İnternet öldürücü kılıç ve pala dolu, kargo bedava
Samuray kılıcıyla işlenen korkunç cinayet sonrasında kesici ve delici aletlerin satışı tartışma konusu oldu. Hukuk, internetten kolayca erişilen bu aletlerin satışının yasak olması gerektiğini söylüyor
Baran Can Sayın
Genç mimar Başak Cengiz, 9 Kasım günü İstanbul, Ataşehir’de sokakta yürürken sırada hiç tanımadığı Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcıyla katledildi. Cinayet anı, kamera kayıtlarına da yansıdı. Olay sonrası Can Göktuğ Boz’un evinde yapılan aramada 15'i kılıç, 17'si döner bıçağı, pala ve av bıçağı olmak üzere 32 kesici alet olduğu tespit edildi. Peki bu aletlere ulaşmak kolay mı? İnternette kabaca bir arama yapıldığında sadece samuray kılıcına değil Zülfikar’dan Ertuğrul Gazi’nin ya da Fatih Sultan Mehmet’in kılıcına, av bıçağından kamaya, hançerden sustalı çakıya, muştadan palaya birçok silaha ulaşmak mümkün. Yalnızca bu aletlerin satışı için kurulmuş sitelerde farklı aletler 25 TL ile 5 bin TL arası fiyatlara satılıyor. Başak Cengiz cinayeti sonrası gündeme gelen samuray kılıcı 800 lira.
Kanunen yasak
Bireysel silahsızlanmaya karşı faaliyet gösteren Umut Vakfı’nın yönetim kurulu üyelerinden Ayhan Akcan, 2021 yılında 1 Ocak ile 24 Eylül tarihleri arasında 376 kadın katledildiğini; bu cinayetlerin 97’sinde kesici-delici aletlerin kullanıldığına dikkat çekiyor: “Kesici-delici aletlere rahatça erişim hususunda hiçbir kontrol veya denetimden söz edemeyiz. 6136 sayılı kanunun 4. maddesi uyarınca bu tür aletlerin Türkiye sınırları içerisinde yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması yasak. Yine aynı kanunun 15. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen hükme göre bu eylemin cezai karşılığı 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 25 günden az olmamak üzere adli para cezası.” Akcan’a göre çözüm karmaşık değil: “Yasaklı aletlerin internet üzerinden satışını yapanların, aletleri kargoya teslim edenlerin ve aletlerin alıcılarının kimlik bilgileri edinilerek bu şahıslar hakkında takibat başlatılmalı, ilgili kanunun gerekli hükümleri acilen uygulanmalı. Türkiye’deki cinayetlerin yüzde 15’i kesici-delici aletler kullanılmak suretiyle işleniyor.”
“Sorumlular önlem almalı”
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden ceza hukukçusu Prof. Dr. Ahmet Gökcen de ilgili kanunun açıkça çiğnendiğini belirtiyor: “İçişleri Bakanlığı üstüne düşen görevi yapmalı, kolluk kuvvetleri vasıtasıyla bu tür aletleri satanlara denetleme yapmalı ancak bu yapılmıyor. Türkiye’nin mevzuat açısından bir eksikliği olduğuna inanmıyorum, yalnızca gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için kurumları gelişmiş ülkelerdeki gibi harekete geçiremiyoruz. Belediyeler de devreye girmeli.”