AIDS ile mücadelede ‘Şüphen olmasın’

HIV ile mücadelede eden 5 hekim derneğinin oluşturduğu ‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’ Şüphen Olmasın inisiyatifini hayata geçirdi. İnisiyatifin amacı ise HIV/AIDS alanında toplumda farkındalık yaratmak, riskli davranışlarda bulunan bireylerin test olma oranını artırmak ve HIV ile yaşayan bireylerin hayat kalitesini yükseltmek

HIV yani AIDS bugüne kadar yaklaşık 80 milyon kişiyi enfekte etti, 36 milyon kişinin ise hayatını kaybetmesine yol açtı. Türkiye’de ise vaka sayısı 30 bini aştı. Türkiye’de HIV/AIDS ile mücadele etmek ve toplumda farkındalığı artırmak için hekimler tarafından kurulan 5 derneğin oluşturduğu ‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’ tarafından ‘Şüphen Olmasın’ insiyatifi hayata geçirildi. Bu kapsamda da toplumda farkındalık yaratmak, riskli davranışlarda bulunan bireylerin test olma oranını artırmak ve HIV ile yaşayan bireylerin hayat kalitesini yükseltmek amacıyla www.suphenolmasin.com faaliyete geçti.

“Çaresiz değilsin”

‘Şüphen Olmasın’ platformunun amacı ve projenin kapsamı hakkında HAKED Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal bilgi verdi: “HIV/AIDS konusundaki toplumsal bilinç maalesef gerektiği kadar fazla değil. Bu platform vasıtasıyla vermek istediğimiz en önemli mesaj, HIV şüphesi duyan bireylere çaresiz olmadıklarını hatırlatmak ve onları test olmak konusunda yüreklendirmek. Maalesef ülkemizde test oranları istediğimiz seviyede değil ve toplumda bu konuyla ilgili büyük bir önyargı ve çekince söz konusu.”

“Ölümcül değil kronik hastalık”

EKMUD HIV/AIDS Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Behice Kurtaran ise tedavi ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Geçmişten bu yana toplumlarda bir tabu ve korku haline gelmiş olan HIV, artık günümüz koşullarında ölümcül değil kronik bir hastalık. HIV alanında kullanılan yeni tedavi yöntemi; hastalara aile kurup, çocuk sahibi olabilecekleri kaliteli ve sağlıklı bir yaşam vaat ediyor. Devlet güvencesi altında ve geri ödeme kapsamında olan bu tedavi, hastalara normal bir yaşam sunmakla birlikte, bulaş riskini de maksimum seviyede önlüyor. Bu hastalıkla mücadelede esas olan, HIV şüphesi taşıyan bireylerin test yaptırması ve HIV ile yaşayan bireylerin tedaviye erişimlerinin kolaylaştırılmasıdır.”

5 hekim derneği

‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’nu oluşturan dernekler: HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) ile AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği’nden (ACYBHD).
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar