NYT yazarından seçim yorumu: Anketler yakın ama sonuçlar olmayabilir
NYT yazarı Kaleigh Rogers'a göre her iki adayın da kesin bir zafer kazanmasına sadece çok normal bir anket hatası uzaktayız. Rogers, anketlerin aynı yönde yanılmasının salıncak eyaletlerde domino etkisi yaratabileceğini yazdı
Kaleigh Rogers / New York Times
Başkanlık yarışıyla ilgili şu iki şey doğru: Anketler Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile eski başkan Donald Trump'ı başa baş gösteriyor. Ve anketlerin birbirine yakın çıkması, sonuçların da mutlaka birbirine yakın olacağı anlamına gelmiyor. Bu mantığa aykırı gelebilir, ancak gerçek şu ki, adaylardan herhangi birinin, özellikle de Seçiciler Kurulu'nda kesin bir zafer elde etmesinden çok normal bir anket hatası uzaktayız.
Güvensizliği artırabilir
Bu, New York Times'tan meslektaşım Nate Cohn'un son birkaç haftadır seçim yarışı haberlerinde düzenli olarak değindiği bir nokta. Ancak tekrar etmekte fayda var, zira çok az farkla kazanılacağı beklentisi varken ortaya çıkacak orantısız bir sonuç, anketlere ve seçim sürecinin kendisine olan güvensizliği daha da artırabilir.Marist College Kamuoyu Enstitüsü Direktörü Lee Miringoff, “Halk oylamasında yakın bir seçim olabilir ve birisi 315 Seçici Kurul oyunu kırabilir, bu da yakın görünmeyecektir. Ya da halk oylamasında 5 puanlık bir fark elde edebilirsiniz. Bu da günümüz standartlarına göre bir heyelan demektir" dedi.
FiveThirtyEight'in analizine göre, 1998'den bu yana başkanlık, Meclis, Senato ve valilik yarışlarındaki seçim anketleri nihai oy sayımından ortalama yüzde 6 puan farklılaştı. Ancak 2022 ara seçimlerinde bu ortalama hata 4,8 puandı ve son çeyrek yüzyıldaki en doğru anket döngüsü oldu. Eğer anketler bu yıl her iki yönde de aynı oranda yanılmış olsaydı, kazanan aday kesin bir zafer elde ederdi. Anket ortalamalarının pazartesi günkü durumuna göre, eğer anketler Harris'i yedi salıncak eyaletin her birinde 4,8 puan düşük gösteriyorsa, Harris bu eyaletlerin her birini kazanacak ve Trump'ın 219 oyuna karşılık toplam 319 seçim oyu alacaktır. Eğer aynı anketler Trump'ı da aynı oranda düşük gösteriyorsa, Trump tüm salıncak eyaletleri kazanacak ve toplam 312 seçmen oyu alacaktır. (Bu hesaplamalar Harris ve Trump'ın favori oldukları diğer eyaletleri de kazandıklarını varsaymaktadır).
Anketlerin hepsi aynı yönde ya da bu büyüklükte yanılmayabilir. Ancak anketlerin tarihsel olarak doğru sonuç verdiği bir yılda bile adaylardan herhangi biri Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin gibi salıncak eyaletlerin çoğunu silip süpürebilir. Seçim öncesi anketler, kısmen anket sürecinin kendisinden kaynaklanan, ancak büyük ölçüde sahip oldukları örneklemi oy veren nüfusla eşleştirmek için gerçekte kimin oy vermeye geleceğini tahmin etmek zorunda oldukları için belirli bir miktar hataya sahiptir. Siyasi olmayan konulara odaklanan diğer kamuoyu yoklamaları bu zorlukla uğraşmak zorunda değil. Pew Araştırma Merkezi'nde kıdemli anket danışmanı olan Scott Keeter, “Anketörlerin katılımı tahmin etmek için sahip oldukları araçlar oldukça sınırlı olduğu için (oy verme niyeti, seçime olan ilgi, sonucun algılanan önemi, geçmiş katılım) bu araçlar belirli bir seçimde o kadar da yararlı olmazsa hepsi aynı hataları yapabilir” dedi.
Anketlerin yanılması domino etkisi yaratabilir
Kimin oy vermeye geldiği, kimin kazanacağı açısından büyük bir fark yaratıyor. Şu anda herhangi bir kararsız eyaletteki en büyük fark Trump'ın Arizona'da, anket ortalamaları onu 3 puan önde gösteriyor, bu nedenle 2 ya da 3 puan gibi küçük bir fark bile her iki aday için de büyük bir zafer anlamına gelebilir. Bunun bir nedeni, anketlerin belirli bir seçim döngüsünde aynı yönde ıskalama eğiliminde olması (her zaman olmasa da) ve demografik olarak benzer olan savaş alanı eyaletlerinin aynı şekilde oy kullanma eğiliminde olmasıdır (yine de her zaman değil). Sonuç olarak, anketler küçük bir farkla bile olsa aynı “yönde” yanılırsa (Trump'ı az tahmin etmek ya da Harris'i az tahmin etmek), bu bir aday ya da diğeri arasındaki fark anlamına gelebilir ve salıncak eyaletleri domino taşları gibi yıkabilir. Bunların hiçbiri seçim günü kesinlikle bir nakavt yaşayacağımız anlamına gelmiyor; hala tek bir eyalette birkaç yüz oya inen dar bir yarış olması çok gerçek bir olasılık. Ancak bunların normal anket hatası aralığındaki olasılıklar olduğunu anlamak, sonuçlar nihayet açıklandığında yaşanacak sarsıntının bir kısmını azaltmaya yardımcı olabilir.
© 2024 The New York Times Company