NYT: Refah’ta kamplar hızla genişliyor, İsrail yardımı engelliyor

Yayınlanan uydu görüntülerinde göçe zorlanan Filistinlilerin Refah şehrine sığındığı ve çadır kampların hızla genişlediği görülüyor. Bölgedeki yardım taleplerinin karşılanmasının giderek zorlaştığını yazan NYT, İsrailli yetkililerin bölgeye yardım gitmesini engellediğini duyurdu

Leanne Abraham, Zach Levitt / New York Times

Planet Labs'ın yayınladığı son iki ay içinde çekilmiş uydu görüntüleri göçe zorlanan Filistinlilerin Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrine akın ettiğini gösterdi. Şu anda Refah’ta yaklaşık 1,25 milyon insan bakımsız koşullarda ve iç içe bir şekilde yaşıyor. New York Times’ın yayınladığı uydu fotoğrafları İsrail’in Hamas'a yönelik saldırısının orta ve güney Gazze'de yoğunlaştıkça Rafah’taki insani krizin boyutunun daha da kötüleştiğini ortaya koyuyor.

Kuzeybatı Refah'ın bir kısmı, yerinden edilmiş Gazze sakinlerini barındıran kampların birinci alanı haline geldi. Ancak Refah'ın yaklaşık 65 kilometre karelik alanlarında da çadırlar görülüyor.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı iletişim direktörü Juliette Touma, kapalı alanda barınmak için çok az alanın mevcut olması nedeniyle, "Rafah plastik örtülerle kaplı bir şehir haline geldi" dedi.

"İhtiyaç sahiplerini yardım almak için yerleşik bölgelere gitmeye zorluyorlar"

Göç eden insanların son haftalarda Rafah’a gelmesiyle çadır kampları yerleşik barınaklardan daha uzağa yayıldı. Norveç Mülteci Konseyi iletişim danışmanı Shaina Low, bu bölgelerin elektrik, temiz su, banyo ve diğer temel ihtiyaçların eksikliğinin yanı sıra Refah'a giren sınırlı sayıdaki yardıma erişememe gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Low, "Bunlar gayri resmi kamplar olduğundan, yardım kuruluşlarının dağıtımı koordine edecek kimsesi yok ve ihtiyaç sahiplerini yardım almak için yerleşik bölgelere gitmeye zorluyorlar" dedi.

Aralarında Norveç Mülteci Konseyi'nin de bulunduğu yardım grupları, yerinden edilmiş bazı insanlara çadır sağlarken, pek çok kişi de kendi çadırını kurmak zorunda kaldı. Binlercesi ise herhangi bir barınak olmadan mücadele ediyor. Low, "Sokaklar ve açık alanlar artık el yapımı yapılar ve çadırlarla dolu. Kurtarılmış malzemelerden inşa edilen derme çatma barınaklar, giderek artan soğuk, yağışlı ve rüzgarlı kış havalarına dayanamıyor” dedi.

En az 330 kişi öldü

Planet Labs'tan alınan uydu görüntüleri, aralık ayında boş olan Gazze ile Mısır arasındaki sınırın çadır kamplarıyla dolduğunu gösterdi. Resmi barınaklarda kalanların İsrail hava saldırılarına karşı derme çatma çadır kamplarında yaşayanlara göre daha güvende olduğu düşünülüyor. BM yetkililerine göre, yerinden edilmiş kişilere yönelik barınaklar insani hukuk kapsamında korunuyor. Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'na göre, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki BM sığınaklarında kalan en az 330 kişi öldürüldü.

Birleşmiş Milletler'e göre İsrail ordusu 1 Aralık'tan bu yana İsrail ordusu sivillere Deir el Balah ve Han Yunus'un orta ve güney bölgelerindeki alanlara tahliye emri verdi. Bu bölgeler 550 binden fazla göç eden kişiyi barındırıyor ve savaş öncesinde 1 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyordu.

"Gazze'nin en fakir bölgelerinden biri"

Göç eden bu insanların çoğu Refah'a kaçtı. Aralık ayı ortasına gelindiğinde, Refah'ın 1 milyondan fazla insanı barındırdığı tahmin ediliyordu. Savaş öncesine kıyasla yaklaşık dört kat nüfus artışıyla Gazze'nin en yoğun nüfuslu bölgesi haline geldi. En az 100.000 kişinin daha akın ettiği bölge, önemli insani ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor. Touma, "Rafah, Gazze'nin en fakir bölgelerinden biri. Altyapı bu büyük akını karşılamaya hiç uygun değil” dedi.

BM verilerine göre, Refah'taki barınaklara kayıtlı kişi sayısı 25 Aralık'ta 705.000 ve 1 Aralık'ta 463.000 iken 14 Ocak itibarıyla 978.000'e yükseldi. Barınma sisteminde kayıtlı olmayan yüz binlerce kişinin daha bölgede kaldığı tahmin ediliyor.

Hamas'ın ekim ayında İsrail'e saldırısına yanıt olarak İsrail'in bombalaması ve kara saldırısı başlatmasından bu yana Gazze’deki siviller birçok kez göç etmek zorunda kaldı. Yetkililer tekrarlanan yer değiştirmelerin, insanların zaman içindeki hareketlerini doğru bir şekilde takip etmeyi zorlaştırdığını söylüyor.

İsrail yardımı engelliyor

Gazze nüfusunun büyük bir çoğunluğu yerinden edilirken, yardım grupları ve Birleşmiş Milletler, Refah ve Gazze Şeridi genelindeki yardım talebini karşılamakta zorlanıyor. Yardım mevcut olsa bile yetkililer, İsrail yetkililerinin kapsamlı denetimleri nedeniyle yardımın ulaştırılmasının engellendiğini ve yardım kamyonlarının bazen İsrail güçlerinin ateşine maruz kaldığını söylüyor.

© 2024 The New York Times Company 

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlama anı güvenlik kamerasına yansıdı Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Üç virüslü bir salgının ortasındayız