Bilim insanları saçların neden beyazladığını keşfetti

Bilim insanları saçın griye dönüşme mekanizmasını keşfettiklerine inanıyor. Bu da süreci tersine çevirmek ya da durdurmak için hücreleri değiştirecek tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir

Yeni bir çalışma, kök hücrelerin saç yaşlandıkça sıkışıp kalabileceğini ve olgunlaşma, saç rengini koruma yeteneklerini kaybedebileceğini öne sürdü. Birçok farklı hücre tipine dönüşebilen bazı kök hücreler, foliküllerdeki büyüme bölmeleri arasında benzersiz bir geçiş kabiliyetine sahip. Bu hücreler yaşla birlikte hareket kabiliyetlerini kaybederek griliğe neden oluyorlar.

Farelerde incelendi

Araştırma, farelerin derisinde bulunan ve insanlarda da bulunan melanosit kök hücreleri (McSC'ler) olarak adlandırılan hücrelere odaklandı. New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar tarafından yönetilen bilim insanları, bulgularının insanlar için de geçerli olması halinde, gri saçları tersine çevirmek ya da önlemek için potansiyel bir tedavi geliştirilebileceğini belirttiler.

"İnsanlarda olma ihtimalini artırıyor"

Çalışmanın baş araştırmacısı, NYU Langone Health'de doktora sonrası araştırmacı olan Qi Sun, "Yeni keşfedilen mekanizmalar, melanosit kök hücrelerinin aynı sabit konumlanmasının insanlarda da var olabileceği ihtimalini artırıyor. Eğer öyleyse, sıkışmış hücrelerin gelişmekte olan saç folikülü bölmeleri arasında tekrar hareket etmesine yardımcı olarak insan saçının grileşmesini tersine çevirmek veya önlemek için potansiyel bir yol sunar" diye konuştu. 

Saç rengi, saç folikülleri içinde sürekli çoğalan McSC havuzlarının, renkten sorumlu protein pigmentlerini yapan olgun hücrelere dönüşme sinyali alıp almamasına göre kontrol edilir. Araştırmacılar normal saç büyümesi sırasında hücrelerin sürekli olarak gelişmekte olan saç folikülünün bölmeleri arasında gidip geldiğini keşfetti. McSC'lerin olgunluğu etkileyen sinyallere maruz kaldığı yer bu bölmelerin içinde bulunuyor. 

Araştırmacılar, McSC'lerin bulundukları yere bağlı olarak en ilkel kök hücre durumları ile olgunlaşmalarının bir sonraki aşaması arasında dönüşüm geçirdiklerini tespit etti. Bulgulara göre, saç yaşlandıkça, döküldükçe ve ardından tekrar tekrar büyüdükçe, artan sayıda McSC, saç folikülü çıkıntısı adı verilen kök hücre bölmesinde sıkışıp kalıyor. Çalışmanın kıdemli araştırmacılarından Mayumi Ito, "Melanosit kök hücrelerindeki bukalemun benzeri işlev kaybı, saç renginin grileşmesi ve kaybından sorumlu olabilir" dedi. 

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Üç virüslü bir salgının ortasındayız Yenidoğan çetesi açıklaması