Türkiye'de sürdürülebilirlik konusunda şirketlere güven yüzde 7

39 ülkede gerçekleştirilen araştırma, çevre sorunlarında farkındalığın arttığını ancak şirketlerin ve hükümetlerin çabalarının güvenilir bulunmadığını ortaya koydu. Türkiye’de şirketlerin sürdürülebilirlik çabalarının samimi olduğuna inananların oranı yüzde 7

BAREM Pazar Araştırma ve Danışmanlık ile global ortağı WIN tarafından 39 ülkede 34.946 kişiyle yapılan araştırma, çevre krizine dair küresel algıyı ortaya koydu. Bulgular, çevre farkındalığının yükseldiğini ancak bu konuda gerçek etkiyi yaratacak aktörler konusunda belirsizlik yaşandığını gösteriyor.

Belirgin kuşkular var

Katılımcıların %66’sı şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda adım attığını düşünüyor. Ancak %44’lük bir kesim bu çabaların esas olarak şirket çıkarlarını korumaya yönelik olduğu görüşünde.

Çin, Hindistan ve Vietnam en iyimser ülkeler arasında yer alırken, Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelerde kuşku daha belirgin. Türkiye’de şirketlerin sürdürülebilirlik çabalarının samimi olduğuna inananların oranı yalnızca %7.

Hükümetlere güven artıyor ama yeterli bulunmuyor

Araştırma, hükümetlerin çevre konusundaki çabalarına duyulan güvenin küresel ölçekte arttığını gösteriyor. 2024’te %44 olan güven düzeyi, 2025’te %52’ye yükselmiş durumda. Ancak aynı zamanda, katılımcıların %48’i bu çabaları yetersiz buluyor.

Ülke bazında büyük farklılıklar dikkat çekiyor. Tayland (%98), Vietnam (%97) ve Endonezya (%94) gibi ülkelerde hükümetlere güven yüksekken, Türkiye’de bu oran %40. Türkiye'deki katılımcıların %60’ı ise hükümetin gerekli adımları atmadığı görüşünde. Bölgesel düzeyde hükümetlerin çevreyi korumak için yeterli önlem aldığına inananların oranları şöyle:

Avrupa: 2024’te %33 → 2025’te %41
MENA: 2024’te %40 → 2025’te %51
Amerika: 2024’te %32 → 2025’te %46
Asya-Pasifik (APAC): 2024’te %65 → 2025’te %69

Bireysel katkıya inanç da zayıf

Araştırma, bireysel çabanın etkisine dair inancın da zayıfladığını ortaya koyuyor. Katılımcıların sadece %34’ü bireysel eylemlerin çevresel etkisinin anlamlı olduğunu düşünüyor. Çin’de bu oran %12’ye kadar düşerken, Türkiye’de yalnızca %31 bu görüşte. %15’lik bir kesim ise bireysel çabanın hiçbir fark yaratmayacağına inanıyor. 

İşte ilçe ilçe İstanbul'un zemin haritası İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti Adile Naşit'in yeğeni Naşit Özcan vefat etti Mustafa Kemal Atatürk sergisi hiç görülmemiş fotoğraflarla İstanbul’da açıldı Biniş kartı ve check-in tarih oluyor