Bilim insanları İskandinav ülkelerini uyardı: Atlantik Okyanusu'ndaki akıntı değişiyor

40'tan fazla bilim insanı, imzaladıkları mektupla İskandinav ülkelerini Atlantik Okyanusu'ndaki akıntı değişimi için harekete geçmeye çağırdı. Akıntı değişimi hem hava düzeninde ani değişimlere hem de ekosisteme zarar verebilir

40'tan fazla iklim bilimci İskandinav ülkelerin bakanlarını, küresel ısınmanın Atlantik Okyanusu'ndaki bir akıntıda büyük bir değişikliğe yol açmasını önlemeye çağırıyor; bu durum hava düzeninde ani değişimleri tetikleyebilir ve ekosistemlere zarar verebilir. Bilim insanlarına göre, Kuzey Atlantik'e ılık su taşıyan ve Avrupa'ya ılıman iklim sağlayan okyanus akıntısı sistemi Atlantik Meridyonal Devrilen Sirkülasyonun çökmesi, Arktik bölgesi ve ötesindeki insanların yaşam koşullarını riske atabilir.

Bilim insanları Danimarka ve İsveç'in de aralarında bulunduğu beş ülke ve üç özerk bölgeden oluşan İskandinav Bakanlar Konseyi'ne gönderdikleri mektupta, “Böyle bir okyanus sirkülasyonu değişikliğinin özellikle İskandinav ülkeleri ve aynı zamanda dünyanın diğer bölgeleri için yıkıcı ve geri döndürülemez etkileri olacaktır” dedi. Mektupta konsey, küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması çağrısını da içerebilecek adımlar atmaya davet ediliyor. Araştırmacılara göre birçok çalışma Atlantik akıntısının değişme riskinin büyük ölçüde hafife alındığını gösteriyor. Mektubu imzalayanlardan biri olan Kopenhag Üniversitesi'nden Profesör Peter Ditlevsen "Eğer Britanya ve İrlanda kuzey Norveç gibi olursa, bunun muazzam sonuçları olur. Bulgularımız bunun düşük bir olasılık olmadığı yönünde. Buna kolayca uyum sağlayamazsınız" dedi.

Deniz seviyesini yükseltecek

Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi'ne göre, okyanus akıntısı sisteminin çökmesi Kuzey Yarımküre'nin soğumasını artıracak, Atlantik deniz seviyelerini yükseltecek, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki yağışları düşürecek ve Güney Amerika ve Afrika'daki musonları değiştirecek. Uluslararası Para Fonu'na göre, fosil yakıtlar için küresel sübvansiyonlar 2022'de rekor seviye olan 7 trilyon dolara ulaştı. Almanya Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü'nden Profesör Stefan Rahmstorf, bu tür sübvansiyonların böyle bir iklim felaketini önlemek için güvenilir bir çaba olmadığını gösterdiğini söyledi.

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü PM sigara grubuna zam Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Yeşil pasaport bundan sonra ayrıcalık olmaktan çıkacak mı?