Daha önce dünyada yapılmamış 10 dakikada market ürünleri teslimat modeli fikri ile kurulan teknolojik girişim Getir, geçtiğimiz Ocak ayında ikinci yatırım turunu 128 milyon dolarla tamamlamıştı. Yalnızca iki ay içinde üçüncü turu da tamamlayan Getir, yerli ve yabancı fonlardan 300 milyon dolar değerinde yeni yatırım alarak değerlemesini 2.6 milyar dolara çıkardı. Getir, 5.5 yıl kadar kısa bir sürede Unicorn olan ilk Türk şirketi oldu. Teknoloji alanında kurulan ve değeri 1 milyar dolara ulaşan start-up’lara “Unicorn” deniliyor.
2 ayda 2 yatırım turu tamamlandı
İki ay içinde iki tur tamamlayan Getir’de üçüncü turun liderliğini yeni yatırımcılardan Silikon Vadisi merkezli Sequoia Capital ve mevcut fonlardan New York merkezli Tiger Global üstlendi. Daha önceki tura katılan 8 fondan 7 tanesi de bu son tura katıldılar. Getir Kurucusu Nazım Salur, yeni yatırımın ardından yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: Dünyada ilk kez ortalama 10 dakikada market ürünleri teslimat modelini Getir ile 2015 yılında başlattık. İş modelimize olan yoğun ilgi nedeniyle geçtiğimiz turun üzerinden henüz 2 ay geçmeden bir tur daha yatırım alma imkanı doğdu. Biz de bunu değerlendirerek 300 milyon dolarlık yeni kaynak yaratarak yurt dışı pazarlarda daha hızlı büyümeye odaklanacağız. Aldığımız bu yatırımla 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaşarak Türkiye’nin Unicorn’u olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki aylarda Almanya, Fransa ve Hollanda’da da Getir operasyonlarını başlatacağız. Pandeminin kontrol altına alınmasını takiben Brezilya’da da bu iki heceli Türkçe kelimeyi sevdirmeyi arzuluyoruz. Getir’in Unicorn olmasında en önemli katkıyı veren bayilerimizin saha çalışanları olan kurye ve depo görevlilerine kıdeme dayalı olarak dağıtılmak üzere, 25 milyon TL’yi bayilerimiz kanalıyla paylaşacağımızı da belirtmek isterim.
Çok önemli ortak
Son yatırım turunda Getir’e ortak olan Sequoia Capital, dünyanın en önemli risk sermayesi şirketlerinden biri. Don Valentine tarafından 1972’de kurulan şirketin aralarında Michael Moritz’in de bulunduğu 10 ortağı var. ABD, Çin, Hindistan ve İsrail’de ofisleri bulunan Sequoia Capital; Cisco Systems, Oracle, Apple, YouTube, Nvidia ve Google’a kuruluş veya ilerleme aşamasında yatırım yaparak bu şirketlerin büyümesine katkı sağladı. Bu yatırımlardan astronomik karlar eden Sequoia Capital, Silikon Vadisi’nin en seçkin risk sermayesi şirketleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.