To Vima: Livaneli Yunan ve Türk halklarını birbirine yakınlaştıran vizyoner bir yaratıcı

Yunan To Vima gazetesi, Türkiye'deki demokrasi mücadelesinin sembol isimlerinden Zülfü Livaneli'ye dair dikkat çeken bir yazıya yer verdi. Paulina Lampsa yazısında Livaneli'den "Yunan ve Türk halklarını birbirine yakınlaştıran vizyoner bir yaratıcı" olarak bahsetti

Yunanistan’da yayın yapan To Vima gazetesi, Türkiye'nin son 55 yılında müzisyen, romancı, senarist ve politikacı kimlikleriyle üretimde bulunan Zülfü Livaneli'yi "Yunan ve Türk halklarını birbirine yakınlaştıran vizyoner bir yaratıcı" olarak nitelendirdi

Zülfü Livaneli'nin Mikis Theodorakis'in ölümünün ardından Yunanistan'da ilk kez Maria Farantouri ile Herodeion'da verdiği tarihi konsere atıf yapan gazete, "Geniş bölgemiz için büyük zorlukların yaşandığı bir dönemde bize Yunanlıları ve Türk demokratları birleştiren derin kökleri hatırlatmaya geldi" değerlendirmesi yaptı.

To Vima gazetesi, Livaneli'nin 1971 askeri müdahalesinde tutuklanıp hapse atıldığını ve bir yıl sonra Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldığını anımsatarak, "1971'den bu yana verilen demokrasi mücadelesinde Livaneli'nin payını vurguladı.

Gazetenin Kültür sayfalarında yer alan Paulina Lampsa imzalı yazıda dikkat çeken bölümler şöyle: 

  • İfade özgürlüğü, eşit haklar, tüm kimliklere saygı için mücadele edenlerin sesi olmaktan asla vazgeçmedi ve bu nedenle müziğinin gücüyle insanlara herhangi bir siyasi konuşmadan daha fazla ulaşmayı ve onları harekete geçirmeyi başardı.
  • 2016 yılında UNESCO İyi Niyet Elçiliği görevinden, örgütün Kürt tarihi eserlerinin yok edilmesini kınamaması nedeniyle istifa etti.

Şarkıları dünyanın dört bir yanına ulaştı

  • Şarkıları Lefkoşa'daki Yeşil Hat'tan, Londra Filarmoni Orkestrası ile birlikte verdiği konserde İngiliz dinleyicilerden övgüler aldığı Londra'daki Albert Hall'a kadar dünyanın dört bir yanına ulaştı.
  • Müziğinde ifade ettiği duygu ve anıları, 40'tan fazla dile çevrilen, Türkiye'de milyonlarca satan ve hatta zorlu Amerikan pazarını fetheden edebi başyapıtlara dönüştürmeyi başardı.
  • Livaneli'nin hayatı, yaşadığı şehirlerin hikayeleriyle - Stockholm, Paris, New York, Atina - verdiği mücadeleler, ilham kaynakları ile bir roman gibi, Elias Kazan, Arthur Miller, James Baldwin, Peter Ustinov gibi dünyanın dört bir yanından ünlü siyasetçi ve entelektüellerle olan dostlukları yakında Netflix'te bir dizi belgesele konu olacak.
Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız