CHP'li Yavuzyılmaz'dan bakanlığa teleferik yanıtı: Şirketin sertifikası onaylanmasaydı Türkiye'de iş yapamazdı

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, teleferik kazasıyla ilgili bakanlığın açıklamasına yanıt verdi. Teleferiğin bakımını yapan şirketin sertifikasının bakanlık onaylı olduğu iddiasını yineleyen Yavuzyılmaz, "Bakanlığın onaylamadığı bir iş veya sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz" ifadelerini kullandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Antalya'daki teleferik kazasıyla ilgili kendisinin yaptığı açıklamaları yalanlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yanıt verdi. Yavuzyılmaz, teleferiğin bakım onarımını yapan şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını ve sertifikalandırıldığını savunmuştu. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, "Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir" denilmişti. 

Bakanlığın paylaşımı üzerine yeni bir açıklama yapan Yavuzyılmaz şu ifadeleri kullandı: "Bizim elimizde bu şirketin yurt dışından aldığı ve Türkiye'de geçerli olan sertifikasyon belgesi var. Tesisteki bakım onarımını yaptığı çeşitli ürünlerle ilgili. Sanayi Bakanlığı o sertifikasyonu kabul ediyor. Kendisi ayrıca bir sertifika çıkarmıyor zaten. Belirli Türk standart var. Diyor ki Sanayi Bakanlığı, 'ben bu standartları kabul ediyorum' Yurt dışından alınan o sertifika da bu standardın içine giriyor. Sanayi Bakanlığı toptan kabul etmiş oluyor. Sanayi Bakanlığı'nın onaylamadığı bir iş veya sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz zaten."

Yavuzyılmaz, teleferiğin bakın onarımını yapan şirket hakkında ise şu bilgileri paylaştı: "Şirket zaten AK Parti döneminden kalma bir şirket. 2012'de bir ihale yapılıyor. İşi şirket alıyor. Daha sonra şirket batıyor. Sonra 2015-2016 yıllarında tamamlama ihalesi yapılıyor. Bu şirketin ortaklarından bir tanesi başka bir şirket adı altında işi alıyor. Sonra 2017 yılında burası faaliyete açılıyor. O ortaklardan bir tanesi de bir şirket kuruyor. O şirketle birlikte bakım onarım işini alıyor AK Parti döneminde. Sonra kendi yaptıkları iş olduğu için onlar aynı bakım onarıma ihale ediyorlar yıllar içinde. İşin genel örgüsü bu aslında. Sanayi Bakanlığı da 'Burada benim sorumluluğum yoktur' diyerek, yani daha doğrusu buradaki gözaltı gibi uygulamaya yönelik olacak bir sorumluluğu kabul etmemek için orada bıçak gibi konuyu kesiyor. Halbuki bu gibi tesisleri Sanayi İl Müdürlüğü'nün belirli periyotlarda denetlemesi gerekiyor. Uygun mu, yeterliliği var mı gibi. Örneğin asansör şirketleri gibi. Herhangi bir şirket 'ben asansörün bakım onarımını yapıyorum' diyebilir mi? Diyemez. Bir şekilde meslek odası da olsa normal şirket de olsa ilgili bakanlığın mevzuatı çerçevesinde izin verdiği şirketler yapabilir. Bu teleferik gibi sistemlerde aynı. Zaten kurulurken de öyle kuruluyorlar."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ayrıca Antalya'daki tesiste 16 Haziran 2023 tarihinde bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetimin tutanağını paylaştı. Söz konusu belgede, yapılan kontroller sonucu firmanın faaliyetlerini sürdürmesinin uygun bulunduğu belirtiliyor. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi