Meclis'te 28. Dönem yemin töreni ile başlıyor: Süreç nasıl işleyecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 28'inci yasama dönemi bugün başlıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yöneteceği ilk oturumda, milletvekilleri sırayla yemin edecek. Cumartesi günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin edecek. Kabinenin aynı gün akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni dönem için hazırlıklar tamamlandı. 28. Dönem milletvekilleri, Genel Kurul'da yemin edecek. MHP lideri Devlet Bahçeli, 28'inci dönemin ilk birleşimini en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Geçici Başkanı olarak yönetecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'in açılışına katılacak. Resmi törenle karşılanacak olan Cumhurbaşkanı, yemin törenini kendisine ayrılan locadan takip edecek.

Her milletvekili Anayasa'daki yemin metnini kürsüden yüksek sesle okuyacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre tek tek yemin edecek. Böylece milletvekilleri resmen göreve başlayacak. Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekilleri, sonra yemin edebilecek.

Erdoğan cumartesi yemin edecek

Cuma günü 14.00'te başlayan yemin töreninin gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor. Cumartesi günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin edecek. Kabinesini açıklamasının ardından da bir gün sonra yeni bakanlar Genel Kurul'a giderek yemin edecek. Cuma günü Milletvekillerinin yemin töreni ile Meclis Başkanı seçim süreci de başlayacak. Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar oluşturulacak.

Kabine ne zaman açıklanacak?

Süreçte dikkatler yeni kabinenin üzerinde olacak.  Beklentiler 3 Haziran 2023 Cumartesi günü saat 22.00'da yeni kabinenin açıklanması yönündü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumartesi günü 14.00'de Meclis'te yemin edecek. 15.00'de Anıtkabir'e çıkılacak. Atlı birliklerle Anıtkabir'den Külliye'ye geçilecek.

17.30'da Külliye'de tören yapılacak. Saat 20.00'de Çankaya Köşkü'nde Türk dünyasından devlet başkanlarıyla yemek yiyecek. Saat 22.00'de Çankaya Köşkü'nde kabine açıklanacak.

Süreç nasıl işleyecek?

Kabinenin atanmasıyla birlikte milletvekili seçilmiş cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların görevi sona erecek. Onlar arasından yeniden atanan olursa o zamanda onların milletvekilliği sona erecek. Atanan kabine üyelerinin de Meclis'teki yeminin ise 4 Haziran Pazar günü olması bekleniyor. Bu durumda yine aynı gün milletvekili seçilmiş, devir-teslime kadar and içmemiş bakanların da Meclis'te vekil olarak yemini de 4 Haziran Pazar günü olacak.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi