Forbes yazdı: Mbappé zirveyi çoktan devraldı

Mbappé, Messi ve Ronaldo gibi 30'unu görmeden en çok kazanan futbolcular listesinde zirveye yerleşti. Bu üç ismin toplam kazancı ilk 10'a girenlerin toplam servetlerinin yüzde 50'sinden fazla. Uzmanlara göre harcamalardaki artış oranı futbolun hala cazip bir yatırım olduğunu gösteriyor

Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi, 2018’de toplam yıllık kazançlarında ilk defa 100 milyon doları geçtiklerinde ikisi de 30’lu yaşlarında ve kariyerlerinin zirve noktalarındaydı. Kylian Mbappé’nin ise o kadar uzun süre beklemesine gerek kalmadı. Fransız futbolcu 23 yaşında zirveye ulaştı. Forbes’un tahminlerine göre Fransız süperstar, 2022-2023 sezonunda vergi kesintileri hariç 128 milyon dolar kazanmış olacak. Bu rekor miktar, Mbappé’yi Forbes’un dünyanın en çok kazanan futbolcuları listesinde bir numaraya yükseltiyor.

Sahadan 110 milyon dolar gelir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bile kalması için yalvarmasına sebep olan Real Madrid’e transfer olacağı yönündeki söylentilere rağmen Mbappé, Mayıs ayında Paris-Saint Germain ile sözleşmesini üç yıl uzatarak anavatanı Fransa’da kalmayı seçti. Futbol endüstrisi uzmanları, anlaşma şartları gereğince Mbappé’nin maaşı ve sezonluk ikramiyeleri toplamında yaklaşık 110 milyon dolar kazanacağını tahmin ediyor.

Sponsorluklardan 18 milyon dolar

Öte yandan bu toplam miktara Mbappé’nin Nike, Dior, Hublot, Oakley ve Panini gibi sürekli ortaklıklarından elde edeceği yıllık 18 milyon dolar dahil değil.

En çok kazananlar listesinde PSG'den 3 yıldız var: Neymar Jr, Lionel Leo Messi ve Kylian Mbappe

Mbappé’nin saha dışındaki ilgi alanları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Geçtiğimiz günlerde üst üste üçüncü kez EA Sports’un FIFA video oyununun kapak fotoğrafında yer aldı. Kendi yapım şirketi Zebra Valley’i kurdu. NFT platformu Sorare’e hem elçi hem de yatırımcı olarak katıldı.

Çoktan ikon haline geldi

Sorare kurucu ortağı ve CEO’su Nicolas Julia, haziran ayında Forbes’a verdiği röportajda Mbappé’nin çoktan dünya çapında bir ikon haline geldiğini, dünyaya yardım etmek istediğini ve Fransa’dan da büyük işler başaran birinin çıkabileceğini göstermeyi hedeflediğini söyledi.

Ronaldo ve Messi alışık olmadıkları yerdeler

Mbappé’nin bu yükselişi, Messi ve Ronaldo’yu pek de aşina olmadıkları bir bölgeye taşıyor. İkili, 2014’ten beri her yıl kazanç listesinde en üstteki iki koltuğun sahibiydi. Messi 2019’da 127 milyon dolar ve Ronaldo da 2021’de 125 milyon dolar rekor paralar kazandı. Messi 2021 ve 2022’de çıtayı daha da yükselterek 130 milyon dolar kazandı ve Forbes’un dünyanın en çok kazanan sporcuları listesinde kendini üst basamaklara taşıdı. Bu iki yıldız, listede şimdi sırasıyla ikinci ve üçüncü sıraya düşmüş bulunuyorlar.

Saha dışı güçleri devam ediyor

Ancak Forbes’un tahminlerine göre bu durum bu iki üst düzey futbolcunun, kariyerlerinin son demlerinde özellikle de saha dışındaki kazanç güçlerinden feragat ettikleri anlamına gelmiyor. 35 yaşındaki Messi’nin bu sezon 55 milyon doları saha dışından olmak üzere toplam 110 milyon dolar kazanması bekleniyor.

37 yaşındaki Ronaldo’nun ise 60 milyon doları saha dışından olmak üzere, ki bu diğer tüm oyuncuların aldığından çok daha fazla bir miktara denk geliyor, toplam kazancının 100 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor Geçtiğimiz yıl her iki oyuncu da kripto para şirketleriyle kazançlı sözleşmeler imzaladı. Bu sözleşmelere göre Messi, Socios.com’dan her yıl 20 milyon dolar alacak. Ronaldo ise Binance şirketiyle anlaştı, ancak kendisine ödenecek toplam tutar bilinmiyor.

Gelirlerde yüzde 11'lik yükseliş

En çok kazanan futbolcular listesindeki ilk on oyuncunun geçen yılki toplam kazancı 585 milyon dolardı. Bu sene ise vergi öncesi toplam gelirlerinin geçen seneye göre yüzde 11’lik bir artış göstererek 652 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rekor bir miktar. Listedeki ilk üç isim Mbappé, Messi ve Ronaldo’nun gelirlerinin toplamı, bu miktarın yüzde 50’sinden fazlasına tekabül ediyor.

Yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor

Deloitte’in yayınladığı rapora göre Premier Lig kulüplerinin bu yaz transferler için harcadığı para, geçen yıla göre yüzde 67 artarak 2,2 milyar dolara ulaştı. University College of Northern Denmark’ta spor ekonomisti olan Kenneth Cortsen bu durumla ilgili “Premier Lig’de yaz transfer dönemi harcamalarına bakarsanız, dünyanın en popüler sporu futbolun, yatırımcıların ilgisini her daim çekeceğini görürsünüz” açıklamasında bulundu.

Haaland listeye ilk kez girdi

Sezon başlayalı yaklaşık iki ay olmasına rağmen hiçbir oyuncu Erling Haaland kadar dönüştürücü bir etki ortaya koyamadı. 22 yaşındaki Norveçli futbolcu, yalnızca 11 Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi maçında 19 gol atarak Manchester City’nin ödediği 63 milyon dolarlık transfer ücretinin her kuruşunu hak ettiğini kanıtladı. Haaland, bu sene dünyanın en çok kazanan futbolcular listesinde 6. sıradaki yerini aldı.

Geleceğe damga vuracak iki isim

Bu sezon maaş ve ikramiyelerle 35 milyon dolar, sponsorluklarla da 4 milyon dolar kazanması bekleniyor. Listede ilk kez bu sene yer alan Haaland, listeye giren 30 yaş altı iki oyuncudan biri olma özelliğini taşıyor. Diğer 30 yaş altı oyuncu ise listenin en başında yer alan Mbappé.

Caption

İkili, dünya futbolunun önümüzdeki yıllarda gençler tarafından yönetileceğinin sinyallerini çoktan veriyor.

Forbes verilerine göre en çok kazanan futbolcular

1. Kylian Mbappé 128 milyon dolar
2. Lionel Messi 120 milyon dolar
3. Cristiano Ronaldo 100 milyon dolar
4. Neymar Jr. 87 milyon dolar
5. Mohamed Salah  53 milyon dolar
6. Erling Haaland  39 milyon dolar
7. Robert Lewandowski 35 milyon dolar
8. Eden Hazard 31 milyon dolar
9. Andrés Iniesta 30 milyon dolar
10 Kevin De Bruyne 29 milyon dolar

Metodoloji

Forbes’un hazırladığı dünyanın en çok kazanan futbolcuları listesinde brüt maaşlar ve ikramiyeler dahil olmak üzere 2022-2023 sezonu saha içi kazançlar ile sponsorluk, lisans anlaşmaları, etkinliklerde yer alma ve oyuncuların bizzat yönettikleri işletmeler gibi saha dışı kazançların toplamına yer verilir. Bu miktarlar, Capology.com gibi kamuya açık veri tabanlarından ve Tancredi Palmeri gibi endüstri yetkilileriyle yapılan konuşmalardan elde edilir. Tüm miktarlar mevcut döviz kuruna göre ABD dolarına dönüştürülür. Forbes, faiz ödemeleri ve hisse senetleri gibi yatırım gelirlerini hesaba katmaz, ancak sporcuların sattığı özsermaye hisselerinden elde edilen ödemeleri göz önünde bulundurur. Forges, vergi veya acentelik ödemelerini de hesaba katar. Transfer ücretleri hariçtir.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız