Haftanın kültür-sanat önerileri (23-29 Temmuz)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 23-29 Temmuz haftasının önerileri…

Polisiye

Kaybolan Oyuncak Dükkanı Edmund CrispinYapı Kredi Yayınları 224 Sayfa Usta polisiye yazarı Edmund Crispin’in klasikleşmiş dedektifi Gervase Fen’in en ünlü macerası olan Kaybolan Oyuncak Dükkânı, hem türün meraklıları hem de 20. yüzyıl İngilteresi’nde eşsiz bir maceraya atılmak isteyen okurlar için kaçırılmaması gereken bir fırsat. Şair Richard Cadogan tatil için gittiği Oxford’da kendini karmaşık olayların içinde bulur. Gece geç saatte şehre varan Cadogan, bir oyuncak dükkânının kapısının açık olduğunu fark eder. İçeride hırsızları bulacağını düşünerek dükkâna girer ama yaşlı bir kadının cesediyle karşılaşır. Ancak sabah ortada ne oyuncak dükkânı vardır ne de bir kadın cesedi!  Sosyal Medya/ Ekonomi Instagram Girişimciliği - Instagram’dan Para Kazanma Sanatı Oğuzhan Saruhan Destek Yayınları / 256 Sayfa Instagram’ın dünya çapında çılgınlar gibi kullanılması pazarlamadan kişisel markalaşmaya her şeyi yıkıcı bir şekilde değiştirdi ve dönüştürdü. Bugün kişisel girişiminizi büyütmek, çok daha kalabalık kitlelere ulaştırmak istiyorsanız etkili bir Instagram performansı sergilemek ‘mecburiyetindesiniz’ adeta. Sosyal medya danışmanı ve yazar Oğuzhan Saruhan, ‘Instagram’da nasıl A’dan Z’ye etkili bir performans gösterebiliriz, emeğimizi dijitalleşen dünyada nasıl paraya çevirebiliriz, Instagram’ı ne kadar doğru kullanıyoruz?’ gibi soruların cevaplarını bu kitapta veriyor.

Edebiyat

Ölüler Kıraathanesi Fatih Gezer Everest Yayınları 336 Sayfa İstanbul’un meşhur ve meşum bir mahallesinde, bir poker masasında son bulan sekiz hayat… Ölüler Kıraathanesi’nde hikaye bol yalanlı oyunun ve mekanın dışına çıkıyor, itimat edilmez bir ışığın aydınlattığı gecede okuru göz göz evler, acımıza bigane sokaklar, geçmiş zamanlar ve kaygılı hayatlar içinde ustalıkla gezidirip nihayetinde yeni bir günün ümitvar aydınlığına çıkarıyor… Çarpıcı kurgusu, yaşayan karakterleri ve yetkin kalemiyle lezzetli bir ilk roman. Zülfü Livaneli de kitaba dair “Fatih Gezer’in romanı gerçekten ilginç ve özgün” diyor. Dünyanın Sakin Kayıtsızlığı Peter Stamm Çeviren: Ogün Duman Nebula Kitap / 146 Sayfa Orta yaşlı bir yazar olan Christoph’un, genç bir oyuncu olan Lena’ya anlatmak istediği bir hikâyesi vardır. Uzun bir zaman önce Lena gibi genç bir oyuncu olan Magdelena ile bir aşk yaşamıştır. Lena ise Chris adında bir yazarla birliktedir. İkili derin bir sohbete daldıkça ilişkilerinin yankılar, benzerlikler ve tesadüf denemeyecek tesadüflerle dolu olduğu anlaşılır. Peter Stamm, kahramanlarının yürüyüşüne ayak uyduracak bir ritimle akıp giden bu romanda, sadeliğinden ödün vermeyen bir dille karmaşık ve derin sorular etrafında dönen incelikli bir hikâye anlatmayı başarıyor ve yine ustalığını konuşturuyor.

En çok satanlar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, Trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur.  1 Balıkçı ve Oğlu Zülfü Livaneli İnkılap Kitabevi 2 Kayıp Tanrılar Ülkesi Ahmet Ümit Yapı Kredi Yayınları   3 Seyir Piraye Mona Kitap   4 Yaşamak Sakinlik İster Özgür Bacaksız Destek Yayınları  5 Söylenmemiş Sözler İclal Aydın Artemis Yayınları 6 Hazan Ayşe Kulin Everest Yayınları 7 Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin Doğan Cüceloğlu Kronik Kitap 8 Hayat Kaybettiğin Yerden Başlar Miraç Çağrı Aktaş  İndigo Kitap 9 Veba Geceleri Orhan Pamuk Yapı Kredi  10 Seninle Başlamadı Mark Wolynn Sola Unitas

The New York Times Çok Satanlar Listesi

Kurgu edebiyat 1 The Paper Palace, Miranda Cowley Heller, Riverhead 2 Nine Lives Danielle Steel Delacorte  3 Falling T.J. Newman Avid Reader 4The Last Thing He Told Me, Laura Dave Simon & Schuster 5 People We Meet  On Vacation, Emily Henry Berkley Kurgu dışı 1 How I Saved The World, Jesse Watters, Broadside 2 This is Your Mind On Plants Michael Pollan  Penguin Press 3 The Body Keeps The Score Bessel van der Kolk  Penguin 4 Trejo Danny Trejo & Donal Logue, Atria 5 Killing The Mob Bill O’Reilly & Martin Dugard St. Martin’s

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar 1- Durand Jones & A.F. / “The Way That I Do” 2- Vince Staples / “TAKING TRIPS” 3- Tinashe / “Bouncin” 4- Yves Tumor / “Crushed Velvet” 5- Charlie Worsham / “Sugarcane” 6- Clairo / “Amoeba” 7- Manic Street Preachers / “Secret He Had Missed” 8- Hovvdy/ “True Love” 8- Indigo De Souza / “Kill Me” 10- Iron Maiden / “The Writing On The Wall”

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar… 1- Nova Norda / “Doya Doya” 2- Nil Karaibrahimgil / “Diskotek” 3- Gökçe Güzel / “Güneş” 4- Deniz Kırcı / “Spring” 5- Gripin / “Belki Çok Da Şey Yapmamak Lazım” 6- Kaset / “Yeniden Başlarım” 7- Açık Hava Diskosu / “Soluklan” 8- Demirhan Baylan & Cengiz Baysal / “Pandora” 9- Hazi / “Oy Asiye” 10- Banu Kanıbelli / “Savruk”

Japonya'dan şarkılar

Bu hafta 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın başlamasının sevinciyle… 1- Kyu Sakamoto / “Sukiyaki” 2- Hibari Misora / “Ringo Oiwake” 3- Yosui Inoue / “Pi Po Pa” 4- Shinichi Mori / “Minota Machi Blues” 5- Yuta Orisaka / “You & Night & Whisky” 6- Hachiro Kasuga / “Akai Ranpu no Shuuressha” 7- Ryuichi Sakamoto / “Rain” 8- Sunny Day Service /” Setsuna” 9- Michiya Mihashi / “Aishuu Ressha” 10- Cornelius / “Drop”
Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz ETIAS uygulamasından Türkiye etkilenmeyecek İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı