NYT yazarı uzmanlara sordu: Sosyal medyada hangi spor trendlerine karşı dikkatli olmalıyız?
NYT yazarı Talya Minsberg yeni yılda spor alışkanlığını geliştirmek isteyenler için uzmanlarla konuştu. Sosyal medyada çok sayıda fitness önerisi yer alsa da uzmanlar her akıma katılmamak gerektiğini, kişinin kendine iyi gelen spor alışkanlığını geliştirmesi gerektirdiğini söylüyor
Talya Minsberg / The New York Times
Sosyal medyada karşımıza çıkan fitness önerileri, yanlış bilgiler ve gerçekçi olmayan vaatlerle dolu olabilir. Massachusetts General Hospital’da yaşam tarzı tıbbı programı direktörü Dr. Amy Comander, "Tek bir egzersizle karın kaslarına sahip olmak mümkün değil. Aynı zamanda büyük bir takipçi kitlesine sahip olmak, kişinin fitness rehberliği vermeye ehil olduğu anlamına gelmez" diyor.
Bu yıl bir fitness hedefi koymayı planlıyorsanız, hızlı ve kolay sonuçlar vaat eden programlardan uzak durmanızda fayda var. Eğer bir şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen öyledir. Bunun yerine, keyif aldığınız hareketleri bulmaya ve düzenli bir alışkanlık oluşturmaya odaklanın. En son popüler olan mucizevi egzersizleri takip etmek yerine, sürdürülebilir ve size uygun bir rutin oluşturmak daha önemli.
Fitness uzmanlarına sosyal medyada en çok rahatsız oldukları trendleri ve bunların yerine ne yapılması gerektiğini sordum. İşte uzmanlardan öneriler:
75 günlük meydan okumadan vazgeçin
Geçtiğimiz yıl, "75 Hard" adlı meydan okuma popülerlik kazandı. Meydan okumayı savunanlara göre, zihinsel ve fiziksel dayanıklılığın anahtarı, 75 gün boyunca belirli günlük kurallara uymaktı: Günde iki kez 45 dakikalık egzersiz yapmak, katı bir diyet uygulamak,her gün yaklaşık 3,8 litre su içmek ve en az 10 sayfa kurgu dışı kitap okumak gibi.
New Jersey’de fizyoterapist ve koşu ile güç antrenman programı Train Smart Run Strong’un kurucusu Victoria Sekely, 75 gün içinde kendinizi dönüştürme fikri cazip gelse de bu akımın “son derece sürdürülemez” olduğunu söylüyor. Sekely, “İyi alışkanlıklar oluşturmanın muhtemelen en kötü yolu” diyor.
Sekely, özellikle egzersize yeni başlayanlar için günde iki kez egzersiz yapmanın “kendinizi sakatlamanın ve egzersizle ilgili tamamen gerçekçi olmayan beklentiler oluşturmanın kesin bir yolu” olduğunu ekliyor.
Sağlıklı bir egzersiz alışkanlığı oluşturmak için basit bir başlangıç yapın ve tutarlı bir şekilde yapmaktan keyif alacağınız bir aktivite bulun. Belirli bir fitness hedefiniz varsa, bireysel bir plan geliştirebilmeniz için bir koç veya kişisel antrenörle çalışmayı düşünün.
Hedefe yönelik kilo verme programlarına kanmayın
TikTok ve Instagram’da, düz bir karın için yan plank ya da şekilli kollar için Pilates gibi belirli bir hareketin ya da egzersizin vücudunuzun bir bölgesindeki kiloyu azaltmanıza yardımcı olacağını iddia eden videolarla dolup taşıyor. (Sosyal medyadan çok önce, fitness dergileri de benzer vaatlerde bulunuyordu.)
Ancak, Chicago’daki Ladies Who Lift adlı programın kurucusu Rae Reichlin, belirli egzersizlerin belirli bölgelerde kilo kaybına yol açacağı fikri olan “bölgesel yağ kaybı” iddialarını teşvik edenlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Farklı vücut bölgelerini çalıştırarak çeşitli kas gruplarını güçlendirebilirsiniz, ancak kilo kaybının nerede olacağını hedefleyemezsiniz.
