Google ilk kadın arkeolog Jale İnan'ı anıyor

Logosunu sanatsal ve ilgi çeken tasarımlarına dönüştürerek sanatçıları, bilim insanlarını anmak için 'doodle' hazırlayan Google bu defa Jale İnan'a yer verdi. Yorgun Herkül heykelinin kayıp yarısını bulması ile bilinen Jale İnan Türkiye'nin ilk kadın arkeologudur

Google, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan'ı doodle ile andı. Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasında önemli bir rolü olan Jale İnan, kazı çalışmalarının yanı sıra yazdığı kitaplar da Anadolu'nun Roma ve Erken Bizans dönemi portreciliği konusundaki çok önemli başvuru eserleri arasında yerini aldı.  Boston'da yer alan Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki Yorgun Herkül heykelinin kayıp yarısını bulması ile bilinen İnan, heykelin Türkiye'ye iadesi için hükümetle birlikte çalıştı. Heykelin iadesi 2011 yılında bugün başarıyla sonuçlandı.  

Jale İnan hakkında

Jale İnan 1914 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin müdürü olan babası, Türkiye'nin ilk arkeologlarından biriydi ve İnan’ın Antik dünyaya olan ilgisine ilham verdi. İnan, 1930'lu yıllarda Berlin ve Münih üniversitelerinde arkeoloji okumak için burs kazandı. Ancak ne yazık ki, İkinci Dünya Savaşı, İnan’ın Almanya'ya varmasından kısa bir süre sonra başladı. Etrafındaki savaşa rağmen, derslerine olan ilgisini asla kaybetmeyen İnan savaş süresince Almanya’da kaldı ve “Roma Sikkelerinde Kurban Merasiminin Sanat Tarihi Açısından İncelenmesi” adlı tezini 1943 yılında  bir sığınakta bitirdi.

Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü ve İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Tarihi ve Nümizmatik Kürsüsü'nde asistan olarak göreve başladı. Bu süre zarfında, Anadolu'da antik bir Yunan kenti olan Perga'da bir kazıya katıldı ve burada Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın ortaya çıkarılmasına yardım etti. İnan, Side'deki Apollon Tapınağı gibi birçok önemli antik kültürel mekanın restorasyonuna öncülük etti. Üretken kariyeri boyunca o kadar çok eser ortaya çıkardı ki, eserlere yer açmak için Antalya Müzesi bir değil iki kez genişletilmek zorunda kaldı. Antalya Kadın Müzesi her yıl, onun mirasını sürdüren başarılı Türk kadınlarını Dr. Jale İnan Ödülü ile onurlandırmaya devam ediyor.

İlk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti ve 'Burning Man' festivali için yapıldı. Büyük beğeni toplamasından sonra ise bir gelenek haline geldi.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar