NYT İsrail'i karıştıran belgeleri yazdı: Sızıntının nedeni açıklandı

Pazar günü gerçekleşen belge sızıntısı davasında yargıç, Netanyahu'nun bir yardımcısının hassas bilgileri haber medyasına nasıl ve neden verdiğine ilişkin daha fazla ayrıntı açıkladı. Yargıç sızıntının amacının rehine görüşmelerinin çıkmaza girmesindeki suçu Sinvar'a atmak olduğunu yazdı

Isabel Kershner / New York Times

Pazar günü İsrailli bir yargıç, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden bir yetkili ile gizli istihbarat belgelerini sızdırmak ve yanlış kullanmakla (savaşın ortasındaki ülkeyi çalkalayan bir suçlama) suçlanan bir askeri yetkiliyi içeren davada daha fazla ayrıntı açıkladı. Yargıç kararında sızıntının, rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesini sağlayacak bir anlaşmaya varılması için Netanyahu üzerindeki halk baskısını azaltacak şekilde İsrail kamuoyunu etkilemeyi amaçladığını söyledi.
Savcılar ayrıca mahkemeden Natanyahu'nun yardımcısı Eliezer Feldstein ve kimliği açıklanmayan askeri yetkilinin tutukluluk sürelerinin uzatılmasını talep etti. Bu kişiler geçen ay en az iki askerle birlikte tutuklanmış ve ev hapsinde tutuluyorlardı.

Olayın arka planında ne var?

İsrailli yetkililer son haftalarda Netanyahu'nun ofisindeki yetkililer ve bazı askeri yetkililer hakkında çeşitli soruşturmalar yürütüyor. Bu kişiler, gizli askeri belgeleri sızdırarak, konuşmalarının resmi dökümlerini değiştirerek ve bu kayıtlara erişimi kontrol eden kişileri korkutarak Netanyahu'nun savaşı idare etme konusundaki itibarını güçlendirmeye çalıştıkları için soruşturuluyorlar. Soruşturmanın bir ayağı, eylül ayında yayınlanan bir makale için Alman Bild gazetesine sızdırılan hassas istihbarat bilgilerinin manipüle edilmesi ve yayınlanmasına odaklanıyor. Haberde Hamas'ın rehine meselesiyle ilgili olarak İsrail'e karşı psikolojik savaş planını ortaya koyan bir belgeden bahsediliyordu. Eleştirmenler bu belgeyi Netanyahu ya da destekçileri tarafından yürütülen, rehinelerin serbest bırakılması yönündeki halk baskısını azaltmayı ve İsrail kamuoyunu başbakanın müzakere pozisyonu lehine etkilemeyi amaçlayan bir dezenformasyon kampanyasının parçası olarak değerlendirdi.

İki hafta önce aynı yargıç, Rishon Lezion Sulh Mahkemesi'nden Menahem Mizrahi, geçen yıl Netanyahu'nun ofisinde sözcü olarak çalışmak üzere işe alınan bir sivil olan Feldstein'ın davanın baş şüphelisi olarak tanımlanmasını sağlayan yayın yasağı kararını kısmen kaldırdı. Netanyahu iddialar hakkında sorgulanmadı ve ofisi bilgi sızdırdığını reddetti. Yayın yasağı nedeniyle davanın pek çok detayı karanlıkta kaldı.

Yeni ayrıntılar

Pazar günü yayın yasağını kısmen kaldıran yargıç, belgenin nasıl ve neden sızdırıldığını ayrıntılı olarak açıkladı. Askeri yedek kuvvetlerde görevli bir astsubayın kendi inisiyatifiyle hareket ederek gizli belgeyi nisan ayında sosyal medya ağları üzerinden yasadışı bir şekilde Feldstein'a aktardığını yazdı. Feldstein bilgiyi önce yerel haber medyasında ifşa etmeye çalışmış ancak İsrail'in askeri sansürcüleri yayınlanmasını engellemişti.

Feldstein ve başka bir meslektaşı daha sonra askeri sansürü atlatarak belgeye dayanan bir makalenin yurtdışında yayınlanmasını sağladı ve İsrail haber medyasını bu makaleden alıntı yapacakları beklentisiyle uyardı. Netanyahu da bir kabine toplantısında yaptığı açıklamalarda Bild'in makalesine atıfta bulundu. İsrailli gazetecilerin Bild'in haberine temel teşkil eden belgenin gerçekliğini sorgulamaları üzerine Feldstein kanıt arayışına girdi. Kendisine belgenin fiziksel bir kopyasının yanı sıra çok gizli olarak sınıflandırılmış iki belge daha veren astsubayla görüştü. Subayın ve davadaki diğer şüphelilerin kimlikleri kamuoyuna açıklanmadı.

Yargıç gerekçe hakkında ne dedi?

Pazar günkü kararında Mizrahi, Feldstein'ın eylemlerinin “rehine meselesi ve özellikle de protestoların Hamas'ın güçlenmesine katkısı konusunda sürdürülen müzakereler konusunda İsrail kamuoyunu etkilemeyi amaçladığını” yazdı. Yargıç, Feldstein'ın bu bilgileri yayınlatma girişimlerinin, İsrail ordusunun 1 Eylül'de altı İsrailli rehinenin kendilerini kaçıranlar tarafından vurulduktan sonra Gazze'deki bir tünelde ölü bulunduklarını açıklamasının hemen ardından gerçekleştiğini ve hükümet karşıtı protestoların yaygınlaşmasına neden olduğunu kaydetti. Yargıç, Feldstein'ın eylemlerinin, bir anlaşmaya varılamamasıyla ilgili olarak “kamuoyundaki söylemi değiştirme ve suçu, daha sonra Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'a atma arzusundan” kaynaklandığını yazdı.

7 Ekim 2023'te Hamas tarafından esir alınan yaklaşık 100 kişi Gazze'de kalmaya devam ediyor. Bunların en az üçte birinin İsrailli yetkililer tarafından öldüğü açıklandı.

© 2024 The New York Times Company 

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız