Muğla'nın en değerli koylarından bir tanesi olan Karacasöğüt'e marine inşa edilmek isteniyordu. Hatta MUÇEV'in projesi olan bu inşa projesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yüzde 50 ortaklıkla katılmıştı. Ancak projeye karşı dava açıldı ve o davanın sonucu bugün belli oldu. Mahkeme, koya marina yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, "inşaatın devam etmesi durumunda ortaya çıkacak doğa tahribatının telafisi güç zararlar verebileceği" hükmüne vardı. Hükmün sonucunda ise yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
"Çed gerekli değil"
Bern, Barselona sözleşmeleri ve eki olan Akdeniz’e ilişkin özel protokolle korunan bir bölge olan Karacasöğüt'e yapılacak proje için, Muğla Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ raporu vermişti. Bunun üzerine mahkeme, bölgenin incelenmesi için Karacasöğüt'e çevre mühendisi, şehir plancısı, biyolog, hidrobiyolog, denizcilik fakültesinden öğretim üyesi, inşaat mühendisi, hidrolik mühendisten oluşan yedi kişilik bir ekip atadı. Yapılan incelemelerden sonra ise bilirkişi heyeti "Çed gerekli" dedi.
"Hukuka uygun değil"
Mahkeme tüm incelemeleri tamamladıktan sonra verdiği kararda, hukuka uygunluğun bulunmadığı sonucuna vardı:
“Dava konusuna işlem hukuka uygun bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan hukuka aykırılığı tespit edilen işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde ortaya çıkacak doğal tahribatın telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı anlaşılan dava konusuna işlemin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27/2. maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.”