Disney yapay zekayı keşfetmek ve maliyetleri düşürmek için görev gücü oluşturuyor

Hollywood bir süredir yapay zekaya karşı başlatılan ve etkisi dünya çapında hissedilen bir greve sahne oluyor. Ancak Walt Disney tüm bunları bir kenara bırakarak maliyetlerini kısmak için yapay zekayı daha fazla kullanabilmek adına özel bir ekip oluşturuyor

Hollywood yazarları ve oyuncuları endüstrinin son teknolojiden yararlanmasını sınırlamak için mücadele ederken, Walt Disney ise tüm bunları görmezden gelerek yapay zekayı şirket bünyesinde daha etkili bir şekilde kullanabilmek için özel bir ekip oluşturmaya karar verdi.

İlan verdi

Reuters'a konuşan üç kaynağa göre bu yılın başlarında Hollywood senaristlerinin grevinden önce kurulan grup, yapay zeka uygulamalarını kendi bünyesinde geliştirmenin yanı sıra yeni kurulan şirketlerle ortaklıklar kurmayı hedefliyor. Disney'in yapay zeka ya da makine öğrenimi noktasında uzman adaylar arayan 11 güncel iş ilanı da bu hamlenin bir kanıtı.

Yapay zeka şirketin her yerine girecek

İş ilanı açıklamalarına göre, pozisyonlar Walt Disney Stüdyoları'ndan şirketin tema parklarına, mühendislik grubu Walt Disney Imagineering'e, televizyona ve yeni nesil yapay zeka destekli bir reklam sistemi kurmak isteyen reklam ekibine kadar şirketin neredeyse her köşesine dokunuyor.

Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmaması koşuluyla konuşan Disney'in bir avukatı, Disney gibi eski medya şirketlerinin önünde iki seçenek olduğunu söylüyor: Ya yapay zekayı çözecekler ya da teknolojiyi yakalayamayarak yok olma riskini göze alacaklar.

Maliyetleri düşürecek

Disney'de yapay zekaya sıcak bakanların en önemli gerekçesi yapımların maliyetinin düşecek olması.  Yapay zeka, "Indiana Jones and the Dial of Destiny" veya "The Little Mermaid" gibi büyük bir film için 300 milyon dolara kadar çıkabilen film ve televizyon prodüksiyonunun artan maliyetlerini kontrol etmeye yardımcı olacak bir araç olarak görülüyor. 

Kamuya açık konuşma yetkisi olmadığı için kimliğinin açıklanmasını istemeyen eski bir Disney çalışanı, Reuters'a yaptığı açıklamada Guardians of the Galaxy yapımından örnek verdi. Filmdeki karakterinin hareketlerini ve kişiliğini taklit eden küçük, serbest dolaşan bir robot olan Baby Groot'u yaratmak için makine öğrenimi tekniklerini kullanan Project Kiwi'yi işaret etti.

Yapay zeka Hollywood'u isyan ettirdi

Yapay zeka, yazar ve oyuncuların işlerine yönelik varoluşsal bir tehdit olarak gördükleri Hollywood'da bir barut fıçısı haline geldi. Her ikisi de grevde olan Screen Actors Guild ve Writers Guild of America ile sözleşme görüşmelerinde ana konu yapay zeka.

Hollywood oyuncuları 43 yıl sonra ilk kez greve giderek Amerikan film ve televizyon sektörünü durma noktasına getirdi. Bu grevde yapay zekanın etkisiyle ilgili endişeler de rol oynadı.

Disney ise yapay zekayı kamuoyu önünde nasıl tartıştığı konusunda dikkatli davranıyor ve şimşekleri üzerinde toplamamaya çalışıyor. En son "Indiana Jones" filminde çalışan görsel efekt uzmanları, Harrison Ford'u "yaşlandırmak" için üç yıl harcayan 100'den fazla sanatçının özenli emeklerini vurguladı. Böylece 80 yaşındaki aktör filmin ilk dakikalarında genç haliyle görünebilecekti.

4 bini aşkın patenti var

Disney ilk günlerinden beri teknolojik yeniliklere yatırım yaptı. 1928'de senkronize bir film müziği içeren ilk çizgi film olan "Steamboat Willie"yi yayınladı. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi kayıtlarında yapılan bir araştırmaya göre şirket şu anda tema parkları, filmler ve ticari ürünlerle ilgili 4 binden fazla patente sahip.

Disney ve teknoloji yatırımları

Şu anda Disney'in CEO'su olarak ikinci dönemini geçiren Bob Iger, 2005 yılında ilk kez CEO olarak atandığında teknolojiyi kucaklamayı üç önceliğinden biri haline getirmişti. Üç yıl sonra şirket, Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ve Pensilvanya'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki laboratuvarlara fon sağlayarak dünyanın en iyi teknoloji üniversiteleriyle büyük bir araştırma ve geliştirme girişimini duyurdu. Ancak daha sonra şirket, Pensilvanya'daki Pittsburgh laboratuvarını 2018 yılında kapattı.

Harrison Ford, Indiana Jones filminin yeni çekimi için bilgisayar teknolojisi ve makine öğrenimi tekniğiyle gençleştirilmişti


Disney'in ABD'deki araştırma grubu, insanların özel gözlüklere ihtiyaç duymadan ekrandaki sanal bir karakterle aynı mekânı paylaşmasına olanak tanıyan "Magic Bench" adlı bir karma gerçeklik teknolojisi geliştirdi. Öte yandan Disney Research, İsviçre'de yapay zeka, makine öğrenimi ve görsel hesaplama konularını da araştırıyor. Yapı, son 10 yılını, gerçek insana oldukça yakın duran fantastik karakterler yaratarak geçirdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre, bu teknoloji insan aktörlerin yerini almak için değil, dijital efektleri güçlendirmek için kullanılıyor.

Medusa performans yakalama sistemi, geleneksel hareket yakalama tekniklerini kullanmadan oyuncuların yüzlerini yeniden yapılandırmak için kullanıldı ve bu teknoloji Marvel Entertainment'ın "Black Panther" filmi de dahil olmak üzere 40'tan fazla filmde kullanıldı.

Dijital yüzler yaratıyorlar

Los Angeles merkezli bir şirket olan ve yapay zekâya dayalı sanal avatarlar yaratan Pinscreen'in CEO'su ve kurucu ortağı Hao Li, 2006'dan 2010'a kadar Zürih'te okurken Disney'in laboratuvarıyla birlikte çok sayıda araştırma makalesi üzerinde çalıştığını söyledi. Disney'e ait Industrial Light & Magic'te eski bir araştırma lideri olan Li, "Temel olarak insanların performansını yakalamaya ve dijital yüzler yaratmaya dayalı her şey üzerinde araştırma yapıyorlar. Bu tekniklerden bazıları Disney kuruluşları tarafından benimsenecek" şeklinde konuştu. 

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar