayacağınıza dair net bir açıklama eşlik etmeli" dedi.

Fed yetkilileri tahminleri de kullanacaktır

Fed yetkilileri bu sefer daha küçük bir faiz indirimine gitmeyi tercih etseler bile, muhtemelen daha fazlasının geleceği mesajını vereceklerdir. Fed kasım ve aralık aylarında tekrar toplanacak. Yetkililer, ekonomik tahminlerinde önümüzdeki birkaç yıla ilişkin projeksiyonlarla birlikte yıl sonuna kadar faizlerin ne kadar düşmesinin beklendiğine dair bir tahmin yayınlayacak. Piyasa fiyatlaması, yatırımcıların Fed yetkililerinin borçlanma maliyetlerini yıl sonuna kadar bir tam puan ya da daha fazla düşürmesini beklediğini gösteriyor. Bir tam puanlık indirim, bir büyük ve iki küçük hamleye eşdeğer olacaktır.

Oranlar yüksek kalabilir

Kilit soru, yetkililerin uzun vadede faiz oranlarının ne kadar düşmesini beklediğidir. Merkez bankacıları, büyümenin beklenenden daha güçlü olması nedeniyle geçtiğimiz yıl uzun vadeli faiz oranı tahminlerini yükseltti, ancak borçlanma maliyetlerinin tam olarak nereye varacağı konusunda belirsizliklerini dile getirdiler. Cevap önemli: Tüketiciler ve işletmeler için, mortgage oranlarının ve ticari kredi oranlarının sonunda ne kadar düşeceği konusunda bilgi verecek. Şimdilik çoğu ekonomist 2010'lu ve 2020'li yıllardaki dip oranlara geri dönülmesini beklemiyor. Bunun nedeni kısmen, Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelere indirmesi ve derin resesyonları ve ılımlı ekonomik toparlanmayı tersine çevirmeye çalışmak için bu seviyelerde tutmasıyla ortaya çıkan süper düşük borçlanma maliyetleridir. Ekonomi bugünlerde daha iyi durumda, bu da oranların muhtemelen daha yüksek kalacağı anlamına geliyor.

Fed Başkanı'nın yorumları da odak noktası olacak

Powell, Fed'in politika açıklamasının ve ekonomik projeksiyonlarının yayınlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyecek ve yatırımcılar hem Fed'in eylül kararına ilişkin bir açıklama hem de bundan sonra neler olabileceğine dair bir ipucu için onun her kelimesini takip edecek. Deutsche Bank'ın baş ABD ekonomisti Matthew Luzzetti, Powell'ın temel iletişim zorluğunun, Fed'in eğrinin gerisinde kalmadığına dair herkesi ikna etmek olduğunu söyledi. Fed Başkanı son zamanlarda kamuoyuna yaptığı açıklamalarda istihdam piyasasının daha da yavaşladığını görmek istemediğini ve böyle bir durumda merkez bankasının tepki vermeye hazır olduğunu açıkça ifade etti. Önümüzdeki aylar, Powell ve meslektaşlarının bu süreçte ekonomiye ciddi zarar vermeden enflasyonu düşürmeyi başarıp başaramadıklarını belirlemek açısından kritik olacak. Ekonominin yumuşak iniş yapması nadir görülen bir durumdur ve yükselen enflasyonun ardından böyle bir inişin gerçekleşmesi Amerika Birleşik Devletleri'nde bir ilk olacaktır. Powell yine de bunun gerçekleşebileceğine dair iyimserliğini dile getirdi. Powell son konuşmasında “Politika kısıtlamalarının uygun bir şekilde geri çekilmesiyle, güçlü bir işgücü piyasası korunurken ekonominin %2 enflasyona geri döneceğini düşünmek için iyi bir neden var” dedi.

© 2024 The New York Times Company 

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Tüm dünyada acil durum ilan etti Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi