Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'in de taktığı marteniçka ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için seçim çalışamalarına başlayan Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'in taktığı marteniçka bileklikleri ilgi çekti. Mart ayının ilk gününden, ay sonuna kadar takılan bilekliklerin anlamı merak konusu oldu. İşte marteniçka geleneğine dair bilmeniz gerekenler

Son günlerde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener'in bileklerinde görülen marteniçka bileklikleri dikkat çekiyor. Bir Balkan geleneği olan marteniçkalar baharın gelişinin sembollerinden biri.

Marteniçka bilekliği neden takılır?

Eski bir Bulgar geleneği olan ve tüm Balkan coğrafyasına yayılan, kırmızı ve beyaz ipten yapılan marteniçka bileklikleri, Mart ayının başlamasıyla birlikte baharın gelişini kutlamak için takılıyor. Bileklikler takılırken, dilek tutulması gerekiyor. Ancak geleneğe göre dileklerin tutması için bilekliği takan kişinin, Mart başında göç için yola çıkan bir leylek görmesi gerekiyor. Leylek görüldükten sonra ise bileklik çıkarılarak çiçek açan bir ağaca bağlanıyor.

"Seçimi kazanacağız"

Ayın sonuna kadar birçok insanın taktığı bu bileklikleri Akşener, Kılıçdaroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş da takıyor. Birkaç gün önce Yavaş ile birlikte Kahramanmaraş Dayanışma Günleri kapsamındaki fuarı ziyaret etti. Burada bileklik satan bir esnaf, Akşener'e marteniçka verdi. Bileklik koluna takılırken dilek tutan Akşener sonrasında "Seçimi kazanacağız" dedi.

"Leyleği görünce çıkaracağız"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, taktığı bilekliğin hikayesini gazeteci İsmail Küçükkaya'ya anlattı.  Küçükkaya, Kılıçdaroğlu'nun makam odasında gerçekleşen sohbetten bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, "Eski Kızılaycılar ile bir toplantı yaptım. İl başkanlarıyla. İl başkanlığı yapan bir kadın bunu taktı. Leyleği bekleyeceğiz. Görünceye kadar kalacak burada. Leyleği görünce çıkaracağız" dedi. Diğer yandan Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasında da marteniçka kullanması dikkat çekti.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi