TikTok’ta 441 milyon izlenen yazar
Üç kitabıyla birden aynı anda aylardır The New York Times çoksatan listesinin en üst sıralarında yer alan Amerikalı yazar Colleen Hoover, Türkiye’den ilk kez O2’ye konuştu: Bu noktaya geleceğimi asla düşünmezdim
Hülya Çelik
2012 yılında yazdığı ilk romanı Slammed’den beri tüm romanlarıyla The New York Times çoksatanlar listesinin üst sıralarında kendine yer bulan Colleen Hoover, yine 2012’de hiçbir yayınevine bağlı olmadan yayımladığı ikinci romanı Hopeless’la listenin zirvesine yerleşen ilk bağımsız yazar oldu. Son 10 yılda New York Times çoksatanlar listesinde toplam 120 hafta geçiren kitapları İspanyolca, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve daha pek çok dile çevrildi. Goodreads’te Stephen King ve Bill Gates’in ardından tüm zamanların en çok takip edilen üçüncü yazarı. Hashtag’i olan videolar TikTok’ta 441 milyondan fazla görüntülendi ve son kitabı Verity’yi tartışmak için açılmış 24 bin 500 kişilik bir Facebook grubu var. Üç aya yakın bir süredir, üç kitabıyla birden aynı anda listenin ilk onunda yer alıyor, bazı haftalar üç kitabın birlikte ilk dörtte yer aldığı bile oldu. Bizimle Başladı Bizimle Bitti 38 haftadır, Verity – Gerçeğin Diğer Kıyısı 13 haftadır, Ugly Love ise 10 haftadır listede.
Colleen Hoover’la ocak ayından beri listenin ilk üçünden düşmeyen ve Epsilon Yayınları etiketiyle Türkçeye de çevrilen Bizimle Başladı Bizimle Bitti’yi ve yine Epsilon Yayınları’ndan kısa bir süre önce çıkan ilk psikolojik gerilim romanı Verity – Gerçeğin Diğer Kıyısı’nı konuştuk. Hoover, 22 kitaplık yazarlık kariyerini, kendi aile hikâyesini ve risk alarak başka bir türe geçişini Türkiye’den ilk kez O2’ye anlattı…
İlk romanını 31 yaşında yazdı
NYT çoksatanlar listesinin ilk dördünde üç kitabınızla birden yer almanız oldukça dikkat çekici. Toplam 22 tane roman ve novellanın yazarı olarak bize yazarlık kariyerinizin nasıl başladığından ve bu noktaya nasıl geldiğinden biraz söz eder misiniz?
Hep yazar olmak istemiştim ancak sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmaya başlayana kadar oturup ilk romanımı yazmadım. İlk romanımı yazdığımda otuz bir yaşındaydım ve bunu hobi olarak, tamamen zevk için yaptım. Şu an bulunduğum noktaya geleceğimi hiç düşünmezdim. İlk kitabım çok beğenildi ve NYT çoksatanlar listesine girdi. O zamandan beri kitap yazmaya devam ediyorum ve artık “yazmak benim kariyerim” demeye başladım.
Öncelikle geçen yıl yayımlanan ve 39 haftadır NYT çoksatanlar listesinin üst sıralarından inmeyen kitabınız Bizimle Başladı Bizimle Bitti ile başlamak istiyorum. Nasıl doğdu bu aile içi şiddet ve yeniden doğuş hikâyesi?
Annemin babamla çok kötü bir evliliği vardı. Ben çok küçükken annem babamı terk etti, bu yüzden ben ilişkilerinin o kötü ve şiddetli tarafına pek şahit olmadım. Annem çok güçlü ve bağımsız bir kadındır, onu öyle bir durumda hayal etmem çok zordu. Hikâyelerini keşfetmek istedim ve ailemin gerçek hayatının sadece bir kısmını kullanarak bu hikâyeyi kurguladım. Ama kitabı yazdıktan sonra bunları yaşamasının ne kadar zor olduğunu kesinlikle gördüm ve bu da anneme olan sevgimi daha da artırdı.
