Tıp dünyasında Parkinson rahatsızlığıyla ilgili önemli keşif: Akıllı saatler 7 yıl öncesinde fark edebiliyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma, katılımcıların kullandıkları akıllı saatlerden elde edilen verilerin Parkinson hastalığının 7 yıl öncesine kadar teşhisinde yardımcı olabileceğini gösterdi

Cardiff Üniversitesi'ndeki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü ekibi, 103 bin 712 akıllı saat kullanıcısından gelen verileri analiz etmek için yapay zeka kullandı ve 2013 ile 2016 yılları arasında tek bir hafta boyunca hareket hızlarını takip ederek hangi kullanıcıların parkinson rahatsızlığına yakalanacağını tahmin edebildi. Ancak araştırmacılar Nature Medicine dergisinde, bu bulguların ne kadar doğru olacağını kontrol etmek için dünya çapında toplanan diğer verilerle karşılaştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Parkinson hastalığı olan kişilerin beyinleri uzun yıllar boyunca hasar görüyor. Belirtileri ise şöyle:

  • İstemsiz titreme veya sarsıntılar
  • Sert ve esnek olmayan kaslar

Ancak çoğu zaman teşhis konulduğunda hastalık için geç kalınmış oluyor ve beyin hücrelerinde geri dönüşü olmayan çok fazla hasar meydana geliyor. 

Çalışma lideri Dr. Cynthia Sandor, Birleşik Krallık nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun akıllı saat kullandığını ve bu saatlerin Parkinson'un erken evresini tespit etmek için ucuz ve güvenilir bir yol sunabileceğini söyledi.

Yarım milyon insana ait veriler kullanıldı

"Burada tek bir haftalık verinin yedi yıla kadar gelecekteki olayları tahmin edebileceğini gösterdik" diyen Sandor "Bu sonuçlarla, Parkinson'un erken teşhisine yardımcı olacak değerli bir tarama aracı geliştirebiliriz. Bunun hem klinik araştırmalara katılımın artırılması hem de gelecekte bu tür tedaviler mevcut olduğunda hastaların tedavilere daha erken bir aşamada erişebilmelerine olanak tanınması açısından klinik uygulamalar üzerinde etkileri olacaktır" şeklinde konuştu. 

Çalışmada, yarım milyondan fazla insanı kapsayan derinlemesine bir sağlık veri tabanı olan Birleşik Krallık Biyobankası'ndan elde edilen veriler kullanıldı. Çalışmada görev alan Dr. Kathryn Peall, BBC News'e yaptığı açıklamada, Parkinson'u yaşlılık ya da kırılganlık gibi hareketi etkileyebilecek diğer durumlardan ayıran bu yöntemin doğru olduğunu söyledi.

Herkes bunu önceden bilmek istemeyebilir

Peall "Modelimizi, diğer nörodejeneratif bozukluk türleri, osteoartritli bireyler ve diğer hareket bozuklukları da dahil olmak üzere bir dizi farklı bozuklukta karşılaştırdık, bu da İngiltere Biyobankası gibi bir veri kümesiyle çalışabilmenin bir avantajı" dedi. Peall bu sonuçlara bakıldığında "Parkinson hastalığı teşhisi konmuş bireylerden elde edilen sonuçlar farklıydı" ifadelerini kullandı. 

Peall, erken teşhisin mümkün olduğunu belirtse de kişinin bunu yıllar önce bilmek isteyip istemeyeceği konusunun önemli bir nokta olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak semptomlar ortaya çıkmadan yıllar önce insanlara Parkinson hastası olduklarının söylenip söylenmemesi her zaman bireysel ve kişisel bir seçim olarak kalacaktır"

Hastalığın ilerlemesini yavaşlatabiliriz

Peall ayrıca "Bu çalışmanın alan için potansiyel olarak önemli olduğu nokta, nihayetinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatmamıza olanak tanıyan yeni tedavilerin kullanılabilir hale gelmesini umuyor olmamızdır" sözlerini kaydetti.

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Sevgili Narin, bizleri affet, seni yaşatamadık Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı