Mahir Polat'ın avukatından 'ilaçlarını almıyor' paylaşımlarına tepki: Amaç süreci baltalamak, yasal yollara başvuracağız
Silivri'de tutuklu bulunan ve sağlık sorunları nedeniyle tahliyesi istenen Mahir Polat'ın avukatı Erkam Erdem, müvekkilinin 'ilaçlarını almadığı' yönündeki paylaşımlara tepki gösterdi. Erdem, "İnsanlık dışı bu paylaşımları yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız" ifadelerini kullandı
'Kent uzlaşısı' soruşturması kapsamında 23 Mart'ta tutuklanan ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle acil tahliyesi için başvuru yapılan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın avukatı Erkam Erdem, müvekkilinin ilaçlarını almadığı yönündeki paylaşımlar hakkında yasal yollara başvuracaklarını duyurdu.
"Paylaşımların amacı süreci baltalamak"
Erdem, X hesabından yaptığı açıklamada, "Mahir Polat’ın ilaçlarını almadığı yönündeki manipülatif haberleri takip etmekteyiz. Yegane amacı dürüst olarak yürüttüğümüz süreci baltalamak olan insanlık dışı bu paylaşımları yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız. Mahir Bey gibi uzun yıllardır kalp ve tansiyon hastalığı yaşayan birinin ilaçlarını almamasının ölümcül sonuçlar vereceğini bilmelerine rağmen bu tarz paylaşım yapmaları ilgililerin nasıl insani bağlamdan koparak hınçla hareket ettiklerini göstermektedir" ifadelerini kullandı.
"Tahliye sürecini uzatabilecek yeni hamleler izlenimine neden oldu"
Erkam Erdem, Polat'ın Adli Tıp Kurumu'na sevki beklenirken bugün 'ek tetkikler' gerekçesiyle Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne sevk edilmesi ve ardından yeniden cezaevine gönderilmesine ilişkin ise şu görüşleri paylaştı: "Mahir bey hükümlü değil tutuklu olmasına ve adli kontrol tedbirlerinin uygulanması için sağlık durumunu tespit eden herhangi bir hastane raporu yeterli olmasına rağmen hükümlülere uygulanan mevzuat doğrultusunda Adli tıp kurumuna sevk edilmesi sürecini, bu sürecin bilimsel ve hakkaniyetli ilerleyeceğine dair inancımızla takip ettik. Fakat bugün tekrar Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine sevki ile yeni bir rapor sürecinin başlatılması, müvekkilimin tahliye sürecini uzatabilecek yeni hamleler olduğu izlenimine neden olmuş ve bizleri kaygılandırmıştır."
"Hayati risk sürüyor, vebalini kimse ödeyemez"
Mahir Polat'ın sağlık sorunları nedeniyle cezaevi koşullarında kalmasının mümkün olmadığını yineleyen Erdem şöyle devam etti: "Bu koşullar sağlığına devamlı olarak zarar vermekte ve hayati risk teşkil etmektedir. Sürecin uzaması ve/veya gerekmediği halde hapis cezası kesinleşmiş kimselere uygulanan infaz durdurma kurallarının Mahir beyin tahliyesine esas alınması nedeniyle sağlığı ve yaşamı üzerinde telafisi mümkün olmayan zararlar doğmasının vebalini hiç kimse; ne siyasi, ne hukuki ne de vicdani olarak ödeyebilir."
Son 4 sene içinde 3 kez anjiyo olan ve kalbine 6 stent takılan Mahir Polat, ilk olarak 27 Mart'ta rahatsızlığı nedeniyle Silivri'den hastaneye götürülmüş, yapılan müdahalenin ardından koğuşuna geri getirilmişti. 29 Mart akşamı yüksek tansiyon şikayeti nedeniyle bir kez daha hastaneye kaldırılan ve anjiyo yapılan Polat, işlemin ardından yeniden Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti.
Polat 4 Nisan'da da önce Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki hastaneye, burada yapılan tetkiklerin ardından alınan sağlık kurulu kararı gereğince Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmişti. Mahir Polat'ın avukatı Erkam Erdem, müvekkilinin cezaevi koşullarında kötüleşen sağlık durumu nedeniyle tahliyesi için itiraz dilekçesi verdiklerini duyurmuştu. Erdem, "Hipertansiyon durumu, gece ve gündüz tansiyon farklılıkları ve daha önce geçirdiği anjiyolar sonucu stent takılmış olması, beyin kanaması riskini devam ettirmektedir. Mevcut sağlık raporları, tutukluluğunun sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle adli kontrol tedbirleri uygulanarak acilen tahliye edilmesini talep etmekteyiz" demişti.
Mahir Polat, sevk edildiği Adli Tıp Kurumu’nun kararı beklenirken bugün 'ek tahliller' gerekçesiyle Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne götürülmüştü. Tansiyonunun 24 saat takibi için holter cihazı takılan, ultrason işlemi ile kalp ve anksiyete için muayenesi yapılan Polat bir kez daha cezaevine gönderilmişti.