NYT, Suriye’deki son çatışmaları yazdı: Suriye’nin yeni hükümeti, eski bir Esad yönetimi yetkilisi için ava çıktı
Suriye’de yeni hükümet, Sednaya hapishanesindeki işkenceler dahil Esad döneminde birçok korkunç kararda rol oynayan Muhammed Kanju el-Hasan’ın peşine düştü
Adam Rasgon / The New York Times
Suriye'nin yeni hükümetine bağlı güvenlik güçleri, bazı bölgelerdeki huzursuzluğu bastırmak ve ülkeyi istikrara kavuşturmakta zorlanırken perşembe günü eski diktatörlüğe bağlı bir üst düzey yetkiliyi ve askeri güçleri bulmaya çalışıyordu..
Britanya merkezli savaş gözlem grubu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hükümet kuvvetlerinin aradığı ismin devrik Beşar Esad’ın yönetiminde askeri yargıdan sorumlu yetkili olan Muhammed Kanju el-Hasan olduğunu belirtti.
İngiliz yaptırımlarının listeleyen kayıtlara göre İngiltere 2023 yılında El Hasan'a “Suriye'de sivil halka baskı uygulanmasına karıştığı” gerekçesiyle yaptırım uyguladı. Gözlemevine göre Hasan Suriye'nin kötü şöhretli Sednaya hapishanesinde işlenen suçlardan sorumluydu.
Çarşamba günü Hasan'ı tutuklama girişimi, Alevi azınlığının yoğun olduğu Tartus limanı çevresindeki batı bölgesinde ölümcül çatışmalara yol açtı. Gözlemevine göre hükümet güvenlik güçleri bölgede eski hükümet yanlıları tarafından pusuya düşürüldü.
Suriye’de içişleri bakanlığı görevini vekaleten yürüten Muhammed Abdülrahman’a göre yeni hükümete bağlı kuvvetlerden 14 kişi hayatını kaybetti.
El Hasan'ın aranması, Suriye'nin yeni liderlerinin, ülkede adalet ve hesap verebilirlik için yükselen talebin ortasında Esad diktatörlüğünün üst düzey üyelerinin peşine düşme çabalarını hızlandırdıklarını gösterdi.
Suriye’de yeni yönetimin en önemli sınavlarından biri Esad’ın rejimin üyelerini suçlarından sorumlu tutmaya çalışırken kanun ve nizamı sağlamak, aynı zamanda da bir hükümet sistemi inşa etmek olacak.
Hükümet güçleri Perşembe günü Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Tartus yakınlarında bulunan El Hasan'ın memleketine konuşlandı. Suriye devlet haber ajansı Sana, güçlerin bölgeye “Esad milislerinin kalıntılarını takip etmek, sivilleri korumak, güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmek” için gönderildiğini söyledi.
Yeni hükümet, bazı bölgelerde eylemlerle karşı karşıya kaldı.
Geçtiğimiz hafta boyunca Alevi azınlığı mensupları batıdaki Lazkiye ve Suriye'nin orta kesimindeki Humus gibi şehirlerde protesto gösterileri düzenledi. İnternette yayınlanan ve bir Alevi türbesinin ateşe verildiğini gösteren bir video protestoların başlamasında rol oynamış gibi görünse de geçici hükümet yetkilileri videonun eski olduğunu ve çarşamba günü yeniden yayınlandığını söyledi.
Bu hafta başkent Şam'da da bir Noel ağacının yakılmasının ardından protestolar patlak vermiş ve eski hükümetin devrilmesine öncülük eden İslami isyancı grup Heyet Tahrir el-Şam'ın iktidara gelmesinin ardından mezhep çatışmalarına ilişkin endişeler artmıştı.
Suriye'de İslami grupların yükselişi, Hıristiyanlar, Dürziler ve Aleviler de dahil olmak üzere ülkenin birçok azınlık topluluğu arasında baskı korkusuna yol açtı.
Heyet Tahrir el-Şam lideri Ahmed el-Şara azınlıkların korunacağı sözünü verdi.
Perşembe günü geçici enformasyon bakanlığı “bölünmeyi yaymayı amaçlayan mezhepsel karakterli” içeriklerin yayınlanmasını yasakladığını açıkladı.
© 2024 The New York Times Company