Hakan Fidan: Rusya ve İran'la konuşarak Suriye'deki sürecin kansız ilerlemesinin yolunu açtık
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan süreçte Rus ve İranlı yetkililerle yürütülen görüşmeler sonucu iktidar değişiminin kansız gerçekleşmesinin yolunu açtıklarını söyledi
Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Türkiye'nin Rusya ve İran'la yaptığı görüşmelerin, Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesiyle sonuçlanan sürecin kansız şekilde gerçekleşmesinin yolunu açtığını söyledi. NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Fidan, HTŞ öncülüğündeki grupların başkent Şam'a girdiği ve Esad'ın ülkeyi terk ettiği güne gelene dek yaşananları anlattı.
Rejimin iki üç yıldır çok zayıf olduğunu vurgulayan Fidan, bu süreçte en hayati konunun, Rusya ve İran'ın denkleme girmemesini sağlamak olduğunu söyledi. Bir noktadan sonra iki ülkenin de Esad'a desteği sürdürmenin anlamsız olduğunu fark ettiğini belirten Dışişleri Bakanı, "Önce İran Dışişleri Bakanı geldi sonra Doha’da hem Ruslarla hem İranlılarla bir araya geldik. Bazı konuları konuştuk, bu gerçeği konuşmak istemiyorum ama bu noktadan sonra artık telefon ettiler ve o akşam da Esad gitti. Minimum can kaybı olması için 2 önemli önemli aktör ile görüşmeler sürdürerek bunun kansız bir şekilde olmasının yolunu açtık" dedi.
"YPG tanımazlar bunlar, başka güç de tanımazlar"
Fidan, Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) önceden hakimiyet altında tuttuğu alanlarda 5 milyon Suriyeliyi yönettiğini dile getirerek, "Sadece İdlib'de 4 milyon Suriyeli kardeşimiz vardı. 4 milyon Suriyeliye geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde belediyecilik hizmetleri, eğitim hizmetleri, temel hizmetler, ulaşım gibi birçok konuda hizmet verme konusunda tecrübeleri oldu" diye konuştu. "Suriye'nin artık hakim milli bir hükümeti var. Bunlar gelecekler. YPG tanımazlar bunlar, başka güç de tanımazlar. Kendi toprağını, kendi egemenliğini geri alır" ifadelerini kullanan Fidan, Türkiye'den, Irak'tan, İran'dan ve Avrupa'dan bölgeye giden PKK'lı teröristlerin, petrol çıkartıp kaçakçılarla Kuzey Irak üzerinden dünyaya satmasını ve bundan gelir elde ederek örgüt yönetmesini kimsenin kabul etmeyeceğini kaydetti.
Fidan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunda Suriye yönetimine ve halkına güvendiğini vurgulayarak, "Herkes kendi yuvasına dönmek ister muhakkak. Oradaki şartlar iyileştikçe, burada bir devamlılık olduğu duygusu oluştukça ben geri dönüşlerin tabii ki artacağına inanıyorum" dedi. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilen Burhan Köroğlu ve ekibinin bugün Şam'a doğru yola çıktığını belirten Bakan Fidan, Büyükelçiliğin yarın faaliyete geçeceğini aktardı.
"İsrail'in stratejisi çok tehlikeli, büyük bir provokasyona yol açabilir"
Fidan, İsrail'in, Suriye'deki yeni yönetimin elindeki imkan ve kabiliyetleri yok etmek için bir strateji geliştirdiğini paylaşarak, "Bence bu strateji çok tehlikeli. Bu strateji büyük bir provokasyona yol açabilir. Bunu göz ardı ediyorlar. Her şey bu kadar güllük gülistanlık gitmeyebilir. Onun için kendilerine haber yolladık. Artık provokasyondan vazgeçin, Suriye yönetiminin kontrolü altında bulunan yerleri bombalamaktan vazgeçin." diye konuştu. Fidan, İsrail'in Suriye'de "gerekli gördüğü zaman" havadan ve karadan operasyon yapabileceği bir alan açmayı istediğini vurgulayarak, bunun İsrail'in askeri planlaması olduğunu söyledi.