Bu yaz “Sanat ile var olmak ve fark yaratmak” isteyen lüks yaşam projeleri, Bodrum’da bir araya geldi
Son yıllarda yaz aylarını İstanbul’un bir semti olarak geçiren Bodrum’a bu yakıştırma biraz az geliyor artık. Yeni yaşam alanları, lüks konusunda dünyadan Ibiza, Monaco, Tulum ya da Cannes gibi tatil destinasyonları ile yarışıyor. Bu noktada “sanat ile var olmak ve fark yaratmak” giderek daha sık başvurulan bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bitmek üzere olan bu yaz İstanbul’un galerileri ve sanat dünyası Bodrum Loft, Maçakızı, Mandarin Oriental, Kaplankaya, Mgallery, Bodrum Bodrum gibi mekanlarındaydılar. İstanbul 74, Pilevneli, Sevil Dolmacı Art Gallery, Dirimart, Merkür gibi galerilerin Bodrum sergileri eylülde de açık. İlk durağımız Bodrum Loft. Mekanın içinde Sevil Dolmacı Art Gallery tarafından hayata geçirilen açık hava heykel parkı Loft Art Sculptville, çok konuşulan projelerden. Eylül sonuna kadar görülebilecek sergide 11 sanatçıya ait enstalasyon, heykel ve neon işlerden oluşan 22 farklı eser geniş mekanın farklı noktalarına yerleştirilmiş. Gelenler isterlerse QR kodları ile rotaya bağlanıp kendileri dolaşabiliyor, isterlerse rehber eşliğinde keşfe çıkabiliyorlar. Güney Koreli heykeltıraş Seo Young Deok’un Londra’da Mayfair Sculpture Trail ve Capri şehrinin surları gibi birçok ülkenin kamusal alanında sergilenen Meditation serisi dikkat çekici. Metallerden oluşan heykeller mekanın farklı yerlerinde meditasyon yapıyorlar. Genco Gülan’ın “Yunan heykelleri günümüzde yapılsaydı ortaya neler çıkardı?” sorusundan yola çıkarak ürettiği Bayan Kararsız, Oxford ve Hediye eserleri geçmişe gönderme yapan çalışmalar. Dev boyutu ve parıltılı rengiyle Yasin Uysallar’ın tek boynuzlu kafası Sous la Mer, Kolombiyalı sanatçı Rafael Gomezbarros’un Londra Saatchi Gallery’de uzun süreli sergilenen karınca enstalasyonları House Taken etkileyici işlerden. “Bu proje bir başlangıçtı ama devamı olacak” diyor Sevil Dolmacı: “Bodrum dünyanın pek çok önemli tatil merkezi gibi sanat ile adından söz ettirmeye çoktan hazırdı. Gelecek yılın bu yıldan iyi olacağına inanıyorum.”
“Değişim var ama son yok”
Haluk Akakçe resimleri ve rölyefleri Yalnız Değilsin/ You are not Alone sergisi ile 5 Eylül’e kadar Bodrum Zai’de.Dört yıl önce New York’tan İstanbul’a taşınan ve bu yazı da Bodrum’a geçiren sanatçının pandemi döneminde ürettiği eserlerden oluşan Yalnız Değilsin/ You are not alone sergisine ilgi yoğun. Resimlerin çoğu kısa sürede satılmış bile. Alıcılar arasında oldukça medyatik isimler de var. Eserlerin çoğu renkleri ve figürleriyle izleyenlerin yüzünde bir gülümsemeye neden oluyor. Biraz derinden incelendiğinde ise alttaki acılarla ve mesajlarla karşılaşıyor sanatseverler. Akakçe, “Benim resimlerim genelde kendi çevremdeki insanlardan etkilenerek ortaya çıkıyor. Görüntüler fantastik olduğu için bunu ilk bakışta fark etmeyebilirsiniz ama böyle” diye bir ön bilgi veriyor sergiyi gezeceklere. Tuvaller, rölyefler ve rölyef üstü boyamalarla rengarenk bir sergi bu. Ayrıca her bir eserde tarihlerle, kelimelerle ve cümlelerle mesajlar var. Mesajlar da çok net: “Son diye bir şey yok. Ama değişim her zaman var. Hem de kontrol edilemez bir şekilde. Bu arada bunlar bir tek senin başına gelmiyor. Yalnız değilsin!” Sanatçıya bunları söyleten şey muhakkak ki geçen yıl art arda yaşadığı kayıplar. “Hayatımın yaşama nedenleri” dediği annesi ve köpeğini iki aylık bir arayla kaybetmiş Akakçe. Ama bir şekilde hayat devam etmiş. New York, İstanbul, İzmir Club Mary derken Bodrum. Daha önce işlerini metropollerde sergileyen Akakçe ile Bodrum ilişkisi “doğru zaman doğru mekan” olarak tanımlanabilir. Hong Kong sergisine hazırlandığı bir dönemde pandemi başlayınca elinde biriken eserleri önce İzmir Club Mary’de sergilemiş. Sonra bu sergi vesilesiyle tanıştığı yeni insanlar yolunu Bodrum’a getirmiş.
Görmeden dönmeyin
Kilim-bilim buluşması Belkıs Balpınar’ın kilimleri Miuccia Prada, Amerikan Eski Başkan Yardımcısı Al Gore, World Bank gibi özel ve müze koleksiyonlarında yer alıyor. Bodrum açık hava sergisi Maçakızı Otel’de. Eserler o kadar yoğun ilgi gördü ki serginin tarihi uzatıldı. Ayrıca sergiyi online gezmek de mümkün. (6 Eylül’e kadar) İkişer haftalık sergiler Restoranda sergi konsepti Bodrum’a yakışan bir fikir. Bir gastronomi projesi olan Ritmo Zeytino, sadece haftada üç gün açık. Dirimart da mekanın ritmine uyum sağlayarak misafirlere her biri ikişer haftalık sergiler sunuyor. Cihan Öncü’nün Rüyalar ve Sapmalar başlıklı sergisi şimdilerde mekanda devam ediyor. (18 Eylül’e kadar, haftada üç gün) Kuşaklardan oluşan senfoni BodrumBodrum Kıyı Evleri’nin içinde yer alan BodrumBodrum Art Gallery’de devam eden Music To My Eyes sergi MERKUR ve Pi Artworks iş birliğiyle gerçekleştirilen bir sergi. 22 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, ismini “müzikal bir senfoninin notaları gibi farklı kuşaktan sanatçılara yer vermesi”nden alıyor. (5 Eylül’e kadar) Rastlantılar üzerine resimler Pilevneli, Bodrum’un iki noktada yer alıyor. Efsun Erkılıç’ın ilk kişisel sergisi Renklerin Tefekkürü Mandarin Oriental’da. Kaplankaya Clubhouse’da Almanya’nın önemli galerilerinden KÖNİG ile iş birliğiyle hazırlanan özel seçkide 30 sanatçının eserleri görülebiliyor. (30 Eylül’e kadar)Lorenzo Quinn’den iki heykel MGallery’de pek çok farklı sanatçının eserleri yaşam alanlarının içine yerleştirilmiş durumda. Bu sanatçılar arasında Ahmet Güneştekin, Ömer Uluç, Philippe Pasque, Richard Orlinski, Yiğit Yazıcı var. İtalyan heykeltıraş Lorenzo Quinn’un koleksiyona özel yapacağı iki eser de ekimde sergilenecek. (Eylül ve ekim boyunca)