Artam Antik sezonu başyapıtlarla açtı: 377. Müzayede’nin merkezinde Simavi Aile Koleksiyonu bulunuyor
Artam Antik A.Ş., sanat sezonunu hem Simavi Aile Koleksiyonu’ndan özel bir seçkiyi ağırladığı hem de Türk resim sanatından önemli örneklerini bir araya getirdiği 377. müzayedesiyle açtı. 9 Eylül'de başlayan müzayede 18 Eylül'de sona erecek
Artam Antik A.Ş., sanat sezonunu hem önemli bir koleksiyonu ağırladığı hem de Türk resim sanatından özenli bir seçkiyi bir araya getirdiği 377. müzayedesiyle açtı.
9 Eylül'de başlayan online müzayede, Osman Hamdi Bey’den Sami Yetik’e, Burhan Doğançay’dan Erol Akyavaş’a, Burhan Uygur’a uzanırken ilk kez sunulan Simavi Aile Koleksiyonu’yla da sezona damgasını vuracak. Türkiye basın tarihine derin izler bırakmış, önemli ailelerden Simavi Ailesi’nin koleksiyonundan oluşturulan özenli seçki 377. Müzayede’de sanatseverlerle buluşuyor.
Koleksiyondan müzayedeye gelen dikkat çekici yapıtlar grubundan ilki Fikret Mualla’ya ait. Türk resminin en aykırı, en değerli sanatçılarından biri olan Fikret Mualla’nın bugüne kadar hiçbir yerde görülmemiş tablolarından oluşturulan seçki, müzayedenin adeta kalbinde yer alıyor. Sanatçının çok nadir rastlanan eski dönemlerini de içeren seçkisini içeren sergisi ise Antik Palace’ta meraklılarını bekliyor. 44 yapıtın yer aldığı bu önemli sergi aynı zamanda, 1930’lardan son yıllarına kadar uzanan sıra dışı eserleri sayesinde Fikret Mualla’nın bilinmeyen dönemlerine de ışık tutuyor.
Simavi Aile Koleksiyonu, ayrıca Türk resminin en özel isimlerinden Burhan Uygur’un 20 yapıtını; bir portre ustası olan ve eserlerini çok az sayıda özel koleksiyonda gördüğümüz Tekezade Sait’in Gazeteci Çocuk'unu; Türk resim tarihinin en meçhul, en dikkate değer isimlerinden biri olan ve pentür ağırlıklı figürlü kompozisyonlarıyla tanınan İzzet Ziya’nın yapıtını da içeriyor. Resimleriyle olduğu kadar şiirleriyle, yazılarıyla da sanat tarihimize derin izler bırakan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 1973 tarihli yapıtı ise Simavi Aile Koleksiyonu’nun başyapıtlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kartalbaba isimli, mukavva üzerine yağlıboya eser 850 bin TL açılış fiyatıyla sunuluyor.
Osman Hamdi'nin Aile Portreleri
150 sanatçının 350 eserini görebileceğimiz müzayede de Osman Hamdi Bey, dikkatleri üzerine çekiyor. Aile Portreleri başlığı altında eşi Naile Hanım’a ait çeşitli ebatlarda portrelere imza atan Osman Hamdi, bu duygu yüklü çalışmasında adeta eşine duyduğu aşkı tuvale taşıyor. Sanatçının ender rastlanan aile portrelerinden biri olan eser, 15x16 cm ebatlarında ve 1899 tarihli. Eserin açılış fiyatı ise 1 milyon 100 bin TL.
Simavi Koleksiyonu ve Değerli Sanat Eserleri başlıklı 377. Müzayede aynı zamanda Türk çağdaş resminin önemli temsilcilerinin ikon işlerini de bir raya getirerek yakın geçmişe dair önemli bir kaynak da sunmuş oluyor. Örneğin Ömer Uluç’un sanatının en belirgin özelliklerini taşıyan, retrospektif niteliğindeki beş eseri, müzayedenin öne çıkan yapıtları arasında yer alıyor. Sanatçının 1988 tarihli Dört Kadın-Şair-Dalgalar'ı (dört adet kağıt üzerine akrilik (tuvale marufle), 95x75 cm) 600 bin TL; geç dönem çalışmalarından “Kaplumbağa Terbiyecisi” soyutlaması (tuval üzerine akrilik, 2009, 200x135 cm) 1 milyon TL ve mavi kompozisyonu “Untitled” (tuval üzerine akrilik, 2009, 158x237 cm) 1 milyon TL açılış fiyatlarıyla müzayedeye çıkıyor.
Bir diğer usta isim Burhan Doğançay’ın sanatının en mühim duraklarından biri olan Grego Serisi'nden 1993 tarihli yapıtı gerek içeriği, gerek sanat tarihsel önemiyle müzayedenin bir başka odak noktası oluyor. Doğançay’ın 1980’lerin ortasında Soho’da gördüğü, graffiti sanatçısı Grego’nun yaptığı rengarenk duvarlardan ilhamla oluşturduğu serisinden özel bir çalışma olan bu yapıt, 1 milyon 600 bin TL’lik açılış fiyatıyla sunuluyor.
Doğançay’ın en özel serilerinden biri olan Kurdeleler'den 1979 tarihli bir başka yapıtı (kağıt üzerine guaj, 1979, 75x55 cm) ise 200 bin TL açılış fiyatıyla müzayedede yerini alıyor. Erol Akyavaş’ın farklı dönemlerinden üç farklı eseri de müzayedenin göz dolduran yapıtları arasında bulunuyor.
377. Müzayede’de yer alan yapıtlar ile Fikret Mualla’nın Simavi Aile Koleksiyonu’ndan sunulan eserlerinden oluşturulan sergi, 18 Eylül’e kadar Antik Palace’ta görülebilir.