Başkalarının derdini kendilerine iş edindiler

Son yıllarda yardıma ihtiyacı olanlar mı artıyor, yoksa sesleri daha mı çok duyuluyor orası net değil. Ama net bildiğimiz şu, ülkenin her yerinde yardıma muhtaç birileri mevcut

İhtiyaç sahibiyle bağışçıyı bir araya getirmek başlı başına bir iş. Ülkemizde bunu hakkıyla yapan birçok oluşum var. Kurdukları köprülerle, Türkiye’yi iyilikte buluşturuyorlar.

Haluk Levent (AHBAP Başkanı): AHBAP’ta paraya dokunmak kesin ihraç sebebi

Anketlerde Türkiye’nin en güvenilir ismi çıkan Haluk Levent, AHBAP’ın yani Anadolu Halk ve Barış Platformu’nun temellerini dört yıl önce attı. “Ülkenin hali ortada. Birbirine tahammül edemeyen topluluklar, sosyal medyaya bir çocuk fotoğrafı koyup insanların iyi niyetleriyle oynayanlar, sokak hayvanlarını görmezden gelenler, şiddet gören kadınlar için her şeyi yetkililere bırakanlara bakınca ‘Bir şey yapmalı’ düşüncesi ortaya çıktı. ‘Takipçilerimden oluşan bir topluluk kurabilir miyiz?’ dedim. AHBAP, Z kuşağından yani 17-24 yaş arası gençlerden oluşan bir sivil toplum kuruluşu. Ancak bir öğretmen de bir esnaf da AHBAP’a üye olabiliyor.” 
Kelebek hastalığıyla mücadele eden 11 yaşındaki Elfida Gündüz, hazırladığı tiyatro oyununu sergilerken de Haluk Levent oradaydı. Küçük hayranını yalnız bırakmadı, “Elfida” şarkısını da birlikte seslendirdiler
Levent, AHBAP’ın kısa sürede bu kadar güven kazanmasını derneğin şeffaflığına bağlıyor. “Ezberleri bozduk. Yardımlar önce derneklere gelir, şu çocuklar şu hayvanlar için kullanılır derler. Siz görmezsiniz. AHBAP’ta yüzde 99 oranında yardımlar bize gelmez. Sadece çocuklar için burs ve gıda kolilerinde bizim dahlimiz var. İnsanlar bu konuda çok acı çekmiş ve kandırılmış oldukları için yıllarca yardım yapmadılar. AHBAP’ın şeffaflığı sayesinde yardımların nereye gideceğini biliyorlar. Dört yılda bu güven katlandı ve AHBAP’ı en güvenilir kurum ve beni de en güvenilir sanatçı seçtiler. Bir AHBAP, para alamaz, eşya alıp götüremez. Bu kesin ihraç sebebidir. Biz paraya ve eşyaya asla dokunmayız.” 

Her şehirde ekip

AHBAP’ın 528 bin takipçisinin her birinin fahri dernek gönüllüsü olduğunu da söyleyen Levent, Türkiye genelinde 30-50 bin civarında aktif üyelerinin olduğunu belirtiyor. “Yönetim ekipleri, şehirlerde çalışan gönüllüleri koordine ediyor. Her şehrin 6 kişilik çalışma grubu ve gönüllüler var. Herhangi bir şehirde bir proje başlayacaksa, bunları koordine eden 200 kişilik bir ekip var. Bir yardım yapılacaksa, gençler rapor düzenliyor. Bu raporlar bize geliyor. Aileyle ve bağış yapanlarla en son ben görüşüyorum.“ 4 bin 200 sorunu çözdüklerini söyleyen Levent, ailelere 20-30 bin TL yardım yapıldığını, 150 bin gıda kolisi ulaştırıldığını belirtiyor.  Bağışçıların sosyal medya hesaplarından kendilerine ulaşabileceklerini söyleyen Levent siyasi görüş ayrımı olmadan isteyen herkesin yardım edebileceğini vurguluyor. Tek istisnası var: “Toplumda şiddeti meşrulaştıranlardan yardım almayız.” Levent’in aklında daha pek çok proje var. En önemsediği, otizmli çocuklar için bir okul. “Bir kişiyi kurtarmak güzel ama daha çok insana ulaşabilir miyiz diye düşünüyoruz. Kendi hayalim var. Otizm farkındalığında çok daha aktif rol alacağız. Bir okul yaptırmak istiyorum. Bu okullarda eğitim 7 bin TL’den başlıyor. Kendi döner sermayesi olan, küçük bağışlarla açmayı planladığımız bir okul hayalimiz var.”

Kudret Armağan (Eğitim Gönüllüsü/MOTİBÜS): Eğitimi dört duvar arasından çıkardım

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yönetim Organizasyon Bölüm Başkanı Kudret Armağan  “Beş yıllık hayalimdi“ dediği MOTİBÜS yani Motivasyon Otobüsü'yle köy okullarını geziyor. Ziyaret ettiği yerlerde çocuklara eğitimler veriyor.  MOTİBÜS’ü hayata geçirirken etkilendiği cümle "Sahip olduğumuz en büyük varlığımız, yokluğumuz" cümlesi olmuş. “Ben köyde doğdum büyüdüm. Oradaki Kudret Armağan’ın gözleriyle bu projeyi yürütüyorum. ‘Daha fazla insanın hayatına dokunmam lazım' dedim. 15 yılda on binlerce eğitim verdim. Eğitimi dört duvar arasından çıkarıp, farklı yerlerde de verileceğini göstermiş oldum“ diyor.  Armağan, MOTİBÜS’te çocuklara sözlü iletişim, beden dili, beyin egzersizleriyle ilgili eğitimler veriyor.

Hacer Foggo

Hacer Foggo (Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu): Bebeğine hazır çorba içiren var

Derin Yoksulluk Ağı, sabit geliri ve sosyal güvencesi olmayanlara yardım ediyor. Kurucusu Hacer Foggo “Gıda kolileri gönderiyoruz. Çocuklara tablet aldık. Soba aldık. Bebek bezi ve mama gönderdik. Faturalar, kiralar ödendi” diyor. Bazı ailelerin bebek bezini taneyle aldığını anlatan Foggo, şöyle devam ediyor: “100 gram şeker alan var; veresiye defterleri kabarık. Çocukların çoğu ev geçindiriyor.Aileler yokluktan bebeklerine mamayı bıraktırmaya çalışıyorlar. Bebeğine hazır çorba içirenler var.”
Berna Alakuştekin

Berna Alakuştekin (Toplum gönüllüsü): ‘Fazlalık kitap’tan 12 kütüphaneye

İzmir Foça’da yaşayan Berna Alakuştekin, 2.5 yılda 12 okula 12 kütüphane yapılmasını sağlamış. Hedefinin başta Ege’deki köy okulları olduğunu söyleyen Alakuştekin, talepler nedeniyle projenin büyüdüğünü söylüyor. “Eldeki fazlalık kitaplarla başladım. Sonra adresime kitaplar geldi. Menderes, Menemen, Aliağa Horozgediği, Diyarbakır derken şimdiden 12 kütüphaneye ulaştık."
Ahmet Türker

Ahmet Türker (Çorbada Tuzun Olsun Derneği Başkanı): Amacımız evsiz sayısını azaltmak

Temel amaç, sokakta yaşayanları topluma kazandırmak. Bunun için beş aşamalı bir yol izleniyor. Gönüllülerin tespit ettiği evsizlere kimlik çıkartılıyor, tedavileri yaptırılıyor. Yaşlıysa bakımevine, ailesiyle barışmak istiyorsa evine yerleştiriliyor. İş bulunuyor, psikososyal destek veriliyor. Derneğin başkanı Ahmet Türker, tüm bu aşamalardan sonraki takibin işin önemli kısmı olduğunu söylüyor.  "Sosyal izleme yaptığımız kişi sayısı 750. Pandemi öncesinde ayda 50-100 kişi topluma kazandırılıyordu. Son 6 ayda ise, bu rakam ortalama 3 kişi.” 
Veysel Özaraz

Veysel Özaraz (Her Çocuk Bir Umuttur Derneği Başkanı): Para yollamak kolay gelip dokunsunlar

2014’te Van’da kurulan Her Çocuk Umuttur Derneği’nin başkanı Veysel Özaraz, yardımları bizzat yerine ulaştırıyor. “Doğu Anadolu’da iki okul yaptık. İstanbullu bir destekçimiz karşıladı. 50 çocuk eğitim görüyor. O çocuklar o güne kadar eğitimle tanışmamışlardı.”  Otomobil tekerleğinden ayakkabısı olan çocuklar gördüğünü söyleyen Özaraz “Gelen bağışçılar oldu. Çocukların saçlarını okşadılar. O kadar mutlu etti ki onları. Önemli olan da bu. Dokunacaksın, para yollamak kolay” diyor.
Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Sevgili Narin, bizleri affet, seni yaşatamadık Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı