New York Times derledi: Esad’ın devrilmesinin ardından İsrail’in Suriye’deki hamleleri
İsrail savaş uçakları yüzlerce hava saldırısı düzenlerken, askerler tampon bölgelerden birini ele geçirdi ve daha önce Suriye'nin kontrolünde olan topraklardaki askeri mevzileri aldı. NYT, Esad’ın devrilmesinden beri İsrail’in bölgedeki tüm hamlelerini derledi
Josh Holder, Aaron Boxerman / New York Times
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkeyi terk etmesinden bu yana İsrail, kaosun sınır ötesine taşmasından korktuğu için on yıllardır yapmadığı bir askeri harekâta girişti.
İsrail ordusu, savaş uçaklarının “terörist unsurların” Suriye ordusunun sofistike silahlarını ele geçirmesini önlemek için yüzlerce hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.
İsrail askerleri ayrıca iki ülke arasında fiili sınır görevi gören askerden arındırılmış tampon bölgeyi de ele geçirdi. Ayrıca daha önce tamamen Suriye'nin kontrolünde olan topraklardaki Suriye askeri mevzilerini de ele geçirdiler.
İsrail ve Suriye en son 1973 yılında büyük bir savaşa girmişti. O zamandan beri sınır çoğunlukla sessiz kaldı. Son birkaç yıldır İsrail, Suriye'nin İran'la olan gölge savaşının bir parçası olarak Suriye'deki İranlı yetkilileri ve milisleri hedef aldı. Esad rejimi İsrail'in bölgesel düşmanı İran'la yakın ilişki içindeydi.
Ancak Esad 8 Aralık'ta devrildikten sonra İsrail çok daha aleni ve kapsamlı bir saldırı başlattı. İsrail hükümetinin 10 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre İsrail savaş uçakları ve savaş gemileri Suriye'deki askeri üsler, kimyasal silah depoları, uçaksavar bataryaları ve uzun menzilli füzelerin de aralarında bulunduğu 350'den fazla hedefi bombaladı. O tarihten bu yana, bir izleme grubu olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi daha fazla saldırı düzenlendiğini bildirdi.
İsrail birlikleri de 1973 savaşından bu yana Suriye topraklarına en büyük operasyonu düzenledi. Bu çatışmadan sonra her iki taraf da Birleşmiş Milletler barış gücü askerlerinin, güçleri arasında 155 mil karelik bir askerden arındırılmış bölgeyi denetlemesi konusunda anlaşmıştı.
İsrail güçleri şu anda Suriye topraklarındaki en yüksek nokta olan Hermon Dağı'nın zirvesini ve Suriye'nin derinliklerindeki diğer mevzileri elinde tutuyor.
Ne kadar süre kalacakları belli değil.
Esad'ı deviren harekâta öncülük eden Heyet Tahrir Şam'ın lideri Ahmed El Şaraa İsrail'in operasyonunu eleştirdi.
Suriye'nin İsrail'le 1974'te imzalanan ateşkes anlaşmasına uyacağı sözünü veren El Şaraa, Esad'ın devrilmesiyle Suriye topraklarından İsrail'i tehdit eden İranlı milislerin tehdidinin sona erdiğini savundu.
İsrailli liderler, “başka bir düzenleme bulunana kadar” İsrail askerlerinin yeni ele geçirilen Suriye topraklarında kalacağını öne sürdüler. Heyet Tahrir Şam'dan terörist bir grup olarak bahseden liderler, el-Şaraa'nın verdiği güvenceleri şimdilik reddediyor gibi görünüyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Suriye rejiminin çöküşü İsrail'in sınırında ve tampon bölgesinde bir boşluk yarattı. İsrail, cihatçı grupların bu boşluğu doldurmasına ve İsrailli toplulukları tehdit etmesine izin vermeyecektir” dedi.
© 2024 The New York Times Company