Chelsea'de sular durulmuyor: 305 milyon dolarlık ek borçlanmanın peşinde
İngiltere Premier Lig'de hedeflediği başarıyı bir türlü yakalayamayan Chelsea'de sular durulmuyor. İngiliz kulübünün yöneticileri serbest harcamalarını sürdürmek adına 250 milyon sterlinlik ek borçlanmanın peşinde
Bloomberg'e konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Chelsea FC'nin sahiplerinin, İngiliz futbol kulübünün başındaki kısa görev sürelerini tanımlayan serbest harcamaları sürdürmek istedikleri için borçlanmalarını 250 milyon sterlin(305 milyon dolar) kadar artırmayı düşündüklerini söyledi.
Kredi limiti 1 milyar sterlini aşabilir
Gizli bilgileri tartışırken isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Bank of America'nın mevcut kredi anlaşmaları kapsamında daha fazla borç almayı değerlendirirken onlara danışmanlık yaptığını söyledi. Bu kişilerden biri, Chelsea'nin sahiplerinin halihazırda 800 milyon sterlin kredisi bulunduğunu ve bu kredilerin limitini 1.05 milyar sterline çıkarma seçeneğinin olduğunu söyledi.
Yetkililere göre kredi verenler Chelsea'nin Aston Villa FC ile oynadığı son maça davet edildi. Görüşmelerin devam ettiği ve ek borçlanmanın nihai miktarı konusunda henüz bir karar alınmadığı belirtildi.
Yeni fonlar daha fazla mali güç sağlayacak
Yeni fonlar, Mayıs 2022'de kontrolü ele geçirdiklerinden bu yana yeni oyuncular için yüz milyonlarca sterlin harcayan Chelsea'nin çoğunluk sahibi Clearlake Capital ve ABD'li yatırımcı Todd Boehly'ye daha fazla mali güç sağlayacak. Ayrıca yöneticiler, Chelsea'nin Londra'nın batısındaki Stamford Bridge stadyumunun yeniden inşasını finanse etmek ve daha fazla futbol kulübüne yatırım yapmak istiyorlar.
Daha geçen hafta Chelsea'nin ABD'li kredi devi Ares Management isimli şirketten 500 milyon sterlin sermaye benzeri borç aldığı ortaya çıktı. Konuya aşina bir kişiye göre kulübün sahipleri şu anda yeni sermaye yatırımcıları getirmekle ilgilenmiyor.
Büyük harcamalar başarı getirmedi
Şimdiye kadar Chelsea'nin sahiplerinin yaptığı büyük harcamalar sahada çok az başarı getirdi. Chelsea geçen sezon İngiltere Premier Ligi'ni 12. sırada bitirerek son 29 yılın en kötü performansını sergiledi. Kulüp mevcut kampanyaya da zorlu bir başlangıç yaptı ve ligde 14. sırada yer alıyor.
Kulüpleri borçlandırmak futbol dünyasında alışılmadık bir durum olmasa da, mali sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinden endişe duyan taraftarlar tarafından pek hoş karşılanmıyor.
Manchester United Plc'nin taraftarları, 2005 yılında kulübü kaldıraçlı bir şekilde satın alan ABD'li Glazer ailesine karşı hızla cephe aldı. İngiltere Premier Ligi bu yıl, ligdeki takımların LBO'larını (Kaldıraçlı Satın Alma) tamamen yasaklamak için oylama yaptı.