Roma, Jübile Yılı'nda turist akını bekliyor: Şehir sakinleri değişen düzen ve artan fiyatlardan mutsuz

İtalya'nın başkenti, Roma Katolik Kilisesi'nin çeyrek yüzyılda bir düzenlediği Jübile Yılı için 32 milyon turist bekliyor. NYT, turist akınına hazırlanan Roma'da vatandaşların yoğun trafik, fiyat artışı gibi detaylara karşı tepkilerini aktardı

Elisabetta Povoledo ve Emma Bubola / The New York Times

Roma’da sürücüler, 450 günlük trafik kaosu ve yazıya dökülemeyecek küfürlerin ardından, Tiber Nehri kıyısında, Vatikan yakınlarında bir alt geçidin açılmasıyla pazartesi günü rahat bir nefes aldı. Şehirdeki en büyük yaya alanının trafiğini anında rahatlatan alt geçidin açılışı, kurdele kesme töreniyle kutlandı.
 
Bu yeni alt geçit, Roma Katolik Kilisesi’nin çeyrek yüzyılda bir düzenlediği ve 2025 yılında 32 milyon ziyaretçinin beklendiği Jübile Yılı için Roma’da yapılan kapsamlı hazırlıkların bir parçası. İnanç, tövbe ve günahların bağışlanmasını kapsayan bu kutsal yıl dolayısıyla şehirde pek çok yenileme çalışması yürütülüyor.
 
Roma halkının Jübile Yılı’na yönelik duyguları karmaşık. Salı akşamı Papa Francis’in St. Peter Bazilikası’nda kutsal kapıyı açmasıyla başlayan Jübile, ilk hacılarla birlikte resmen başladı. Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, “Bu kadar çok kamu projesinin tamamlanmış olması mucize” derken, 23 yaşındaki tıp öğrencisi Martina Battista ise farklı bir perspektif sundu: “Tam bir çile oldu”.
 
Battista, Jübile nedeniyle evinden tahliye edildiğini, ev sahibinin dairesini turistler için pansiyona dönüştürmek istemesiyle yerinden edildiğini anlattı. Yeni bir yer bulmak için beş ay uğraştığını ve şu an önceki kiradan iki kat daha fazla ödediğini söyledi.
 
Jübile hazırlıkları, özellikle tarihi merkezde kiraları artırarak Roma’nın konut piyasasını önemli ölçüde etkiledi. Emlak platformu Idealista’ya göre, bazı bölgelerde kiralar bir yıl içinde yüzde 20’ye kadar artarken, mevcut kiralık mülk sayısı yüzde 35 oranında düştü.

“Jübile yılı pek çok aileyi mahvetti”

Benzer bir durum, Prati mahallesinde yaşayan Bangladeş kökenli Anwar Hossain’in de başına geldi. Vatikan’a yakın bir evde yaşayan Hossain, ev sahibinin kira sözleşmesini yenilemeyi reddettiğini ve yeni bir yer bulamadığını ifade ederek, “Jübile, benim gibi birçok aileyi mahvetti” dedi.
 
Roma, yüzyıllardır ziyaretçilerini sanat, anıtlar ve ‘dolce vita’ yaşam tarzı vaatleriyle cezbetti. Ancak son yıllarda artan turist sayısı ve Jübile hazırlıkları, şehrin dokusunu değiştirdi. Özellikle Piazza Navona bölgesi, geleneksel zanaatkar sokak isimlerinin yerini turistik hediyelik eşya dükkanlarına, kafelere ve restoranlara bıraktığı bir dönüşüm yaşıyor.
Miras grubu Italia Nostra’nın başkanı Michele Campisi, “Değişen turist değil, şehri değiştiren turisttir, bu bir paradokstur” diyerek durumu özetledi.
 
Roma Belediye Başkanı Gualtieri, Jübile’nin şehre yönelik  özel bir seçim olmadığını, 1300 yılından bu yana geleneksel bir etkinlik olduğunu belirtti. Şehrin ticaret sorumlusu Monica Lucarelli ise otel, restoran ve perakende sektörleriyle fiyat artışlarını izlemek için bir komite kurduklarını söyledi. Ancak Roma’nın hâlâ Avrupa’nın en ucuz başkentlerinden biri olduğunu ekledi.

Vatikan’ın Jübile’den sorumlu yetkilisi Başpiskopos Rino Fisichella da hazırlıkların ardından şehrin daha yaşanabilir ve çevre dostu olacağını ifade etti. Fisichella, pazartesi günü Vatikan’a giden caddede yürürken, “Roma, iki yıllık hazırlıktan sonra hacıları karşılamaya hazır” dedi.
 
Roma, Jübile vesilesiyle geleneksel ihtişamıyla turistlerini karşılarken, yerel halk için günlük yaşamın zorluklarını hafifletmek için de çaba harcıyor.

© 2024 The New York Times Company 

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi