NYT yazdı: Beetlejuice Beetlejuice Warner Bros'a can simidi oldu

Warner Bros.'a kötü yaz döneminin ardından ihtiyaç duyduğu başarıyı sağlayan Beetlejuice Beetlejuice, ABD'de vizyona girdiği ilk 10 günde 190 milyon dolardan fazla hasılat elde etti. NYT yazarına göre bu rakam şirketin kaderini değiştiremez ancak umut ışığı yakabilir

Brooks Barnes / New York Times

Warner Bros. yaz boyunca ABD'deki sinema bileti satışlarında sadece %4,7'lik bir pay elde edebildi. Bu oran, analistlerin 1982'de mevsimsel gişe verilerini derlemeye başlamasından bu yana Warner'ın en kötü performansı oldu. Ağustos ortasına gelindiğinde stüdyonun üzerine bir umutsuzluk bulutu çökmüştü. Stüdyonun ana şirketi Warner Bros Discovery bir kez daha işten çıkarmalar yapacağını duyurdu. Ardından NBA ile yenilenen anlaşmanın elinde patlaması yatırımcıların kaçmasına yol açtı. Hisseler mart 2021'e kıyasla %90 düşüşle 6 dolar seviyelerinde işlem görüyordu. Warner'ın 6 Eylül'de vizyona giren korku komedisi Beetlejuice Beetlejuice, bazı açılardan stüdyonun geleceğine dair flaş bir referandum oldu. Hollywood'daki bazı insanlar, en azından bir rakiple birleşme olmadan bir gelecek olup olmayacağını merak etmeye başlamıştı.

10 günlük hasılat 190 milyon dolarf

Beetlejuice Beetlejuice Kuzey Amerika'daki ilk hafta sonunda 111 milyon dolar toplayarak eylül ayı için kaydedilen en iyi sonuçlardan birini elde etti. Tim Burton'ın yönettiği PG-13 devam filmi şimdi iki hafta üst üste 1 numara oldu. Hafta sonu 52 milyon dolar daha hasılat elde eden filmin 10 günlük yurt içi toplam hasılatı yaklaşık 190 milyon dolar. Gişe analistlerine göre, dünya çapındaki bilet satışları yaklaşık 264 milyon dolar olacak. Filmin yapım maliyeti ise 99 milyon dolar. Warner'ın üst düzey film yöneticilerinden Michael De Luca, "Koridorlarda dans, yüzlerde gülümseme. Moral için hit bir filmden daha iyi bir şey yoktur" dedi.

Stüdyonun Furiosa: A Mad Max Saga ve The Watchers gibi yaz aylarındaki başarısızlıkları birdenbire uzak anılar haline geldi. De Luca ve Pamela Abdy Haziran 2022'de Warner Bros Motion Picture Group'un eş başkanları oldular. Filmlerin yapımı çok uzun sürdüğü için, Beetlejuice Beetlejuice gösterime kadar tamamen onların gözetiminde bir araya gelen ilk büyük bütçeli proje oldu. İkilinin, Joker'in Broadway tarzı müzikal devam filmi de dahil olmak üzere, bilet satışı vaat eden birkaç filmi var: 94 yaşındaki Clint Eastwood'dan bir mahkeme salonu gerilimi ve Ryan Coogler'dan (“Black Panther”) gizli bir orijinal proje. Abdy, “Önümüzde çok iş var ama kadromuz konusunda gerçekten heyecanlıyım” dedi. Hollywood yetenekleri tarafından atılganlığıyla takdir edilen De Luca ise durumu farklı bir şekilde ifade ediyor. Film seçme konusunda “Bu bir saçmalık. Her zaman da öyle olacak. Bence bu da heyecanın bir parçası" dedi. Burton'ın Beetlejuice (1988) filminin devamını çekme fikri on yıldan uzun bir süredir Warner Bros. arasında dolaşıyordu. Ancak maliyet ve dağıtım konusundaki pazarlıklar (stüdyo bir süre Beetlejuice Beetlejuice'u Max yayın servisine doğru itmeye çalıştı) Burton ve yaratıcı ekibin diğer üyelerini hayal kırıklığına uğrattı. Abdy "Bu Tim için hiçbir zaman işe yaramayacaktı. Filmlerinin büyük ekranda görülmesi gereken vizyoner bir sanatçıdan bahsediyoruz" dedi.

Daha düşük maliyete kabul ettiler

En azından kağıt üzerinde, Abdy ve De Luca'dan önceki yöneticilerin temkinli olmak için nedenleri vardı. 36 yıllık bir devam filmi mi? Ayrıca Burton'ın son büyük başarısı 2010 yılında Alice Harikalar Diyarında'nın dünya çapında 1 milyar dolardan fazla hasılat elde etmesiydi. O zamandan bu yana sonuçlar yumuşaktı. (Burton'ın 2019'daki canlı aksiyon Dumbo'su hakkında ne kadar az şey söylenirse o kadar iyi). De Luca ve Abdy stüdyonun Burton'la ilişkisini yeniden inşa etmek istediler. Ancak Beetlejuice Beetlejuice için öngörülen brüt bütçe, büyük ölçüde yıldız maaşları ve yapımcı ücretleri nedeniyle yaklaşık 147 milyon dolardı. Çok riskliydi. Filmi 100 milyon dolardan daha az bir fiyata yaparlarsa Warner'ın filmi sinemalarda gösterime sokacağını söylediler. Burton'ın menajeri Mike Simpson telefonlara sarıldı. Burton'a katılmak ve ön ödemelerini büyük ölçüde azaltmak isteyen yıldızlar var mıydı? Karşılığında, Hollywood argosunda bir filmin ömrü boyunca kazandığı para anlamına gelen 'back end'den daha büyük bir pay alacaklardı.

Az peşinatla çalışmayı kabul ettiler

William Morris Endeavor ajansının ortaklarından Simpson, “Filmin her gün neredeyse öldüğü iki ay geçti" diyor. Bu süre zarfında Abdy ve De Luca (Warner'ın iş geliştirme departmanının tavsiyesine karşı gelerek) ön prodüksiyon için haftada yüz binlerce dolar harcamaya başladılar. Böylece, anlaşmalar yapıldığında, Burton yıldızları başka taahhütler için kaybetmeden önce hızla çekimlere başlayabilecekti. Simpson, “Bu, özellikle işlerinde oldukça yeni olan iki yönetici için gerçek bir cesaret göstergesiydi” diyor. Sonunda, başrol oyuncuları (Michael Keaton, Winona Ryder, Jenna Ortega, Catherine O'Hara), Burton ve bazı yapımcılar gibi peşin olarak çok daha az paraya çalışmayı kabul ettiler. Ek mali manevralar (vergi teşvikleri, çekimle ilgili bazı maliyet kesintileri) Beetlejuice Beetlejuice'u sihirli bütçe rakamına ulaştırdı. Güçlü gişe rakamları, bu insanların çekleri bozduracağı anlamına geliyor. Tek bir hit film, Warner Bros Discovery kadar büyük sorunları olan bir şirketin kaderini değiştiremez ama en azından bir umut ışığı yakabilir.

© 2024 The New York Times Company 

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Tüm dünyada acil durum ilan etti Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi