Geçmişin hafızası dile geliyor
Diyarbakır’da Ahmet Güneştekin’in Hafıza Odası ile Bursa’da Zamansızlık Şarkısı… İki sergi de geçmişin hafızasını sorguluyor
Ahmet Güneştekin’in PİLEVNELİ tarafından, Diyarbakır Keçi Burcu’nda açılan ve 31 Aralık’a dek izlenebilecek Hafıza Odası isimli sergisi, sanatçının nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor. Hafıza Odası, sanatsal hatırla(t)ma biçimlerini araştırıyor ve başka türlü sesi hiç duyulmadan kalacak, tamamen unutulacak olanların silinmiş seslerini duyulur kılma yollarını gösteriyor. Sanatçının nesne yerleştirmelerinden ve videolarından oluşan Hafıza Odası’nda bu eserler sessizlikleri ve eşsizlikleri, görülmemişlikleriyle bir yokluğa tanıklık ediyor, bu yokluktan ortaya çıkan tarihi anlatıyor ve yokluğun, noksanlığın, inatçı bekleyişiyle bugünün peşini kovalamasını, hatırlanıp anlatılmadıkça bu hafıza alanına talip olmaktan vazgeçmeyeceğini daima hatırlatma görevi yapıyor. Sanatçının mitolojiyi ve ikonografik unsurları kullanarak yeni bir anlatı olanağı oluşturduğu boyutlu çalışmaları, heykelleri ve kırkyamaları da sergilenecek işler arasında yer alıyor.
- Hafıza Odası, PİLEVNELİ | Keçi Burcu, Diyarbakır’da 31 Aralık 2021 tarihine kadar sürecek.
Duvarlarda yankılanan ‘Zamansızlık Şarkısı’
Bursa’nın yeni kültür ve sanat merkezi Zindankapı içerisindeki Güncel Sanat Galerisi, ilk sergisi Zamansızlık Şarkısı ile kapılarını ziyarete açtı. Derya Yücel’in küratörlüğünde, Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Gülçin Aksoy, Işıl Çelik, Meliha Sözeri, Nezaket Ekici, Osman Dinç, Şefik Özcan, Vahit Tuna ve Yaşam Şaşmazer’in katılımıyla gerçekleşen sergi 17 Ocak 2022’ye kadar ziyarete açık. Serginin küratörü Derya Yücel; serginin çerçevesini ise şu şekilde açıklıyor: “Geçmişin hafızasını taşıyan, bu hafızadan ise şimdiye dair bir anlam yaratan ve bu anlamı sanat aracılığıyla geleceğe aktarmaya başlayacak olan Bursa Zindankapı, ‘zamansızlık’ kavramına bir çerçeve sunmakta. Zindankapı’ya adını veren 7m2’lik altı zindan ile kule giriş ve zindancı odalarının mekân olarak kullanıldığı Zamansızlık Şarkısı, günümüz sanatçılarının zaman kavramını nasıl algıladıkları, geçmiş ile gelecek arasında yaşanan şimdileri ortaya koyma biçimleri, kendi iç zamanları ile başkalarının zamanları arasındaki bağı sorgulama şekilleri, zamanın sürekliği içinde insanın durağanlığının biçimi gibi birçok katmanı aralayacakları disiplinler arası yapıtları bir araya getiriyor.”- Zamansızlık Şarkısı’nı 17 Ocak 2022 tarihine kadar Bursa, Zindankapı Güncel Sanat Galerisi’nde ziyaret edebilirsiniz.