Chicago’daki Edge Athlete Lounge’ın baş antrenörü ve sahibi Robyn LaLonde, her şeyi bir anda yapacak tek bir hareket aramak yerine, haftada iki kez tam vücut güç antrenmanı yapmanızı öneriyor. Eğer evde çalışmayı tercih ediyorsanız, az ya da hiç ekipman kullanmadan da güçlenebilirsiniz.
“Bir günde ne yedim” videolarından uzak durun
Birçok fitness fenomeni, öğünlerini ve atıştırmalıklarını ayrıntılı bir şekilde gösteren, genellikle kalori ve protein dağılımlarını içeren videolar paylaşıyor.
Bu paylaşımlar zararsız bir eğlence gibi görünebilir, ancak genellikle herkesin ihtiyaçlarına uymayan diyetleri teşvik ediyor. Massachusetts General Hospital’dan Dr. Amy Comander, “Hepimizin farklı boyları, kiloları ve vücut kompozisyonları var” diyerek bu tür diyetlerin kişisel ihtiyaçları göz ardı edebileceğini vurguluyor.
Eğer fitness hedeflerinizi desteklemek için ne yemeniz gerektiği konusunda rehberlik arıyorsanız, bir beslenme uzmanı ya da spor diyetisyeni ile randevu almak sizin için daha faydalı olacaktır.
Kalp atış hızınızın "ikinci bölgede" olup olmadığına fazla takılmayın
Son yıllarda, koşu fenomenlerinden nörobilimci Andrew Huberman’a kadar birçok kişi, düşük yoğunluklu "ikinci bölge" antrenmanının daha iyi bir fitness düzeyine ulaşmanın sırrı olabileceğini öne sürdü. İkinci bölge, beş kalp atış hızı bölgesinden ikincisine atıfta bulunur ve bu bölgeler, rahat bir çabadan maksimum yoğunluğa kadar değişir.
İkinci bölgede egzersiz yapmak dayanıklılığı artırır ve aerobik kapasitenizi geliştirir; özellikle dayanıklılık sporcuları için bu yoğunlukta çokça zaman geçirmek önemli faydalar sağlayabilir. Ancak Arizona, Flagstaff'ta bir antrenman hizmeti olan McKirdy Training'in kurucusu ve baş antrenörü James McKirdy, “kalp atış hızınıza aşırı odaklanmak ters etki yaratabilir” diyor.
Stres, hava durumu ve uyku düzenleri gibi birçok faktör kalp atış hızınızı etkileyebilir ve akıllı saat ya da fitness takip cihazlarındaki kalp atış hızı verileri her zaman doğru olmayabilir.
Egzersiz istatistiklerinizi fazla paylaşmayın
Bir fitness takip cihazı kullanıyorsanız, sunduğu veriler üzerinde fazla durmak cazip gelebilir. Ancak Mayo Clinic Spor Kardiyolojisi Kliniği’nden kardiyolog Kathryn Larson, “Bazı veriler faydalı olsa da aşırıya kaçmak çok kolay” diyor. Larson, bazı hastalarının cihazlarına fazlasıyla takıntılı hale geldiğini, egzersizin neden önemli olduğunu unuttuklarını söylüyor.
Sekely, “Verilerin gününüzü yönlendirmesine izin vermeyin,” diyor. Eğer kendinizi iyi hissettiyseniz, önemli olan budur; istatistikleriniz beklediğiniz gibi olmasa bile.
Soğuk suyu mucizevi çözüm olarak görmeyin
Sosyal medyadaki soğuk suya dalma övgüleri yeni değil, ancak hala popülerliğini koruyor. Bu yöntemin savunucuları, egzersiz sonrası bir soğuk suya dalışın bağışıklık sisteminizi düzenleyebileceğini, depresyon ve anksiyeteyi iyileştirebileceğini ve iltihapla mücadele ederek egzersizden sonra toparlanma sürecini hızlandırabileceğini iddia ediyor.
Ancak, Dr. Amy Comander, “Bazı araştırmalar soğuk suya dalmanın ruh halini ve genel iyilik halini iyileştirebileceğini öne sürse de, bu konuda çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” diyor.
© 2025 The New York Times Company