Ofise rezervasyonlu dönüş

Pandemi kısıtlamalarının kaldırılması ile bayramdan sonra birçok şirket ofislerine bugün dönüyor. Ancak mesainin tamamen ofiste geçirildiği günleri unutun. Uzaktan ve ofiste çalışmanın harmanlandığı hibrit dönem başlıyor, hatta bazı şirketler önceden yer ayırtmasını istiyor

Covid-19’un hayatımıza girmesiyle iş dünyasında iş modelleri de değişti. Özellikle uzaktan çalışma, bütün sistemin yeniden dizayn edilmesine yol açtı. Hatta bazı araştırmalara göre uzaktan ya da evden çalışma performansları dahi etkiledi. McKinsey’nin 2020 raporuna göre, evden çalışanların yüzde 41’i eskisine göre daha üretken olduklarını, yüzde 28’i ise en az eskisi kadar üretken olduklarını ifade ediyorlar. Ancak zaman ilerledikçe evden çalışanlardan itiraz sesleri yükselmeye başladı. Microsoft’un 2022 Yıllık İş Trendleri İndeksi’nde uzaktan çalışma sisteminde mesaide yüzde 28 artış olduğu saptandı. 

Ofis isteyen sadece yüzde 9

İnsan kaynakları danışmanlık şirketi HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan uzaktan çalışmada ilk başta uyum sorunu yaşandığını söylüyor: “İnternet hızı, bilgisayarın kamerası, sesi derken eğlenceli deneyimler yaşadık. Bu ortama alışana kadar aynı anda konuştuk, birbirimizi duyamadık, anlamadık. Olumsuzluklara karşın yapılan çalışmalara göre çalışanlar iki yıllık aradan sonra yüzde 100 ofise dönmek istemiyor. Mart 2022’de yapılan Gallup araştırmasına göre de çalışanların yüzde 32’si tamamen uzaktan, yüzde 59’u hibrit ve sadece yüzde 9’u tamamen ofisten çalışmayı tercih ediyor”. 

İşten ayrılma azalıyor

Özcan’ın bu ifadesini Stanford Üniversitesi’nin bu ay yaptığı bir araştırma da destekliyor. Araştırmada 5 gün ofisten çalışma ile 3 gün ofisten, 2 gün evden şeklindeki hibrit çalışma karşılaştırılmış. Araştırmaya göre hibrit modelde işten ayrılmada yüzde 35, hastalık izninde yüzde 12 azalma var. Türkiye’de de birçok şirket bayramdan sonra, 9 Mayıs’tan itibaren ofislere dönüyor. Çoğu şirketse hibrit modele geçiyor. Peki şirketlerin hibrit formülleri nasıl olacak?

Turkcell: ‘Dijital Ofis’ten randevu

 ‘Turkcell Life’ uygulamasındaki ‘Dijital Ofis’ modülüyle çalışanlar istedikleri ofisten istedikleri masa ve toplantı odasını, araçları için de otopark rezervasyonlarını yapabiliyor. Kuaför, spor salonu, kuru temizleme, doktor, pedagog, diyetisyen, psikolog gibi sosyal imkanlar için de randevu oluşturabiliyor. ‘Benim Yerim’le uygulaması ile bekleyen işleri onaylayabildiği gibi yemek kartı bakiyesini de takip edebiliyor. Ayrıca çalışma arkadaşlarına geri bildirimde bulunabiliyor. Yöneticilerse ‘Benim Yerim’ alanında ‘Ekibimin Takvimi’ modülünden iş planını hazırlayabiliyor. Şirket çalışanların ev interneti ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Siemens Türkiye: Çalışanların yüzde 30’u geliyor

Ofis çalışanlarının en fazla yüzde 30’unun gelebileceği bir düzen uygulanıyor. Çalışanlarsa Comfy adı verilen dijital uygulama üzerinden, ofise gelmeleri gerektiğinde önden rezervasyon yapabiliyor ve bu uygulama üzerinden bilgilendirmelere güncel bir şekilde ulaşabiliyor. Şirket pek çok online eğitimin yanı sıra, global Covid bonusu, ergonomi ödemesi ve Esnek Yan Haklar uzaktan çalışma ek bütçesi gibi uygulamalar sunuyor.

GittiGidiyor: Çalışılacak  masa için rezervasyon yapmak gerek

Sosyal mesafe gözetilerek ofis belirli çalışan sayısı limitiyle açılıyor. Hibrit çalışma modeli henüz deneme aşamasında ve yeni düzende çalışanlar gelmeden önce kullanacakları masanın rezervasyonunu online sistemden yapıyor. Süreç bitince isteyen çalışanlar yine uzaktan çalışmaya devam edebilecek. Yemek kartı ödemesi kesintisiz devam ediyor. Sabahları çalışanları ise pandemi koşullarına uygun olarak paketlenmiş kahvaltılıklar bekliyor.

QNB Finansbank: Yazın tatile ek olarak 1-1.5 ay uzaktan çalışma

Yüzde 65 ev, yüzde 35 ofis kuralı uygulanıyor. Genel müdürlük ofislerinde dönüşümlü sistem var ve finans departmanı genelde 2 gün ofis, 3 gün evden çalışabiliyor. Hibrit modelle şube ve bölge saha ekipleri de isterlerse bazı günler evden çalışabilecek. Uygun roller için hem izin kullanılabilecek hem de yaz mevsiminde 1-1.5 ay şehir dışından çalışılabilecek. 

Doğuş Otomotiv: Günler seçmeli

Çalışanlar haftada 3 güne kadar uzaktan çalışabilecek. Her ayın 20’sinde bir sonraki ay için uzaktan çalışmak istedikleri günleri seçerek yöneticisine onaya gönderecek. Yöneticinin değişiklik yapma hakkı bulunuyor ancak çalışanlar da ay içerisinde daha önce belirledikleri günleri bir gün öncesine kadar değiştirebilecek.  Çalışan durumuna göre yemek ve servis organizasyonu yapılacak.

Metro Türkiye: Yoğun trafik günleri evden çalışma

Çalışanlar trafiğin çok daha yoğun olduğu pazartesi ve cuma günleri uzaktan, haftanın kalan üç günü ofisten çalışıyor. Servis imkanı hiçbir değişiklik olmadan devam ederken, yemek uygulaması daha esnek bir hale getirilmiş durumda. Yemek kartı sunulan merkez ofis çalışanları ofiste olduklarında yemekhane ve restorandan faydalanabilirken, ofiste ya da uzaktan çalışma günlerinde yemek kartları ile diledikleri gibi harcamalarını da yapabiliyorlar. İnternet desteği, laptop, taşınabilir modem cihazı, çalışan destek hattı ve kursların olduğu bir platform bulunuyor. 

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar