Konserlerden ve tiyatrodan sonra sergileri de evden izlemeye alıştık. Tam kapanma döneminde çevrimiçi turlar devam ediyor
Kahraman Çayırlı
İstanbul Modern: Sanatçı ve Zamanı ile Şimdinin Peşinde koleksiyon sergileri ve Lütfi Özkök: Portreler adlı fotoğraf sergisi sanal turlarıyla izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. Müzenin YouTube kanalında ise küratör ve müze eğitmenlerinin anlatımlarıyla yapıt ve sanatçı tanıtım videoları yayınlanıyor. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi: Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç başlıklı çevrimiçi sergide atık üzerinden dünya ile kurulan ilişkide sorumluluk bilincinin nasıl potansiyeller barındırabileceği araştırılıyor. Sergi, dördü yeni üretilmiş toplam altı eserin fotoğrafik belgeleri, sanatçıların yapıtlarının arka planını anlattıkları yazılı röportajlar ve atölyelerinde yapılan video röportajlar eşliğinde gerçekleşiyor. Pera Müzesi: Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyon sergileri ve süreli sergiler 3 boyutlu olarak çevrimiçi ziyaret edilebiliyor. Pera Öğrenme Programları’nın Zevk Meselesi sergisine paralel “Zevkler ve Renkler” programı ve Etel Adnan: İmkânsız Eve Dönüş sergisinin yanı sıra geçmiş sergilerin sanatçılarına dair belgeseller izlenebiliyor. Sakıp Sabancı Müzesi:SSM’nin geçmiş dönemlerde ev sahipliği yaptığı Picasso, Dali, Monet, Miro, Zero, Efsane İstanbul sergileri çevrimiçi olarak ziyaret edilebiliyor. Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi, Ölümünün 500. Yılında Şeyh Hamdullah sergisi ve Abidin Dino Arşivi’nden sanatçıya ait sahne çizimleri, sanatçının hayatı hakkında bilgi veren metin ve fotoğraflar Google Arts & Culture’da izlenebiliyor. Yapı Kredi Sanat:Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz sergisi dijital olarak ziyaret edilebiliyor. Sergi, 1911-2006 yılları arasında yaşamış İstanbullu tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın kişisel çabalarıyla oluşturduğu tiyatro arşivinden yola çıkarak, toplumsal bellek, kimlik ve mekân bağlamında Türkiye’nin tiyatro tarihine odaklanıyor. Borusan Contemporary:Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği Düş Suda sergisi, çevrimiçi olarak devam ediyor. Türk Edebiyatı’nın güçlü kalemi Edip Cansever’e bir saygı duruşu niteliği taşıyan sergi, şairin 1970’te kaleme aldığı, aynı isimli şiirden yola çıkıyor ve koleksiyona yeni bir okuma önerisi getiriyor. Arter: Arter’in çevrimiçi rehberli turları, sanat etrafında düşünmeye ve yapıtları, kendi hayat deneyimleriyle ilişkilendirerek yorumlamaya teşvik ediyor. Mayıs ayı boyunca her pazartesi (17, 24 ve 31 Mayıs 2021) 19:00–20:00 saatleri arasında düzenlenen çevrimiçi rehberli turlarda Arter’in sergi rehberleri, farklı temalar etrafında bir araya getirdikleri eser seçkilerini katılımcıların yorumuna açıyor.
Dünyanın büyük müzeleri sergileri evinize getiriyor
Louvre Müzesi’nde Mona Lisa’nın sanal gerçeklik deneyimine (Mona Lisa: Beyond the Glass projesi), Petite Galerie’de Delacroix, Rembrandt, Tintoret vd sanatçıların yapıtlarına; sanatçıların hareketi temsil etmek için farklı malzeme ve teknikleri nasıl kullandıklarına ve dansa yakından bakan; dünyanın dört bir yanındaki illüstratörlerin, heykeltıraşların, ressamların, kuklacıların, film yapımcılarının ve müzisyenlerin mitlerden nasıl ilham aldıklarını, onlara nasıl biçim ve hayat verdiklerini inceleyen sanal turlara katılabilirsiniz. Tate Müzesi’nde 18 Mayıs saat 20.00-21.15 arasında Tate Collective Producers Oturumlarına 15-25 yaş arası sanatsever gençler katılabilir. Yeni bir podcast’in birlikte tasarlanacağı 18 Mayıs’taki projenin üst başlığı, Personal Perspectives. Londra National Gallery’de erken dönem Rönesans tabloları için Sainsbury Wing’den Gossaert’in başyapıtı Adoration’a; 2.600’den fazla tabloyu içeren sanal tura katılabilirsiniz. New York Met: Met 360° projesiyle, ödüllü altı kısa video serisi aracılığıyla Met’in sanatını ve mimarisini anlatıyor. MoMA: Beirut at a Crossroads, Surrealist Women gibi sergilerin yanı sıra Faith Ringgold’un yapıtlarına ulaştığımız bir yan-sergi, ayrıca sanatçı ve küratör söyleşileri de yer alıyor.