NYT Tahran sakinleriyle konuştu: Trump'ın kazanması İran için fark yaratacak mı?
Donald Trump Tahran'daki pek çok kişi tarafından ülkeleri için bir felaket olarak görülse de, bazıları Trump'ın ikinci kez ABD başkanı olması halinde müzakereye daha açık olabileceğini umuyor. NYT, Tahran sakinlerine ABD seçimlerine dair görüşlerini sordu
Alissa J. Rubin / New York Times
Donald Trump'ın görevde olduğu son dönemde İran için sonuçlar felaketti. Başkan olarak Trump, Tahran'ın nükleer kapasitesini sınırlandırması karşılığında yaptırımları azaltmaya başlayan nükleer anlaşmadan çekildi. İran'ın petrol satışı ve bankacılık sektörleri de dahil olmak üzere 1.500 yaptırım ekleyerek İran ekonomisini zayıflattı. Ve ABD tarafından terörist olarak tanımlanan İran'ın saygın askeri liderlerinden General Kasım Süleymani'ye suikast emri verdi. Her şeye rağmen, Trump ikinci dönem için yarışırken, bazı İranlılar onun kendileri için Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ten daha iyi bir seçenek olabileceğini ya da en azından daha kötü olmayacağını söylüyor.
Üniversite öğrencilerine İngilizce dersi veren 34 yaşındaki Farhad, “‘Amerika'yı Yeniden Büyük Yapacak’ kişi olmak istediğine ve kendisini bir müzakere adamı olarak gördüğüne göre belki müzakere eder" dedi. Bu makale için görüşülen diğer birçok kişi gibi Farhad da sadece ilk isminin kullanılmasını istedi.
Geçtiğimiz hafta Tahran'da insanlarla yapılan 20'den fazla görüşmede, ABD seçimleri ve sonuçları çoğunluk için büyük önem taşıyordu ve birçoğu Harris ile Trump arasındaki farkların İran için ne anlama gelebileceği konusunda spekülasyon yapıyordu. Görüşmeler bir hükümet tercümanı eşliğinde yapıldı.
Kötünün iyisi
Çoğu kişi Harris'i Biden yönetiminin politikalarını devam ettirecek biri olarak görürken, Trump'ı ise değişiklik yapacak ve İran'ın kendini düşman ilan ettiği İsrail'in hevesli bir destekçisi olmasına rağmen iki kötü seçenekten daha iyisi olabilecek biri olarak gördü. Trump'ın dış savaşlardan hoşlanmadığını düşündüklerini belirten İranlılar, Afganistan'dan çekilmenin çerçevesini onun yönetiminin çizdiğini, yakın zamanda “Lübnan'daki acıya son verme” sözü verdiğini ve İran'ın müttefiki olan Rusya'ya nispeten açık olduğunu belirtiyorlar.
“İran halkı Trump'ın kazanmasını istiyor çünkü İsrail ve Gazze'deki savaşı durduracak, belki hemen değil ama yakında. Ukrayna ve Rusya'daki savaşı sona erdirecek ve söylediğini yapıyor” diyen 24 yaşındaki Farzin, Tahran'ın merkezinde, batılı takım elbiseli adamlar tarafından eline silah tutuşturulan bir İsrail askerinin resmedildiği devasa bir duvar resminin karşısındaki dükkânında cep telefonu satıyor.
ABD'nin İran'a yönelik başlıca eleştirileri arasında nükleer hedeflerinin yanı sıra Tahran'ın Lübnan, Irak, Yemen ve Gazze Şeridi de dahil olmak üzere Orta Doğu'daki silahlı gruplara verdiği destek de yer alıyor. Son dönemde İsrail'in geçen yıl 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırıların ardından savaş açtığı Hamas ve Hizbullah'a odaklanıldı. Bu yıla kadar İsrail'e yönelik saldırıların neredeyse tamamı İran'dan ziyade İran destekli gruplar tarafından gerçekleştiriliyordu ve İsrail de bu gruplara saldırıyordu. Bu durum geçen bahar İran'ın İsrail'i vurmasıyla değişti. O zamandan bu yana iki ülke bölgeyi bıçak sırtında bırakan bir dizi kısasa kısas saldırıda bulundu. İran geçen hafta İsrail'in son saldırısına misilleme yapacağını söyleyerek yeni bir tırmanma döngüsü riski yarattı. Geçen ay “60 Minutes” programında “en büyük düşmanımızın” hangi yabancı ülke olduğu sorulduğunda Harris “en bariz düşmanının” İran olduğunu söyledi. Trump, İsrail'e füze fırlatan Tahran'ın nükleer tesislerine atıfta bulunarak İsrail'in “önce nükleeri vurup gerisini sonra düşünmesi” gerektiğini söylemişti.
Tahran'da görüşülen İranlılar arasında siyasi açıdan en muhafazakâr olanlar, iki aday ve temsil ettikleri partiler arasındaki farkları büyük ölçüde reddetti. Buşehr'den muhafazakar bir milletvekili ve İran parlamentosunun dış politika ve güvenlik komitesi üyesi olan Ebrahim Rezaie şunları söyledi: “Kimin seçildiği önemli değil. Siyasi hesaplarımızda ABD başkanının kim olduğunu dikkate almıyoruz.”
Muhafazakar bir gazete olan Javan'ın editörü Mohammad Javad Akhavan da benzer bir görüşü dile getirdi. Ancak görüşülen diğer kişiler, Washington'da kim iktidara gelirse gelsin, politikalarının (ister yeni ister mevcut politikaların devamı olsun) İran'daki günlük yaşam üzerinde kalıcı bir iz bırakacağına inandıklarını söylediler.
'Pek çok politikayı değiştireceğini biliyoruz'
Tahran Üniversitesi yakınlarındaki bir kafede bir arkadaşıyla kapuçino içen ve arka planda caz çalan İngilizce yüksek lisans öğrencisi 23 yaşındaki Nazanin, "Amerikan seçimlerinin İran üzerindeki etkisi bizim başkanlık seçimlerimizden daha fazla. Donald Trump'ı gördük ve bizi etkileyecek pek çok politikayı değiştireceğini biliyoruz” dedi. Trump'ın son döneminde İran'a yönelik yaptırım ve baskıların özellikle genç İranlıların kendilerini dışlanmış hissetmelerine, eğitim ya da iş için Batı'ya seyahat edememelerine ve hatta pek çok internet sitesine erişememelerine yol açtığını söyledi. Cep telefonunu havaya kaldırdı ve şöyle dedi: “Şu anda beni dünyanın geri kalanına bağlayan tek şey bu.”
İran'daki başlıca reformist gazete olan Shargh gazetesi ABD seçimlerini büyük bir hevesle takip ediyor. Gazetenin Farsça sitesinde Seçiciler Kurulu sistemini ve kararsız eyaletlerin önemini açıklayan bir video ile Trump ve Harris'in politik tutumlarına ilişkin haberler yer alıyor. Gazetenin genel yayın yönetmeni Mahdi Rahmanian, "Burada biri Amerikan seçimlerinin önemli olmadığını söylüyorsa, ya Amerikan seçimlerini anlamıyordur ya da yalan söylüyordur. Aradaki farklara bakın" dedi. Rahmanian, Obama yönetimi sırasında İran'a yönelik yaptırımların önemli ölçüde kaldırılmasını sağlayacak nükleer anlaşmanın imzalandığına dikkat çekerek "Trump döneminde ise bu anlaşmadan çıktık” dedi.
© 2024 The New York Times Company