Zihinsel sağlığınızı koruyun: Tembellik ve hareketsizlik demans riskini artırıyor
Yeni bir araştırma, hedef belirlememe, çalışmama ve hareketsiz bir yaşam tarzının, beyin sağlığını olumsuz etkileyerek demans (bunama) riskini artırabileceğini ortaya koydu
Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen çalışmada, 50 yaş üstü 20 binden fazla yetişkin incelendi. The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, uzun süre boş oturmanın, çalışmamış ya da sadece kısa süre çalışmış olmanın, bir kariyere odaklanmamanın beyne zarar verebileceği tespit edildi. Bu faktörlerin, zamanla demansa neden olabileceği belirtildi.
Tembellik, hareketsizlik ve hobisizlik risk faktörleri
Araştırma, bunamaya yol açabilecek yeni risk faktörlerini de gün yüzüne çıkardı. Tembellik ve hareketsiz yaşam tarzının yanı sıra hobi edinmeme ve düşük vicdanlılık seviyeleri de demansla ilişkilendirildi. Uzmanlar, beyin sağlığını korumak için hobi edinmenin ve düzenli bir yaşam tarzına sahip olmanın önemine dikkat çekti.
Bunama riskini artıran diğer faktörler arasında hareketsiz bir yaşam sürmek, aşırı kilo, alkol bağımlılığı, düşük bilişsel beceriler ve günlük aktivitelerin yerine getirilmemesi de sıralandı.
Demans vakaları artış gösteriyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 55 milyonun üzerinde demans hastası bulunuyor. Bu sayının 2030'da 75 milyona, 2050'de ise 132 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmalar, her üç saniyede bir yeni bir demans tanısı konduğunu ve vakaların %60-80'inin Alzheimer hastalığı olduğunu gösteriyor.
Cinsiyet eşitsizliği önemli bir faktör
Kadınların Alzheimer'a yakalanma oranlarının daha yüksek olmasının nedenleri arasında uzun yaşam süreleri ve genetik farklılıklar gösteriliyordu. Ancak Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi’nde yapılan yeni bir araştırma, cinsiyet eşitsizliğinin de bu durumu etkileyen bir faktör olduğunu ortaya koydu.
21 binden fazla kişinin verilerini analiz eden uzmanlar, kadınların kaynaklara ve güce erişimde yaşadığı eşitsizliklerin, beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirledi. Araştırmanın başındaki Dr. Justina Avila-Rieger, “Elde ettiğimiz bulgular, toplumsal eşitsizliklerin giderilmesinin, kadınlar arasında Alzheimer riskini azaltmak için etkili bir yöntem olabileceğini gösteriyor” dedi.
Demans nedir?
Demans, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir dizi semptomu tanımlayan bir durumdur. Bu durum, düşünce, davranış ve duygusal işlevlerde bozulmalara neden olur. Demans, hafıza, konuşma, problem çözme ve diğer bilişsel yeteneklerin kaybıyla kendini gösterir.
Demansın en yaygın nedenlerinden biri Alzheimer hastalığıdır. Ancak her hafıza kaybı demans anlamına gelmez; tanı koyulabilmesi için hafıza sorunlarının yanı sıra başka semptomların da bulunması gerekir. Demans belirtileri arasında iletişim kurmada güçlük, karar verme süreçlerinde zorluklar ve basit problemlerin çözümünde başarısızlık yer alır. Bu semptomlar, bireyin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir.