NYT Obama'nın desteğini yazdı: Kamala Harris eksik parçasını buldu

NYT, Başkan Biden'ın yarıştan çekilmesinden hemen sonraki günlerde Harris'in adaylığı konusunda sessiz kalan eski başkan Obama'nın Demokrat liderlerin destek dalgasına katıldığını yazdı. Obama, Harris'e destek verdiğini açıklayarak eksik parçayı tamamladı

Jazmine Ulloa, Reid J. Epstein / New York Times

ABD eski başkanlarından Barack Obama, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in başkan adaylığını destekleyerek Demokratların en etkili liderlerinden gelen desteğin eksik parçasını tamamlamış oldu. Kendisini tarafsız bir parti büyüğü olarak konumlandıran ve görev bitiminden bu yana Demokrat önseçimlerinde tarafsız kalan Obama, Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilmesinin ardından partinin her köşesinden Harris'e destek yağarken geri durmuştu.

Harris'in kampanyası, Harris ile Obama ve eski First Lady Michelle Obama arasında geçen bir telefon görüşmesinin videosunu yayınladı. Obama, “Michelle ve ben seni desteklemekten ve seni bu seçimden çıkarıp Oval Ofis'e taşımak için elimizden gelen her şeyi yapmaktan daha fazla gurur duyamayacağımızı söylemek için aradık” dedi. Harris cevap verdi: “İkinize de teşekkür ederim! Bunun anlamı çok büyük. Ve bununla da biraz eğleneceğiz, değil mi?" Obamalar bir açıklama yayınlayarak “Kamala Harris'in ABD'nin bir sonraki başkanı seçilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ve sizin de bize katılacağınızı umuyoruz” dediler.

Demokratların desteğini topladı

Başkan yardımcısı kısa sürede eski başkan Bill Clinton ve partinin 2016 başkan adayı Hillary Clinton'ın; Demokrat liderlerin; Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Demokrat grupların büyük çoğunluğunun ve ülke genelindeki tüm Demokrat valilerin desteğini topladı. Pazartesi gecesi itibariyle Harris, partinin adayı olmak için yeterli sayıda Demokrat delegenin sözünü almıştı. Obama bu hafta, Başkan'ın yarıştan çekileceğini açıklamasından kısa bir süre sonra Medium'da yayınladığı Biden'a övgü yazısında Harris'ten bahsetmedi. 2008'de Biden'ı aday adayı olarak seçen Obama, “Joe Biden Amerika'nın en önemli başkanlarından biri olmanın yanı sıra benim için de değerli bir dost ve ortak oldu” diye yazdı.

Küçümseme olarak yorumlandı

Cumhuriyetçiler Obama'nın Harris hakkındaki sessizliğini bir küçümseme olarak yorumladılar. Ancak Obama'ya yakın kişiler bunun önemini küçümsedi ve aklında alternatif bir aday olmadığını söyledi. Bu kişiler, Obama'nın Harris'i hemen desteklemesinin, aceleye getirilmiş koşullar altında mümkün olan en iyi uzlaşıdan ziyade, Harris'in aniden geride kalmasının eleştirileri körükleyebileceğini de sözlerine ekledi.
Obama 2020'de de benzer şekilde, Vermont Senatörü Bernie Sanders adaylıktan çekilmeden önce, Biden'ın yardımcılarının eski başkan yardımcısını desteklemesi yönündeki baskılarına direnmişti. Obama'ya yakın bir kaynak Obama'nın rolünü “bir adayın partiyi hızla birleştirmeye" yardımcı olacağın düşünüğünü söyledi.

Obama'nın çığır açan başkanlığını takip edebilir

Obama 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk siyahi başkanı seçilmişti. California'nın başsavcısı olarak görev yapan ilk siyah kadın ve Senato'ya seçilen ikinci siyah kadın olarak engelleri aşan Harris, şimdi onun çığır açan başkanlığını takip etme şansına sahip. Seçildiği takdirde Beyaz Saray'ı kazanan ilk kadın, ilk siyah kadın ve ilk Güney Asya kökenli kişi olacak. Harris uzun zamandır Obama'nın müttefiki olarak görülüyordu ve 2012'de yeniden aday gösterildiği Demokratik Ulusal Kongre'de konuşma yapmıştı.

©️ 2024 The New York Times Company 

Tüm dünyada acil durum ilan etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi Olimpiyat madalyaları 1 haftada bozuldu PM sigara grubuna zam Yeşil pasaport bundan sonra ayrıcalık olmaktan çıkacak mı? Beyaz Saray 'Rahatsız'