Az önceki sorumu son kitabınız Verity için de sormak istiyorum. Verity aynı zamanda sizin psikolojik gerilim türünde yazdığınız ilk kitap. Genç bir yazar ilginç bir teklif alıyor. Başka bir yazarın yarım kalmış kitap serisini tamamlayacak. Tüyler ürpertici bir deneyim yaşıyor. Nasıl karar verdiniz böyle bir hikâyeyi yazmaya?
Bu hikâyeye eğlencesine yazmak için başlamıştım aslında. Kısa bir süre önce bir korku filmi izlemiştim ve sonu beni hayal kırıklığına uğratmıştı, annem de bana kendi filmimi yazmamı ve ona şikâyet etmeyi bırakmamı söyledi. Böylece eve gittim ve Verity’nin taslağını tamamladım. Yazmak çok eğlenceliydi ve romantik okur kitlemin böyle bir psikolojik gerilimi benimsemesini gerçekten hiç beklemezdim.
Kitaptaki karakterler de hikâye de çok rahatsız edici. Okurken bazen korktum, bazen kitabı kapattım ve devam etmekte zorlandım. Bu kitapla birlikte yeni bir tür denemek sizi endişelendirdi mi? Okurlarınız nasıl karşıladı bu yeni türü?
Biraz endişelendim çünkü Verity normalde yazdığım hikâyelerden çok farklı. Neyse ki okurlarım kitabı destekledi. Bu kitabı benimsedikleri için okurlarıma minnettarım.
Bizimle Başladı Bizimle Bitti filme uyarlanıyor
Peki tüm dünyanın büyük bir ilgiyle okuduğu bir yazar olarak siz neler okuyorsunuz son zamanlarda?
Emily Henry’nin etkisi altındayım. Bu yıl tüm kitaplarını okudum.
Bizimle Başladı Bizimle Bitti’nin filme uyarlanacağını biliyoruz. Senaryo yazım süreci, yayın tarihi gibi ayrıntılar konusunda bilgi verebilir misiniz bize?
Gerçekten detaylar konusunda hiçbir fikrim yok. Yalnızca bir süredir senaryo üstünde çalıştıklarını biliyorum ama sanırım oyuncu seçimleri bile henüz yapılmadı. Konuyla ilgili ayrıntıları öğrenir öğrenmez okurlarımla paylaşacağım.
Kitabın devamı It Starts With Us’ın yazım süreci tamamlandı mı? Yeni kitapta okurlarınızı neler bekliyor?
Şu an hâlâ yazıyorum ama ekim ayında yayımlanmış olacak. İlk kitabı seven okuyucular genellikle benden Atlas’la ilgili daha fazla ayrıntı istedikleri için ikinci kitapta Atlas’tan daha fazla bahsediyorum.
Bir aile içi şiddet hikâyesi
38 haftadır NYT çoksatan listesinin üst sıralarında yer alan ve bu sürenin büyük bir bölümünü zirvede geçiren Bizimle Başladı Bizimle Bitti’yi bu kadar uzun zamandır okurların ilgi odağında tutan, gündemimizden hiç düşmeyen bir konuyu işliyor oluşu: kadın olmak ve bir kadın olarak yeniden doğmak.
Bizimle Başladı Bizimle Bitti / Çeviren: Gözde Soykan / Epsilon Yayınları / 376 Sayfa
Tüyler ürperten gerilim
Türkçeye geçtiğimiz aylarda çevrilen Verity – Gerçeğin Diğer Kıyısı ile birlikte Hoover romantik tarzının tamamen dışına çıktı. Yazarın psikolojik gerilim türündeki ilk kitabı olan Verity, merkezine genç yazar Lowen’i alıyor ve onun etrafında akıllara durgunluk veren, kimi zaman tedirgin eden kimi zaman ciddi anlamda korkutan bir hikâye anlatıyor.
Verity – Gerçeğin Diğer Kıyısı / Çeviren: Yeşim Öksüzoğlu / Epsilon Yayınları / Roman / 298 Sayfa