Usta oyuncu Şensoy hayata gözlerini yumdu

Bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gören usta oyuncu Ferhan Şensoy, kalp rahatsızlığı ve solunum yetersizliği nedeniyle sabaha karşı hayatını kaybetti

2 Temmuz'dan beri İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gören usta oyuncu Ferhan Şensoy yaşamını yitirdi. Hastaneden yapılan açıklamada uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili tedavi gören Şensoy'un, dün gece sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat ettiği belirtildi. Kurucusu olduğu Ortaoyuncular Twitter hesabından yaptığı açıklamada usta oyuncunun vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi: "Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…" Eski eşi Derya Baykal, kızları Derya ve Müjgan Ferhan Şensoy da sosyal medyada paylaşımda bulundu. Derya Baykal "Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik çok üzgünüz" derken Derya Şensoy "Canım babacığım uçtu göklere", Müjgan Ferhan Şensoy ise "Çok ama çok üzgünüm. Seni çok seviyorum babacım" mesajlarını paylaştı.

"Bir gün ben de uçup geleceğim"

8 Mart 2021'de yakın dostu, usta oyuncu Rasim Öztekin'i kaybeden Ferhan Şensoy, sağlık durumu elvermediği için Öztekin'in anma törenine katılamamış ve bir veda mektubu göndermişti. Şensoy, mektubunda şunları yazmıştı: “Kavuğumu ona devrettim. Ortaoyuncularda çok başarılı bir dönem yaşadı. Kimi rahatsızlıklarından ötürü sahneyi bıraktı, kavuğu Şevket Çoruh’a devretti. Günü geldi uçtu gitti gökyüzüne. Kavuklu fotoğrafı asılı durur Ses 1885’te. Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne. Buluşuruz gökyüzünde neşeli bir meyhanede.”
13 Mayıs 2016 - Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü’nün kavuğu, Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle Ferhan Şensoy’dan oyuncu Rasim Öztekin’e devredildi.

Şensoy'un ardından

Vefat haberinin açıklanmasının ardından birçok isim Şensoy hakkında paylaşımda bulundu. Zülfü Livaneli: "Evvel giden ahbaba selam olsun erenler" Nilgün Belgün: "Ah Ferhan Şensoy’u kaybetmişiz çok ama çok üzgünüm. Mekanı cennet olsun canım arkadaşımın." Tolga Çevik: "Çok ama çok üzüldüm. İnanılmaz yazar, şahane tiyatrocu, eşsiz meddah, bir ağabey, muhteşem bir zeka, gerçek bir Don Kişot. Gitti Düşbüküm. Nur içinde yat." Mert Fırat: "İlham olduğun, çığır açtığın meslek hayatımızın medarı iftiharı, ustamız, dik duruşunla, hiç durmayan üretme azminle bizlere hep ışık oldun. Yattığın yer incitmesin, devrin hep daim oldu daim olacak…" Harun Tekin: "beyoğlu’nun kalbinde kimsenin kayıtsız kalamayacağı, istiklal’i ev gibi hissettiren dev bir iş yaptı. dilimizi en iyi bilen ve kullananlardandı. etkisini ve değerini anlatmaya ciltler yetmez. muhteşem bir zihin, pürüzsüz bir irade. bize düşünecek çok şey bıraktı." Gürse Birsel: "Kendisinin haberi yoktu ama her mizahçı gibi benim de hocamdı. Yazdıklarını okuyup sahnede, ekranda seyrederek çok şey öğrendik. Müteşekkirim o büyük yeteneğe. Çok ama çok hayran olduğum #FerhanSensoy nur içinde yatsın."

Ses Tiyatrosu'nda tören

Perşembe günü son yolculuğuna uğurlanacak usta sanatçı için önce Ses Tiyatrosu'nda tören düzenlenecek ardından Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınacak.

Sanat ile geçen bir ömür

26 Şubat 1951’de Samsun Çarşamba’da doğan Şensoy, tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı idi. 1987 yılından beri aralıksız oynadığı Ferhangi Şeyler en tanınmış oyunu oldu. Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralan sanatçı, kavuğu Rasim Öztekin’e devretmişti. 1971 yılında Grup Oyuncuları'nda ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam etti. Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal'de Theatre De Quatre – Sous'da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü. Türkiye'de Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuğa devam eden Şensoy, aynı yıl TRT'ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneledi. 1978'de ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yaptı. Aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu'nu kurdu ve kendi eseri olan İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. Onlarca ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de yer aldı. 1988’de Derya Baykal ile evlendi, 2004 yılında boşandı. Bu evlilikten Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy adlı iki kızı dünyaya geldi.
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar